14reacties

Boekhoudfraude bij gemeente Helmond?

Ingezonden stuk

Waar bleef uw onroerendezaakbelasting?
Heeft u zich ook nooit afgevraagd wat er met uw Onroerendezaakbelasting gebeurde? Had de gemeente dat geld nou echt nodig? Heeft u ook nooit de jaarrekeningen van de gemeente bekeken? De jaarrekening van een gemeente is het officiële document waarin het gemeentebestuur aan ons als burgers rekening en verantwoording aflegt over de ontvangen en bestede belastinggelden. In die jaarrekeningen zou moeten staan of uw geld goed aangekomen is en wat ermee gebeurd is.
Registeraccountant drs. Leo Verhoef maakt er al jarenlang werk van jaarrekeningen van gemeenten te bekijken. Hij bekeek ook de jaarrekeningen van de afgelopen jaren van gemeente Helmond.
Zijn conclusies zijn niet mals.
De opbrengst van de OZB in de jaren 2004-2006 was circa 53 miljoen euro. Volgens de officiële cijfers in de jaarrekeningen hield de gemeente in die periode zo’n 39 miljoen over. Dus al volgens de officiële cijfers was zo’n 75% van de OZB totaal overbodig. Maar het is nog erger. Volgens de conclusies van registeraccountant Leo Verhoef is er ook nog eens fors geknoeid in die jaarrekeningen. Volgens zijn berekeningen heeft de gemeente in werkelijkheid 53 miljoen euro overgehouden. Conclusie: de hele OZB was dus totaal overbodig.
U dacht dat de gemeenteraadsleden dat ook in de gaten hadden gehad en nu actie ondernemen om de overbodige en met valse cijfers afhandig gemaakte OZB aan de burgers terug te geven? Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraad al twee keer. Die deed er helemaal niets mee.
Alles over de bevindingen van de registeraccountant, allereerst die over Helmond in zijn “Dossier: Helmond”, over zijn aangiften van boekhoudfraudes door gemeenten, over zijn acties tegen accountants, zijn brieven aan 2eKamerleden en aan ministers, en de verbijsterende reacties daarop, leest u op zijn uitvoerig gedocumenteerde website “Boekhoudfraude bij gemeenten en provincies schering en inslag”. Beslist gaan kijken!
Hoe gaat het nu verder hier in Helmond?
Worden de gemeenteraadsleden eindelijk eens wakker? Gaan ze zich realiseren dat ze volksvertegenwoordigers zijn? En als die gemeenteraadsleden niet wakker worden? Wat dan?

Leo Verhoef
registeraccountant
26 juni 2007

In de reacties staat een update van de weblog.