142reacties

Gastlog Helmond-Noord


Dit Gastlog is naar idee van Angelique
en op verzoek van De weblog van Helmond.


Hoi Hellemonders,
Als we het over Helmond hebben dan hebben we het over de wijken.En zo’n wijk van Helmond is Helmond-Noord, de wijk waar ik geboren en getogen ben. De wijk waar ik trots op ben!

Als je het over Helmond-Noord hebt, dan heb je het ook meteen over de subwijken Planetenbuurt, muziekwijk, Jeruzalem, Bloem- en Paardenvelden, de vogelwijk en noem maar op. En elke subwijk voelt zich weer thuis in zijn eigen wijkhuis zoals de Boerderij, De Kamenij en De Terp.En wat er allemaal aan activiteiten plaatsvinden in onze diverse wijkhuizen en bij de vele wijkverenigingen, kijk maar eens op onze gloednieuwe website www.noorderweb.nl!Ook daar ben ik trots op!

Nu zou het toch wel heel leuk zijn, vooral voor al die vrijwilligers, als politici naar de kleine activiteit voor het kind in de wijk komen zoals op 20 augustus in de planetenwijk of wat dacht je van onze wijkmanifestatie op 24 september a.s. en niet alleen naar bijvoorbeeld de  ‘Ronde van Stiphout’ gaan.
Vraag: Is het terecht dat politici alleen bij grote evenementen te vinden zijn?

De oplossing zou in mijn ogen heel simpel zijn.Aangezien er 37 raadsleden, 5 wethouders en 1 burgemeester zijn die zich over 12 wijken moeten verdelen, zou het toch geen probleem moeten zijn om elke wijk 2 keer per jaar te verrassen met een bezoek aan juist die kleine activiteit.
Stelling: Want juist een raadslid die weet wat er in de verschillende type
wijken leeft (letterlijk en figuurlijk), is een goed raadslid?

Graag hoor ik van jullie hoe jullie daarover denken.In ieder geval bedankt voor het willen lezen van dit stukje Helmond-Noord.

Met vriendelijke groet,
Angelique
Voorzitter projectgroep Helmond-Noord

Gastblogger
142 reacties
Reageer

Ik denk dat je veel politici op zijn/haar tenen gaat staan :D

Maar om even antwoord te geven op je vraag.
Nee. Dat is niet terecht en volgens mij zijn er toch wel kleinere evenementen die bezocht worden door politici.
Ken je overigens alle politici? Uit recent onderzoek is gebleken dat maar weinig politici erg bekend zijn onder de Helmondse bevolking. De meerderheid "leeft" toch in een zekere anonimiteit, ondanks de publieke taak die ze hebben.
Moeten politici voor zover ze dus niet bekend zijn, bekend maken dat ze politici zijn als ze bij zo'n wijkevenement zijn?

Wat je stelling betreft.Het helpt zeker mee als een raadslid hiervan op de hoogte is, als het dan automatisch ook een goed raadslid is daarvan ben ik niet overtuigd.

Even voor de duidelijkheid over de stelling. Vind je dat de dit dus een "officieel" bezoek moet zijn vanuit de gemeente, of gewoon door de raadsleden zelf. Moeten de raadsleden de wijken onderling opdelen?

Ik heb diverse raadsleden gezien bij de verschillende koninginnedagactiviteiten in de verschillende wijken. Ook op de countrydag op de Markt heb ik raadsleden gezien en ik heb zelfs iemand gezien bij de sinterklaasviering in de Terp en de Lier. Als laatste wordt er ook door raadsleden carnavalgevierd en dat doen ze soms ook op wijkniveau.

Ben benieuwd wat de reactie's zijn op mijn wedervraag (vette gedeelte hierboven).

In ieder geval succes met de activiteiten. Waarom is er trouwens voor de naar noorderweb gekozen. Ik denk dan (het zal wel onterecht zijn) aan Groningen.

