1reactie

Onterechte rode kaart leidt spektakel

SC Helmondia tegen Nijnsel/TVE Reclame kwam moeizaam op gang. In de 4de minuut kon er even gelachen worden toen een verdediger van de uitploeg de bal te hard terugspeelde op zijn eigen doelman. Deze moest er op een drafje achteraan om verdere schade te voorkomen. Het was dus even Comedy Capers op De Braak. In de 6de minuut schoot linksbuiten Budaklier van de Helmonders op de bovenkant van de lat en de voortekenen leken gunstig te zijn voor de thuisploeg. Zij staan namelijk op de 2de plaats en de Nijnselnaren op nummer 10. De centrale verdedigers Sjors Kandelaars en Tomas Hendriks zorgden voor veiligheid achterin waarin de backs af en toe nog wel eens een steekje lieten vallen. Verder zijn de buitenspelers Kadir Budaklier en Amos Letwory supersnel en zeer goed bruikbaar bij de omschakeling.

Desalniettemin voorkwam doelman Lebens ternauwernood met zijn been een treffer van Nijnsel maar ook keeper Dortmans van de uitploeg moest bij een kans redding brengen. In de 42ste minuut schreeuwden alle toeschouwers van het uitpubliek om een strafschop nadat hun speler binnen de 16 getackeld werd. De scheids had hem kúnnen geven, maar een sliding inzetten binnen het eigen strafschopgebied leidt altijd tot discutabele beslissingen. Geen penalty. Terecht! Een prima conclusie van arbiter Ron Kerkhof. Nijnsel zette aan tot een slotoffensiefje maar voor rust bleef het 0-0.

Na de thee begon de scheidsrechter echter steeds warriger te fluiten en ontpopte zich tot de slechtste man op het veld. Voor de wedstrijd had hij zijn bril afgezet, misschien had hij dat beter niet kunnen doen. Hij liet zich intimideren door het publiek en de spelers en had niet meer echt de regie. Hoe warriger hij floot des te emotioneler het werd. Zou de sportieve begroeting van de spelers van beide teams vóór het duel dan niets ingehouden hebben? De arbiter onthield de thuisploeg een penalty en even later maakte Kerkhof het helemaal bont toen hij Sjors Kandelaars onterecht van het veld stuurde vanwege vermeend natrappen. Deze beslissing viel helemaal uit het niets en niemand had het gezien. Kwam dit omdat de scheids foutieve beslissingen nam in het nadeel van de Nijnselnaren, daardoor de opwinding toenam en Kerkhof zo wilde laten zien dat hij niet partijdig was? Of zou Kandelaars’ rugnummer 13 ongeluk brengen?
Keeper Milan Lebens van Helmondia toonde zijn ijzersterke wil en speelde na dit akkefietje een dijk van een wedstrijd. Hij werd een onneembare vesting voor de mannen uit Nijnsel. Een keer leek dat te mislukken maar toen bracht het voetje van Tomas Hendriks op de doellijn redding. Wat kreeg Helmondia een geweldige teamspirit. De referee stapelde fout op fout en zo floot hij onterecht een uitbraak van Amos Letwory vanwege buitenspel af. Aan de andere kant onthield hij de uitploeg een loepzuivere strafschop toen invaller John Egelmeers genadeloos onderuit werd geschoffeld binnen het strafschopgebied. De scheids zag hier geen strafschop in en even was er sprake van een opstootje. Dat werd gelukkig in de kiem gesmoord. Egelmeers was zo zwaar geraakt dat hij geblesseerd uitviel. Wat voor arbiter Ron Kerkhof pleitte was dat hij geen kaarten gaf voor aanmerkingen op de leiding en hij ging met spelers niet de discussie aan. De druk van de Nijnselnaren op het doel werd steeds groter, ze hadden pech bij de afwerking en ze hebben ook niet een echte killer in huis. Helmondia schoot nog eens op de bovenkant van de lat. Je kon tot en met de 93ste minuut een doelpunt ruiken maar het bleef 0-0.

Al met al liep de thuisploeg weer een puntje in op koploper RK PVV dat met 5-1 op de broek kreeg bij Excellent. Helmondia tegen Nijnsel/TVE Reclame niet goed, wel spannend. Over 2 weken Helmondia – PVV oftewel de Heksenketel van Helmond.