Buurman

1reactie

Buurman gaat in rook op


De afgelopen tijd stond in het teken van randzaken rondom het voetbal. Rookbommetjes, bier gooien en het ‘oud Hollandse aansteker keilen’ waren in de media nogal hot. Aan roken heb ik altijd al een schijthekel gehad, ben geen liefhebber van vuurwerk en ik drink mijn pilskus liever gewoon op. Zo zie je maar dat niet iedere supporter hetzelfde denkt over bepaalde zaken. Maak je geen zorgen, ons clublied vind ik nog steeds het mooiste van heel Nederland. Maar ik ben dus duidelijk niet diegene die destijds dat bommetje van de West tribune heeft gepleurd. (meer…)

19reacties

Buurman is geen Ranjaliefhebber


Aanstaande vrijdag staat de derby tegen 040 op het programma. De lokale driehoek heeft bepaald dat dit een wedstrijd is met een verhoogd risico. Drooglegging van De Braak voor en tijdens dit duel is 1 van de gevolgen daarvan. Tot aan het eindsignaal geldt een verbod op alcoholverkoop in het gehele stadion. Grappen zoals gratis bier mag dus wel of dan maar buiten het stadion tappen zijn al gauw gemaakt. Pas na afloop van de wedstrijd mag er alcohol worden geschonken tenzij er sprake is van een onrustige sfeer. (meer…)

5reacties

Buurman bespreekt het kringgesprek


`Het seizoen da is begonnen…‘ De officiële aftrap voor Onze mannen was afgelopen vrijdag in Breda tegen volksclub NAC. Ondanks dat veel mensen nog op vakantie zijn, was het Ratje-is-soms-van-de leg-stadion met bijna 15.000 toeschouwers aardig gevuld. De vakantieperiode heeft wel het voordeel dat er meestal geen files staan. Hierdoor was de Helmondse aanhang ruim op tijd aanwezig. Die tijd was ook wel nodig; eerst één voor één door een smalle ingang, daarna ongewenst betast worden, vervolgens 45 trappen omhoog en dan 15 minuten wachten op een biertje. (meer…)

1reactie

Buurman schrikt niet zomaar…


Het was voor mij, in vele opzichten, even schrikken op de open dag van Helmond Sport zaterdag.
… Van de lange rij bij de kassa voor aanvang van het oefenpotje tegen eredivisionist Go Ahead Eagles.
… Van de fitte en afgetrainde indruk die topaankoop Tom Beugelsdijk achterliet.
… Van het vuurwerk op vak N waardoor sommige supporters bijna in de fik vlogen. (meer…)

3reacties

Buurman roept: “Helmond till I die”


Afgelopen maandag stond de Brabantse derby tegen de Bossche bollen op het programma. Door persoonlijke omstandigheden buiten het voetbal om, voetbal is immers de belangrijkste bijzaak in het leven, was het even geleden dat ik weer eens op de Braak te vinden was. De wedstrijd stond vooral in het teken van Mario, een veel te vroeg overleden Helmond Sport supporter. De K.N.V.B. gaf jammer genoeg geen toestemming om voor aanvang van de wedstrijd 1 minuut stilte te houden voor de ras-Helmonder. De harde kern besloot daarop in de 60ste minuut van de derby een eerbetoon aan Mario en zijn familie te houden. Er werd zestig seconden lang geklapt voor de Helmond Sport-supporter. Zestig was niet het aantal pilskes dat Super Mario dronk per seizoen, maar zijn leeftijd. Hartverwarmend, waar supporters van een kleine club groot in kunnen zijn. (meer…)

2reacties

Buurman mijmert over Liesbeth


Voor het geval dat u het nog niet weet, deze maand bestaat Helmond Sport een halve eeuw. In de Cacaofabriek waren acht interessante gasten te bewonderen tijdens Tok Of The Town, waar dit heugelijke feit het thema was. Op deze bijzonder leuke avond dacht ik even dat ik Liesbeth in de zaal zag staan. Ik was Liesbeth in de loop der jaren uit het oog verloren en had haar al eerder gezocht op Facebook, maar zonder resultaat. Even had ik de hoop dat Liesbeth als speciale gast zou aanschuiven aan tafel. Ze was zowel binnen als buiten de club erg controversieel en ik denk dat de organisatie het daarom toch niet aangedurfd heeft .Tijdens het ietwat saaie betoog van Louis Coolen dwaalden mijn gedachten af naar de tijd dat Liesbeth dé bekendste Helmond Sport-supporter was. Vorige maand besteedde het tv programma Bureau Sport aandacht aan de eerste vrouwelijk supporter in Nederland met een stadionverbod. De programmamakers vergissen zich pijnlijk in deze reportage. Liesbeth had jaren geleden al de twijfelachtige eer om dit op haar cv te kunnen vermelden. (meer…)