Het is niet terecht dat politici alleen bij grote evenementen aanwezig zijn,maar jij weet hoe politici zijn: Bij de grote evenementen worden zij als vorsten onthaald, bij de kleinere evenementen op wijkniveau, vallen zij niet op! Hier n Amsterdam is straks op 17 augustus a.s. SAIL 2005, daar kan je heel veel politici tegenkomen en waarom? Omdat die een VIP-behandeling krijgen. Bij wijkgerichte activiteiten zal dit zelden het geval zijn omdat het budget ontoereikend is daarvoor.Ik vind de website overigens fantastisch in elkaar gezet, mijn complimenten daarvoor.

Ad, als raadslid kun je geen lange tenen hebben anders
redt je het niet ! En als je als raadslid een klein evenement bezoekt dien je eerst goed rond te kijken en dan de organisatie een handje te geven.En inderdaad wordt je niet dan automatisch een goed raadslid maar helpen doet het zeker, in mijn ogen. Ik vind dat een raadslid teveel blijft hangen in zijn eigen wijk maar aan de andere kant dat is natuurlijk ook wel logisch.
Aan de verdeling heb ik ook al gedacht, ha ha.
Je hebt 37 raadsleden ( Naoum tijdelijk niet) restereren er 36, zij mogen met 2-en gaan en dat zijn dus 18 bezoeken, tel daar 5 wethouders en 1 burgemeester erbij op en je hebt 24 bezoeken verdeeld over 12 wijken en dus ieder 2. De naam Noorderweb is gekozen omdat ons wijkblad noordernieuws heet, vandaar.

J.E.Mulder, bedankt voor de complimenten

@angelique
Bedankt voor de nadere uitleg.

Natuurlijk lezen alle raadsleden dit weblog. Zeker na het stuk van Jan Travese in het Eindhovens Dagblad. Dus doe je voordeel ermee. ;)

Ad, om je andere vraag te beantwoorden of ik alle raadsleden ken, inderdaad ken ik ze niet allemaal.
Maar toch intussen vrij veel omdat wij, in Noord, heel
actief zijn geweest mbt het BOSE-verhaal, de weg langs Croy en door de Bundertjes.
M.b.t. de onbekendheid van veel raadslieden zou mijn oplossing, bezoek de wijken, toch veel goedkoper zijn dan de E.150.000,-- die ze nu gereserveerd hebben om de bekendheid te vergroten?

@angelique
Klopt inderdaad daar is geen 150.000 euro voor nodig.

Leuk geschreven Angelique. Ik wist trouwens niet dat we zelfs 12 wijken in Helmond hebben. Ik dacht altijd 9. Zo leer je nog eens wa hier.
En van die politici, de meeste doen net of ze belangrijk zijn en hebben weinig oog voor de gewone Helmonders. Behalve net voor de verkiezingen natuurlijk. Dan zijn we een paar weekjes belangrijk. :(

Ja, we hebben tegenwoordig 12 wijken waarvan Brandevoort straks volgens de bevolkingsprognose op ruim 17.000 inwoners uitkomt en daarmee de grootste wijk van Helmond word. Trouwens bedankt voor het compliment! De reden dat ik dit geschreven heb is niet om commentaar te willen geven op de raadsleden maar gewoon om aan te geven dat er zoveel mooie dingen in een wijk gebeuren waar zo weinig aandacht aan gegeven wordt. Terwijl elke inwoner, wie dan ook, bij een wijk hoort !

Ik was net wat aan het surfen op internet en al surfend ben ik naar de website van J.E.Mulder gegaan en wat zie ik tot mijn verbazing ; Dhr. Mulder heeft een link naar de site van Helmond-Noord gelegd.
Wat ontzettend aardig, bedankt. Ik ga nu terug naar de site van J.E.Mulder want die heb ik intussen nog steeds niet bekeken.

