10reacties

7 maart: Provinciale Statenverkiezingen

Ingezonden stuk

Allereerst wil ik De weblog van Helmond bedanken voor de ruimte die ze me bieden om de Provinciale Statenverkiezingen bij de inwoners van Helmond voor het voetlicht te brengen.

Paul Smeulders is 19 jaar, woonachtig in Helmond en student Bestuurskunde op de Avans Hogeschool in Den Bosch. Hij staat vijfde op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Brabant van 7 maart. Daarmee heeft hij kans het jongste Statenlid van Nederland te worden. In Helmond is Smeulders commissielid namens zijn partij in de raadscommissie Ruimtelijk Fysiek.

Stemmen?
Ik weet dat veel mensen, ook in Helmond, zich afvragen of ze wel of niet zullen gaan stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart. De provincie staat immers zo ver weg, hoor je zo vaak. Met dat laatste ben ik het niet helemaal eens. Ik zal jullie hierbij aardig wat redenen geven om te gaan stemmen.

Wonen en leven
Misschien heb je in het dagelijkse leven niet veel te maken met de provincie, toch voert dit bestuur een groot aantal belangrijke taken uit. Zo is Nederland een dichtbevolkt land. Voor elk stuk grond zijn gemakkelijk tien bestemmingen te bedenken. In zogeheten streekplannen legt de provincie daarom op hoofdlijnen vast waar huizen, landbouw, natuurgebieden, kantoren, bedrijfsterreinen en wegen gesitueerd kunnen worden. In de kwestie Klein Arsenal is nogmaals duidelijk geworden dat streekplannen erg belangrijk kunnen zijn.

GroenLinks let er op dat Brabant niet helemaal wordt volgebouwd. Onze provincie moet ook voor de volgende generaties, en voor mijn generatie, groen blijven! En als we gaan bouwen, dan moeten er ook voldoende betaalbare woningen, voor jongeren, worden gebouwd.

Aantrekkelijke baan
Wat betreft de economie heeft de provincie vooral een stimulerende taak. GroenLinks dringt er daarom bij het provinciebestuur op aan veel werk te maken van het bevorderen van duurzame economische ontwikkeling en werkgelegenheid. Iedereen wil toch een leuke, aantrekkelijke baan? Daarom vinden wij dat de provincie bij het arbeidsmarktbeleid ervoor moet zorgen dat iedereen straks een baan op zijn eigen niveau kan krijgen.

Helaas is het zo dat niet iedereen dezelfde kansen krijgt in onze drukke prestatiemaatschappij. GroenLinks maakt zich daarom hard voor goed onderwijs voor iedereen en wil dat zo weinig mogelijk scholieren hun opleiding zonder diploma verlaten. Mensen die op achterstand zijn gezet door fysieke, geestelijke of financiële problemen moeten extra kansen krijgen.

Plotseling ontslag
Mensen vergeten vaak dat iedereen door plotseling ontslag, ziekte of pure pech in de armoedeval terecht kan komen. Ik vind dat we daar onze ogen niet voor mogen sluiten en ons actief moeten inzetten om dat aan te pakken. Ook moet er extra aandacht voor mensen met een beperking komen.

Cultuur
Een andere reden om op 7 maart te gaan stemmen, is de taak die de provincie heeft op het terrein van welzijn en cultuur. Zo verstrekt de provincie onder meer subsidie aan jongerenadviescentra, medische kleuterdagverblijven en kunst- en cultuurprojecten. Ook de geestelijke gezondheidszorg, het bibliotheekwerk, toezicht op verzorgings- en verpleeghuizen, recreatie en sportbeoefening zijn onderwerpen waar de provincie verstrekkende taken heeft.

Stroom uit stopcontact
Een goed voorbeeld dat bewijst dat de provincie wel degelijk dicht bij ons staat is de stroom uit het stopcontact. De provincie Noord-Brabant is samen met een groot aantal gemeenten grootaandeelhouder, zeg maar mede-eigenaar, van energiebedrijf Essent. Zo heeft de overheid tenminste nog gedeeltelijk invloed op de prijzen van Essent. GroenLinks vindt dat dit zo moet blijven. Stroom is te belangrijk om uit handen te geven. Daarnaast vinden wij dat de winst van Essent ingezet dient te worden om energiebesparing te stimuleren en te investeren in duurzame energiebronnen. Met een stem op GroenLinks geef je aan dat je dit beleid steunt.

Gratis Openbaar Vervoer
Nog een belangrijk punt. GroenLinks vindt dat het openbaar vervoer voor iedereen gratis moet worden. Dat is een goede manier om snel iets te doen aan het nijpende fileprobleem en de alsmaar toenemende luchtvervuiling. Ook de dienstregeling moet drastisch worden verbeterd. Dat betekent ondermeer dat er een nachtnet moet komen tussen de grote Brabantse steden. GroenLinks vindt dat Helmond op dit nachtnet moet worden aangesloten. Mensen moeten niet uit hun auto worden gepest, maar gelokt.

Eerste Kamer
Nog niet genoeg redenen gehoord om op 7 maart te gaan stemmen? Hierbij nog één reden dan. Een bijzondere taak van de leden van Provinciale Staten is het kiezen van de leden van de Eerste Kamer in Den Haag. De Eerste Kamerleden of senatoren op hun beurt controleren de wetten die de Tweede Kamer heeft aangenomen. Een soort ingebouwde controle dus.

De leden van de Eerste Kamer worden dus niet rechtstreeks gekozen, maar ‘getrapt’ door de leden van alle Provinciale Staten. Dus wanneer je op 7 maart gaat stemmen, breng je indirect ook een stem uit op de Eerste Kamer en heb je invloed op de controle van de Tweede Kamer en de regering.

Fijne toekomst
Hoe meer mensen dus bij de Provinciale Statenverkiezingen op een bepaalde partij stemmen, des te meer zeggenschap die partij krijgt in de Eerste Kamer. De verkiezingen van de Provinciale Staten zijn daarmee van direct belang voor de landspolitiek. En dat is belangrijk: GroenLinks wil meer groen en meer sociaal beleid, zodat iedereen een fijne toekomst heeft in Brabant.

Stemmen!
Ik hoop dat ik genoeg redenen heb aangedragen om te simuleren om op 7 maart te gaan stemmen. Liefst op GroenLinks natuurlijk. Op mijn site heb ik echter een overzichtje staan met alle Helmondse kandidaten. Ook die kunnen de voorkeurstemmen goed gebruiken!

En na zo’n lange monoloog mijnerzijds ben ik erg benieuwd wat en op wie jullie op 7 maart gaan stemmen? Ook wanneer er nog zaken in Helmond zijn waarvan jullie denken dat de provincie daar mogelijk een taak in zou kunnen vervullen, hoor ik deze graag!

Paul Smeulders