1reactie

Buurman over leedvermaak en clichés


Geen beter vermaak dan leedvermaak, dit geldt met name in het voetbalwereldje. Het programma Voetbal International heeft er zelfs een Televizier-Ring mee gewonnen. Eigenlijk houd ik helemaal niet van leedvermaak, maar op 5 mei heb ook ik me er schuldig aan gemaakt. Nadat eerder al PSV op een teleurstellende derde plek eindigde, was toen ook voor FC Eindhoven het seizoen voorbij. Uitgerekend de kattenmeppers zorgden ervoor dat het ‘Helemaal niets in Eindhoven’ door de Lichtstad galmde. Met het nodige geluk van ONZE club werd Woutje & Co, na een 2-2 gelijkspel, een Play-off plek door de neus geboord. Met een schaterende lach, waar René van der Gijp jaloers op zou zijn geweest, ging ik die Bevrijdingsdag naar bed. (meer…)

3reacties

Buurman: 50 jaar appelsap?


In de bijna 50 jarige historie van Helmond Sport zitten voor de fans een aantal memorabele dagen. ONZE club heeft deze gebeurtenissen keurig op een rijtje gezet. Als ik het lijstje zo zie krijg ik door veel momenten waar ik bij ben geweest weer kippenvel of juist een warm gevoel. De promotie naar de eredivisie 35 jaar geleden en daarna het kampioenschap, de halve finales en finale in 1985 en de finales van de Play-offs. Voor iedere fan en generatie kan dat natuurlijk weer een andere herinnering zijn. Al deze mooie momenten zouden natuurlijk nooit hebben kunnen plaatsvinden als de club in 1967 niet opgericht zou zijn. Om dit heugelijk feit te vieren is er achter de schermen hard gewerkt om er een mooi jubileumjaar van te maken. Zo is er de Seizoenkaart 1967, een speciale jubileumseizoenkaart met allerlei extra’s waaronder een unieke sjaal. (meer…)

6reacties

Buurman drinkt teveel Fanta


Helmond Sport gaat meedoen met een wel heel speciale pilot. Het betreft een unieke samenwerking tussen de voetbalclub uit het Kattegat, de K.N.V.B., de TU Eindhoven en een nog niet met naam te noemen geldschieter uit China. Volgens een persvoorlichter van Helmond Sport wordt er achter de schermen druk gewerkt aan een uniek project. Als alles meezit kan trainer Roy Hendriksen vanaf de play offs beschikken over een extra hulpmiddel. De K.N.V.B. heeft speciaal Helmond Sport gekozen voor deze proef. De Helmonders zijn al geplaatst voor de nacompetitie en doen net als Jong Ajax en Jong PSV de rest van deze competitie eigenlijk nog voor spek en bonen mee, aldus Hans van Breukelen namens de K.NV.B.. (meer…)

14reacties

Buurman struikelt over een spandoek


Ik kan me nog herinneren dat er bij Helmond Sport in de jaren 80 lootjes werden verkocht voor de Secondendoelpuntenloterij. Een veel gemaakte grap was dan, “Ik hoef geen lotje, het blie toch nul-nul.” Het was in een tijd dat je gelukkig nog niet geroyeerd werd als je niet voldoende loten verkocht had voor je club. Alhoewel deze straf voor sommige spelers niet héél erg zou zijn, gezien het vertoonde spel de laatste tijd. Dat het tegenwoordig 0-0 blijft op de Braak daar hoeven we niet bang voor te zijn. Helaas vallen de doelpunten in de 3e periode iets te vaak aan de verkeerde kant. (meer…)

5reacties

Buurman is een Teletekstsupporter


Afgelopen vrijdag was het bij café Nico al ruim voor aanvang van de kraker tegen onze vrienden uit Eindhoven, erg druk en gezellig. Er waren zelfs bevriende supporters uit België, Duitsland en Engeland in de steeds voller en warmer wordende kroeg. Je kon aan alles merken dat het écht ergens om ging die dag. Een paar uur voor de wedstrijd ging ik buiten wat afkoeling zoeken. Ook voor het café was het inmiddels al druk geworden. Er werd volop gelachen, de sterke verhalen werden steeds ongeloofwaardiger, hier en daar werd er een bommetje gepleurd, maar verder was de sfeer gemoedelijk en optimistisch. Na een teleurstellend verlopen seizoenstart, is de formatie van Roy Hendriksen steeds beter gaan draaien. Nu lokt zelfs de Bronzen Stier, een spuuglelijke beker die je ontvangt als je de periodetitel pakt. Mannen weten wel waarom. (meer…)

