16reacties

Dierenambulance en dierenasiel

Stichting Dierenambulance Helmond e.o. en de Stichting Animal HopeWat vindt u ervan, de St. Dierenambulance Helmond e.o. en de St. Animal Hope, het dierenasiel van de gemeente Helmond, krijgen geen subsidie. Beide stichtingen zijn volledig afhankelijk van donaties, sponsors en collectes. Toch weet de dierenambulance zich al sinds 4 oktober 1986 draaiende te houden. Het asiel is pas op 1 augustus 2010 opgericht.
Natuurlijk zijn er wel wat contracten afgesloten met de gemeente Helmond voor het ophalen van zwerfdieren, dode dieren op en langs de openbare weg, de opvang van gewonde dieren en de opvang van de asieldieren. Maar dat is niet altijd voldoende om beide stichtingen draaiende te houden. Hierdoor is de dierenambulance gedwongen om ritgeld te vragen aan de eigenaar van een gevonden dier. Dit is een bedrag van € 25,- voor het thuisbrengen en een kleine bijdrage wanneer een dier een of meer dagen in het asiel heeft doorgebracht.
Er werken alleen maar vrijwilligers bij beide stichtingen. Maar er zijn natuurlijk erg veel kosten, zoals de huur van het gebouw, elektra en water, het onderhoud en verzekeringen, de diesel voor de ambulances, telefoon, internet en noem het verder maar op. Toch lukt het de dierenambulance om door te gaan, alhoewel het in deze slechte economische tijden heel moeilijk is.
Vrijdagmorgen 1 oktober 2010 lazen we in de krant dat er een dierenpolitie wordt opgericht. Natuurlijk zijn wij daar allemaal heel erg gelukkig mee. We hebben hierover vrijdagmiddag een interview mogen geven voor Radio 1 van de NOS. Wel hebben we duidelijk aangegeven in dit interview dat wij hopen dat de dierenpolitie verspreid wordt door het land en niet op een vast punt in Den Haag zit. Het werd tijd dat er op dit gebied iets zou veranderen. Nu kijken de diverse dierenambulances, dierenbescherming en dierenasielen nog uit naar een wetswijziging. In de huidige wet wordt een dier nog steeds beschouwd als een ding en niet als een levend wezen. Het wordt tijd dat hierin verandering komt.
Wanneer wij nu aangifte doen van dierenmishandeling wordt dit beschouwd als beschadiging of vandalisme want een dier is een ding voor de wet. Hierdoor zijn de straffen voor dierenmishandeling dan ook erg laag.
Wij zijn heel erg benieuwd wat uw mening hierover is.

Regina Blok,
St. Dierenambulance Helmond e.o. en de St. Animal Hope