10reacties

Smeulders: 2 keer stemmen, 3 verkiezingen


Nog minder dan twee maanden en dan is het weer zo ver. We mogen naar de stembus. Het klinkt raar. De verkiezingen van 18 maart 2015 zijn misschien wel de belangrijkste verkiezingen in jaren. Het is namelijk nog nooit voorgekomen dat er drie verkiezingen op één dag worden gehouden. De Brabanders brengen op 18 maart tweemaal hun stem uit; voor Provinciale Staten en voor de Waterschapsbesturen. Provinciale Staten kiezen in mei vervolgens de nieuwe Eerste Kamer. Daardoor oefent de kiezer op 18 maart ook indirect invloed uit op de landelijke politiek in Den Haag. De Statenverkiezingen zijn dus indirect ook een populariteitpoll voor het kabinet. De campagne zal dus ook in het teken staan van de landelijke politiek.

Bij deze verkiezingen komen vast weer vragen op: waarom is de provincie belangrijk? En wat doen die waterschappen nu eigenlijk? Om deze vragen te beantwoorden zouden we ons Brabant moeten voorstellen zonder provinciaal bestuur en zonder waterschappen. Dat zou een Brabant zijn waar gemeenten zonder afstemming eigen woningen, bedrijventerreinen en kantoren bouwen die vervolgens leeg staan. Een provincie waar geen bussen rijden en veel wegen en fietspaden niet meer worden onderhouden. Een Brabant waar grote bedrijven ongelimiteerd overlast mogen veroorzaken. Een Brabant waar het water vrij spel heeft omdat niemand ervoor zorgt dat regenwater wordt afgevoerd en afvalwater wordt gezuiverd. Juist deze taken horen bij de provincie en waterschappen. Voor de provincie; busvervoer, wegen, fietspaden, natuur, ruimtelijke ordening, milieuhandhaving, cultuur en leefbaarheid. Voor de waterschappen; waterkwaliteit, waterbeheer en waterkeringen. De provincie en waterschappen doen er dus toe, genoeg reden om te gaan stemmen!

Het meest in het oog springende onderwerp voor Helmond is natuurlijk de Ruit om Eindhoven. Het nieuwe provinciebestuur neemt na de verkiezingen het besluit of de Ruit wordt aangelegd. Benieuwd of de SP in de provincie dit keer wederom instemt met de Ruit, zoals het 4 jaar geleden deed om mee te mogen regeren. De PvdA strijdt al jaren tegen de Ruit. De werkloosheid in Helmond is bijzonder hoog, hopelijk gaat het nieuwe provinciebestuur nog meer investeren in werkgelegenheid. De provincie gaat sinds 1 januari ook over het busvervoer in Helmond, de vraag is of Helmond de veelal lege stadbussen zal kan behouden. Voor Helmond is het ook belangrijk of het steun van de provincie krijgt om de spoorwegovergang in Mierlo-Hout te ondertunnelen en of de provincie Helmond financieel zal steunen als het de stinkende veevoerfabrieken bij Suytkade wil verplaatsen.

Er is ook voldoende keuze uit Helmondse kandidaten. Antoinette Knoet-Michels, weliswaar woonachtig in Vlierden maar bestuursvoorzitter van het ROC Ter Aa, staat op de tweede plek van de kandidatenlijst van de PvdA. Oud-raadslid Karim Ajouaou staat bij ons op plek 15. Bij D66 staat voormalig bestuurslid van D66 Helmond Robin Verleisdonk op de elfde plaats van de lijst. Bij het CDA staat Huseyin Bahar op 12. Bij de VVD, SP en bij GroenLinks hebben er geen Helmonders een hoge plek. De kandidatenlijst van de PVV is nog niet bekend. Of er na 18 maart veel Helmonders in Provinciale Staten zullen zitten is dus de vraag. Voor de Waterschappen is het mooi dat mijn collega in het bestuur van de PvdA Helmond, Hans de Mare, op de derde plek staat van de PvdA-lijst voor het Waterschap Aa en Maas.

De PvdA gaat in Brabant, ondanks de landelijke tegenwind, een goede uitslag boeken bij de verkiezingen. Daarvan ben ik overtuigd. We hebben het de laatste vier jaar prima gedaan in de oppositie in Provinciale Staten en hebben aansprekende successen geboekt. De PvdA heeft geregeld dat er vijf miljoen euro extra voor werkgelegenheid kwam. Door de PvdA heeft Provinciale Staten voor het eerst uitgesproken dat er minder varkens en pluimvee in Brabant moeten komen. We hebben ervoor gezorgd dat de telefonische hulpverlening voor eenzame Brabanders (Sensoor) kon blijven bestaan. Dat de nachttreinen nog rijden en dat 16- en 17-jarige Brabanders goedkoop met de bus naar school kunnen. We hebben voor de komende vier jaar een herkenbare sociale agenda en hebben goede kandidaten op de lijst. Dat zou zich dus zeker uit moeten betalen in een goede uitslag.