Buurman terug in de Domstad


Na ruim 30 jaar was ik afgelopen vrijdag weer eens in de Utrechtse Galgenwaard. In een bijna leeg stadion werd de wedstrijd Jong Utrecht – Helmond Sport afgewerkt. De wedstrijden tegen belofte-teams hebben altijd iets weg van oefenwedstrijden, al gaat het natuurlijk om keiharde punten. FC Utrecht heeft een mooi stadion, des te schrijnender is het om al die lege plekken te zien. Dit in schril contrast met de bekerfinale van 6 juni 1985, waarvoor ik de laatste keer het stadion bezocht. Helmond Sport voetbalde toen tegen het échte FC Utrecht in een kolkende Galgenwaard. De Helmondse Cupfighters hielden die donderdagavond in 1985 prima stand. Pas in blessuretijd viel het doek, John van Loen kopte pijnlijk de 1-0 binnen. Een doelpunt wat ik destijds niet heb gezien. Juist op het moment van scoren werd er een spandoek boven mijn hoofd ontrold. De Helmondse aanhang vierde, iets te vroeg, dat de verlenging was gehaald. (meer…)

3reacties

Buurman gaat weer Pleerolwerpen


Het nieuwe voetbalseizoen staat voor Helmond Sport op het punt om écht te beginnen. Vrijdag starten de Helmonders met een thuiswedstrijd tegen M.V.V.. Eigenlijk ben ik zelf nog niet helemaal klaar voor een nieuw seizoen. Ik moet dan ook bekennen dat ik me de afgelopen weken meer bezig heb gehouden met andere zaken dan met onze basis Elf. Veel oefenwedstrijden heb ik, door verschillende omstandigheden, niet kunnen zien. De spelersnamen en de daarbij behorende gezichten ken ik ook nog niet al te best. Het door supporters van NAC georganiseerde Pleerolwerpen had er zelfs bijna voor gezorgd dat ik de open dag van Helmond Sport helemaal was misgelopen. (meer…)

42reacties

Buurman is back in town


The boys are back in town, het rocknummer van Thin Lizzy galmde afgelopen woensdag herhaaldelijke malen door de speakers van Lokaal 42. In de gezelligste kroeg van Helmond, dat bekend staat om haar verscheidenheid aan bezoekers en speciaal bieren, waren opvallend veel mannelijke 40 plussers aanwezig. Volgens diehard supporter en statistiekdeskundige Bob dronk 97,8% procent van de bezoekers deze avond een flesje Bavaria. Het gerstenat uit Lieshout was moeilijk aan te slepen deze doordeweekse avond. (meer…)

7reacties

Jij krijgt die lach niet van Buurman’s gezicht…


Even leek het erop dat de Braak afgelopen vrijdag het toneel was van een Bassie look-alike contest. Uit de eerste supportersbus van Sparta kwamen opvallend veel oude mannen met een iets te strak zittend rood-wit gestreept shirt. De meesten hadden ook nog eens een brede smile op hun gerimpelde gezicht en een bijpassende rode neus. Meester Bassie-imitator Frank Evenblij zou er even blij van kunnen worden om maar eens een slechte woordgrap te maken. De Spartanen kwamen, ondanks dat ze in de file hadden gestaan, met goede moed naar Helmond. Voor en tijdens de wedstrijd scandeerde een deel van de Helmondse aanhang: “We gaan een feestje verzieken”, doelend op het eventueel te behalen kampioenschap van de club uit Rotterdam. Die woorden werden al snel kracht bijgezet doordat Kerk in de vierde minuut scoorde voor de uiterst gemotiveerde thuisclub.
(meer…)

2reacties

Buurman krijgt een snipperdag


Deze week ontving ik deze toch wel opvallende brief van Helmond Sport.

Geachte seizoenkaarthouder, Beste Buurman,
.
U heeft het misschien al via de (sociale) media vernomen; sinds enige tijd neemt Helmond Sport deel aan een pilot van de K.N.V.B.. Helmond Sport is één van de gelukkige clubs die het geheel nieuwe ticketingsysteem SRO4 mag testen. Dit wordt momenteel uitgeprobeerd met tickets voor zowel thuis- als, uitwedstrijden. Het zorgde bij de wedstrijd tegen Jong PSV uit al voor het eerste succesje om trots op te zijn. Supporters die hun ticket on-line kochten via dit hypermoderne systeem mochten niet alleen meer betalen voor hun kaartje, ze konden bovendien via een omslachtig omwisselsysteem er ook meer moeite voor doen.

(meer…)

1reactie

Buurman is onzeker


Op de tribune achter het doel van de Braak zit een groepje supporters die steevast naar de keeper van de tegenpartij roept dat hij onzeker is. “Kieper ge bent onzeker jonge” of “wa bende gai onzeker menneke”, roepen ze dan. Ik moet altijd wel lachen om dat ritueel. De Jong Ajax-keeper Onana was inderdaad erg onzeker afgelopen maandag. Een reporter van het Eindhovens Dagblad noemde Onana zelfs een ouderwetse krokettenvanger. Het zag er niet altijd solide uit, wat de keeper op de mat bracht. Er werd ook gemopperd op de scheidsrechter, maar na de nederlaag was trainer Jan van Dijk voor veel supporters de gebeten hond. Van Dijk liet drie spelers ruim 30 minuten warm lopen, maar weigerde uiteindelijk ook maar één speler te vervangen.
(meer…)

2reacties

Mag Buurman uw jas aannemen?


Ik ga graag uit eten, maar voel me altijd een beetje ongemakkelijk als men bij binnenkomst mijn jas wil aannemen om op te hangen. Nog ongemakkelijker voel ik me als ze na het eten helpen bij het aantrekken van diezelfde jas. Het is natuurlijk aardig bedoeld, maar het geeft me toch hetzelfde gevoel dat ik had toen ik een jaar of vijf was en mijn kleren nog niet helemaal zelf aan en uit kon doen. Onhandig wurm ik me dan, met mijn armen naar achter zwaaiend, in mijn jas. Hierbij moet ik altijd uitkijken dat ik tijdens de worsteling niet per ongeluk het hulpvaardige personeel achterwaarts een linkse directe geef. Al kom ik weliswaar uit de stad van kickbokser Nieky Holzken, het is niet mijn bedoeling dat ik wie dan ook een bloedneus bezorg. Het geeft zo’n rotzooi in het restaurant en bovendien krijg je die bloedvlekken er moeilijk uit als je je kleding maar op 40 graden wast. (meer…)

6reacties

Buurman: We gaan Europa in


Als je jaar in jaar uit in de eerste ronde van de K.N.V.B. beker uitgeschakeld wordt, is het leuk als je ‘n keer bij de laatste 32 zit. Het voelt niet prettig om er steeds door een amateurclub te worden uitgegooid en dan even later te zien dat die club een topclub loot. Dit was de afgelopen jaren vaak het geval bij Helmond Sport. Dit seizoen is, in ieder geval het begin van het bekeravontuur, anders verlopen. In een matige wedstrijd werd R.K.C. Waalwijk door een prachtig doelpunt van Roel van de Sande uitgeschakeld. Tijdens de wedstrijd in Waalwijk was het leuk om te horen dat de Helmondse aanhang weer positief was. Zo klonk het: “We gaan Europa in” en “Kuipje, Kuipje, Helmond komt eraan”, veelvuldig door het stadion. Na het laatste fluitsignaal schalde het: “Helmond in de koker (who oh oh oh)”, enthousiast vanuit het uitvak. De loting later die nacht toverde de mini-klassieker Feyenoord – Ajax (gaap, gaap), de échte Klassieker Telstar – AZ uit de koker en wij mogen alvast Europa in, naar Friesland om precies te zijn. (meer…)

2reacties

Buurman en beloften


Als je niet zoveel met voetbal op hebt en je leest dat er een petitie is met de slogan: Stop de beloften, dan zou je kunnen denken dat het een petitie is tegen valse beloften in de politiek. Het is echter een mooi initiatief van een aantal voetbalfans van Go Ahead Eagles om de beloftenteams uit de eerste, en in de toekomst, tweede divisie te houden. De thuiswedstrijden van Jong PSV en Jong Ajax worden meestal voor een handjevol toeschouwers afgewerkt op de onaantrekkelijke maandagavond. Spelen de beloftenteams uit, dan zijn de bezoekersvakken leeg of er zitten twee verdwaasde supporters die niet goed op het wedstrijdschema van het eerste team gekeken hebben. De teams spelen voor spek en bonen mee, ze maken immers geen kans op promotie of degradatie en kunnen geen periodekampioen worden. (meer…)