20reacties

Dortmans: Gelijke kansen voor onze jeugd

Pas geleden was de documentaireserie Klassen op televisie. De documentaire heeft op veel mensen indruk gemaakt. Zo ook op mij. In de documentaire wordt feilloos de vinger op de zere plek gelegd van de kansenongelijkheid. Zo is de opleiding van ouders nog steeds van invloed op het schooladvies dat een kind krijgt. En waar het ene kind worstelt met de prestatiedruk op school, krijgt het andere amper hulp in zijn of haar thuissituatie. De plek waar je wieg staat, doet er ook nu nog toe.

In Helmond proberen we dat te doorbreken. Ook landelijk wordt dat gezien. Zo mochten wij, als koploper in de Gelijke Kansenalliantie, eerder deze maand de Brabantse meet-up van Klassen hosten. Honderdveertig mensen die voornamelijk in het onderwijs werken waren online bij elkaar om te praten over het doorbreken van de kansenongelijkheid. In zo’n bijeenkomst blijkt maar weer hoe ontzettend belangrijk de opdracht van iedereen in het onderwijs en de kinderopvang is. Dagelijks zijn onze docenten bezig met gelijke kansen. Dat verdient respect. Door de coronacrisis is dit onderwerp nog actueler. Het ene kind kreeg tijdens het thuisonderwijs dagelijks hulp en ondersteuning van zijn ouders en het andere kind heeft een internetverbinding die telkens hapert. De coronacrisis heeft een vergrootglas gelegd op verschillen die er al waren.

Als gemeente proberen wij de scholen te ondersteunen waar het kan. Dat doen we onder andere door onze verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van onderwijshuisvesting. Bijvoorbeeld: in Helmond hebben we met Jan van Brabant college, Carolus Borromeus en Knippenbergcollege drie hele goede middelbare scholen. Het Carolus zit in een mooi nieuw gebouw, voor de Knip zijn we een nieuwe school aan het bouwen en nu heeft ons college aan de gemeenteraad voorgelegd om ook voor de Jan een nieuwe school te gaan bouwen. Zo willen we bijdragen aan een gelijk speelveld tussen deze scholen.

Gelijke kansen begint bij goed onderwijs. En daarom ben ik er trots op dat ik vorig jaar samen met bestuurders van kinderopvang, onderwijs, MBO en Hogeschool De Kempel een Helmondse Educatieve Agenda (HEA) heb kunnen opstellen. Kansengelijkheid loopt door die agenda als een rode draad heen. En met diezelfde bestuurders wil ik onze HEA een verdere impuls geven nu de ministers van Onderwijs vorige week het Nationaal Programma Onderwijs lanceerden. Zodat we in Helmond in de toekomst kunnen zeggen: het maakt niet uit waar je wieg stond, hoe je heet of welke opleiding je ouders hebben gehad voor de kansen die je hier als kind krijgt.

Cathalijne Dortmans
Wethouder Jeugd, Onderwijs en Gezondheid