Stijn Smeulders
Fractievoorzitter van de PvdA in Provinciale Staten

Brabant Best Belangrijk
10 reacties
Reageer

We hopen op een goede campagne! En goede uitslag voor Brabant. De voorlaatste periode zat de CHristenUnieSGP ook met een zetel in de Staten. De bijna afgelopen bestuursperiode hebben wij net een zetel gemist. Nu wederom van de partij en gaan zeker terugkomen. ChristenUnieSGP komt weer terug met lijsttrekker Hermen Vreugdenhil. Op plaats 9 staat namens Helmond Lodewijk den Breejen, op plaats 6 Ko Jansen uit Eindhoven. Milieu is een van de speerpunten, ook wij zijn tegen de Ruit inclusief de verbreding van de N257 tussen Ommel en Laarbeek.

Lodewijk den Breejen

Bla bla bla, allemaal beloftes waar toch niks van terecht komt.
Dat is politiek!

N257? tussen Ommel en Laarbeek?
en U wilt mijn stem? 3
ik zou zeggen: gezakt!
huiswerk maken!

Gefeliciteerd Steijn met je plaats als lijsttrekker voor de PvdA, ook nummer twee is een zwaargewicht, op haar zal ik zeker stemmen en waar ik kan zal ik campagne voeren voor de PvdA.
Mijn partij is en blijft D66, maar die is de laatste jaren zo verziekt, dat ik voorlopig mijn stem aan jullie geef. Verdient!
Ik bewonder jullie landelijke bestuurders, integer en met ruggegraat, ondanks de tegenwind kiezen voor herstel van economie, normen en waarden.
Een verademing de beschaving van Asscher en andere PvdA bestuurders.
Ik wil D66 kamerleden niet tekort doen evenmin GroenLinks en nog een paar andere kwalitatief goede volksvertegenwoordiggers, maar helaas maar een stem dus er moet, mag gekozen worden.
Mijn keuze voor nu staat vast.

Ik wens jullie veel succesL

leny van muijen

@ Stijn. Spoorwegovergang Mierlo-Hout ondertunnelen? Lees ik dat goed? Is dat een serieus onderwerp bij Provinciale bestuurders! Klinkt als muziek in de oren! Prima, maar is dat geen valse hoop? Of staat dat in het PvdA provinciale verkiezingsprogramma ? Dat er ooit gaat komen is volgens mij een beetje wishfull thinking. Oh ja op de lijst 50 plus staat ook nog een Helmonder! Wie? Ik zou zeker gaan zoeken.
Gr. Berry

@leny van muijen op maandag 26 januari 2015 om 21:55:

Over ruggengraat gesproken.....Jij waait blijkbaar ook met alle winden mee :)
Als de partijvandeallah maar op jou zit te wachten....
Ik meende dat na het bashen van de PVV (de vrienden van Wilders-site gemaakt door partijvandeafbreuk) dat de partijvandeallochtonen gingen voor eigen standpunten in plaats van andere partijen afzeiken.... (wat jij nu dus doet met d666) :) Ik ruik azijn, haha.

@AMS , wie je ook bent je hebt gelijk, een wonderlijke verschrijving!

Lodewijk den Breejen

Ook bij de PVV zijn er (meerdere) Helmondse-kandidaten: http://www.pvvnoordbrabant.nl/index.php/nieuws/persberichten/1191-kandidatenlijst-pvv-noord-brabant-en-verkiezingsprogramma-ps-2015

PVV Noord-Brabant nummer 5
Joyce Kardol
Uden / Helmond

Theo van Mullekom is lijstduwer bij 50PLUS
Theo van Mullekom is lijstduwer geworden voor 50PLUS bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten op woensdag 18 maart.
De 75-jarige fractievoorzitter van coalitiepartij Helmond Aktief staat op nummer 21 en is de enige Helmonder op die lijst. Deze ouderenpartij heeft in Noord-Brabant 26 kandidaten op de kieslijst staan. Op dit moment heeft 50PLUS 1 zetel (van de 55) in de Provinciale Staten van Noord-Brabant.

Ter completering:
Helmondse kandidaten Algemeen Bestuur Waterschap AA en Maas:
(Ingedeeld op chronologische volgorde verkiezingsplaats)

Herman Rieter (3) : Algemene Waterschapspartij
Jos van den Broek (6) : Water Natuurlijk
Harry Kuypers (15) : Algemene Waterschapspartij
Liesbeth Lamers-Litjens (16) : CDA
Ger Klaus (22) : Water Natuurlijk
Annegien Wijnands (22) : PvdA
Ellen Niesen (24) : VVD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: