15reacties

‘Filmhuis door leugen in Cacaofabriek’

Ik ben heel erg blij voor ‘t Filmhuis dat het zo’n geweldige mooie ruime plek in de Cacaofabriek krijgt. Maar de manier waarop dat is geritseld steekt me diep. Want ’t Filmhuis komt door een leugen in de Cacaofabriek. Wethouder Van den Heuvel (en waarschijnlijk ook Wim Markus) heeft dat door voorliegen van de gemeenteraad er door gekregen.

De belangrijkste inhoudelijke reden dat ‘t Filmhuis in de Cacaofabriek moest komen volgens wethouder Van den Heuvel was, en ik citeer uit zijn stukken:
De nieuwe locatie biedt het Filmhuis ook de kans om de A-status te verkrijgen (nu B-status) waarmee de mogelijkheden voor het Filmhuis fors worden vergroot. Nieuwe filmhuis (arthouse1) films worden door distributeurs namelijk als eerste aan filmhuizen met een A-status verstrekt en pas weken later aan filmhuizen met een B-status. Echte liefhebbers zijn dan veelal in een andere stad al gaan kijken.

Daar klopt dus geen ene snars van! Een beetje filmhuisliefhebber weet dat die A-status en B-status al vele jaren betekenisloos zijn en daarmee eigenlijk is afschaft. Al jaren geldt dat de filmhuizen met de meeste bezoekers, de beste films krijgen van de distributeur omdat dat het meeste geld opbrengt. Omdat er bij ’t Filmhuis in Helmond niet echt veel bezoekers komen, zullen er dus mindere films blijven draaien.

Ik heb heel lang getwijfeld of ik nu wel of niet aan de bel moest trekken. Dilemma was eerlijkheid of mijn genot. Als liefhebber vind ik drie Helmondse Filmhuiszalen geweldig en wil graag dat die er komen. Niet dat ik denk dat heel Helmond nu ineens wel naar ‘t Filmhuis gaat, maar het heeft gewoon wat. Noem het allure, allure die Helmond best kan gebruiken.
Ik heb begrepen dat ‘t Filmhuis nu zeker in de Cacaofabriek komt omdat de gemeenteraad voor de zomervakantie volledige toestemming heeft gegeven. Daarom nu pas mijn stukje. Want nu heeft het geen gevolgen meer voor de verhuizing van ’t Filmhuis, maar heb ik het wel gezegd en is het van mijn hart.
’t Filmhuis past prima in die culturele hotspot, maar eerlijkheid is ook belangrijk!

Dank voor de aandacht.
Peter Martens (dank aan mijn lief voor de hulp)