Beste Angelique

Leuk dit initiatief te ervaren. Een website van de mooiste / beste wijk van Helmond: Helmond Noord.
Je begrijpt dat die titel in meerdere wijken wordt geclaimed!
Of politici, met name ondergetekende, deze wijk kent?
Natuurlijk roept hij dan, want ik kom met enige regelmaat naar julie wijk. Bij evenementen zoals nieuwjaarsconcerten, buurt/wijk evenenmenten, palntenmarkt en niet te vergeten hebben wij als politieke partij onze "voelsprieten" in de Helmond Noord. (ben zelfs lid van de wijkvereniging, ondanks dat ik in Mierlo-Hout / Helmond West woon ) Overigens bezoeken wij en ondergetekende ook andere wijken. Kortom Helmond Noord heeft voor onze partij géén (echte) geheimen.Of toch wel ? Wij zetten ons op specifieke momenen in om bijv. problemen op te lossen. ( bijv. gebruik sportzalen / toegangscontrole systeem ).Goed en over BOSE hebben we ons standpunt destijds al heel snel kenbaar gemaakt! Dat hoef ik hier niet te herhalen. En diegene die beweren dat zij ons alleen met de verkiezingen zien, moet ik hen nageven dat zij ons onmiskenbaar (ook) in Helmond Noord zullen tegenkomen. Bezoek ook eens onze website http://www.helmondsebelangen.nl.
Met vriendelijke groeten

Berry Smits fractievoorzitter Helmondse Belangen

Hoi Berry Smits, dat net jij moet reageren! jij bent inderdaad nu een raadslid die alle wijken kent en bezoekt. jij bent dus ook een raadslid die deze site bezoekt om te kijken wat er leeft in "Hellemond". En ik heb niet gezegd dat wij de mooiste en beste wijk zijn (ik zou niet durven) maar ik heb gezegd dat ik zeer trots ben op de vele vrijwilligers in onze wijk. Leuk dat je reageert. p.s. wat vind je van de stellingen?

Ik heb net op http://www.helmondsebelangen.nl gekeken.
En inderdaad wordt daar de wijk als zeer belangrijk omschreven. En ik ben wederom verrast, een hele mooie grote link naar http://www.noorderweb.nl.
BEDANKT..

Hallo, Berry Smits, leuk dat je hier reageert, ik hoop dat het bij je collega's navolging vind.
Mooie link gemaakt op jullie site van onze site, dank je wel.
Ik hoop dat je het vaker zult bezoeken en onze wijk natuurlijk en vergeet niet af en toe ook ons weblog te bekijken op Noorderweb.
Groet Solveg. ;)

Op verzoek effe de stellingen langslopen!

- Of het nu een groot of klein evenement maakt voor de organisatoren meestal niets uit. Het gaat om de belangstelling en interesse die je als raadslid toont!Vaak kun je beter kleinere evenementen bezoeken!
Natuurlijk ben je een goed raadslid als je je op die wijze als volksvertegenwoordiger manifesteert. Maar je kunt ook goed zijn "buiten" het gezichtsveld van de burger bijv. in de raad of commissie. Maar ja da's alleen voor de echt geinteresseerde burger. Alleen bij specifieke onderwerpen waarbij burgers de onderwerpen echt treft wordt je daarna vaker herkent! Zoals bij discussie rondom de voedselbank, Bose, dierenasiel, HVV/KleinArsenal , Dierdonk, herstructurering BO, Helmond Sport etc.etc. Natuurlijk is de "rol" als fractieleider ( soms met een lange "ij") voor de herkenbaarheid ook van enig belang omdat dan vaak via media en andere kanalen je vaker in de picture staat.
Verder gewoon normaal doen! Da's ook herkenbaar! Inderdaad caranval vieren, voetbal kijken, naar de kroeg gaan (!) etc.etc.

- een raadslid dient feitelijk op de hoogte te zijn wat er in de stad gebeurd. Op alle wijkniveau's wordt dat natuurlijk een stuk moeilijker! Maar met wat verdeling van taken, binnen de fractie en de vereniging, kan men zich op de hoogte (laten) houden. Kortom met een netwerk kan je op de hoogte blijven. Ook is de inbreng en de verslaglegging van de klkbordgroepen belangrijk.Kortom ken je wijk en zodoende je stad en omgekeerd! (verder is er nog de regio)

- Een politicus hoeft zich in principe niet voor te stellen!Een welkomshandje aan de organisator / organisatie moet volstaan. Voor het bredere publiek moet hij zich op politieke wijze proberen te manifesteren / verdienstelijk te maken / te onderscheiden, zodat "voorstellen" in principe overbodig is. Een welkomsgroet blijft altijd belangrijk!

Natuurlijk ben je trots op de vele vrijwilligers!
Vrijwilligers de hoeksteen van een gezonde vereniging- / wijkstructuur! Die spreuk "over het cement van de samenleving" heeft iedereen al te veel in zijn mond gehad.
Groetjes
Berry Smits

Ik ben het met je eens ! Misschien moet ik dit idee, van een wijk 2x per jaar verrassen tijdens het kleine evenement maar lanceren als stelling op "de dag van de lokale democratie" op 6 november in de raadszaal van Boscontondo ?

De dames en heren politici zouden eens wat vaker op de fiets moeten springen, om door de Helmondse wijken te rijden. Dan pas zien ze echt wat er leeft in de stad, en het houdt ze nog fit ook.
Natuurlijk is het voor de organisatoren van activiteiten leuk als mensen uit de politiek een kijkje komen nemen, maar de politici zien dan natuurlijk alleen de mooie kant van de wijk, maar niet hoe het leven in de wijk echt is.
Zo kwam ik enkele jaren geleden in de kroeg, want daar zie je ze dus wel, een raadslid tegen, dat aan me vroeg of het wel nodig was dat het Hortensiapark werd opgeknapt, en of er wel ooit mensen naar het park kwamen. Dit raadslid woonde notabene slechts enkele minuten fietsen van van het park vandaan.
Natuurlijk zijn niet alle raadsleden zo ongeinterreseerd in wat er in de wijken gebeurd, maar sommige van hen hebben slechts een beperkt blikveld, en komen alleen voor hun eigen hachje op. Ik zal hier geen namen noemen, maar jullie weten vast wel welke (oud)raadsleden ik bedoel.

Misschien zou het ook een goed idee zijn om wanneer er beslissingen genomen moeten worden waarvan de raadsleden niet goed weten wat de mening van "de hellemonders" zou zijn dat ze die eerst peilen via een gastlog of een open forum of zo...

@angelique,

Heb je al eens op het weblog van Hans Verbakel gekeken. Die vraagt regelmatig meningen, maar of 'ie er ook wat aan heeft :?

ik ga nu kijken

Tja, eerlijk delen... een typische SP-gedachte....
heb ik wat moeite mee, niet met delen op zich maar wel met de gedachte dat ieder recht heeft op een gelijk deel.
De site van Hans verbakel heb ik al vaker bezocht. Toen wij in Noord met dat BOSE-probleem zaten was Hans de
eerste die dat op zijn web geplaats had.

Angelique: Maak er een gewoonte van elke dag naar de weblog van Hans Verbakel te kijken.Daar staan vaak interessante vragen op,ongeacht of je het er mee eens bent of niet.

oke,doe ik maar dan ga ik wel druk krijgen !
Dagelijks kijken naar de websites van Hellemond,Hans Verbakel, J.E. Mulder, Peter W (kijk eens bij zijn laatste bericht, de reactie daarop). om de poltiek bij te houden http://www.helmond.nl, onze eigen website noorderweb uiteraard, de site van sportschool vd Pol en degene die ik nog vergeten ben !

Sorry, ik bedoelde bij Peter W het volgende ; kijk eens op zijn website, laatste bericht, 1 reactie !

@Angelique
Ik ben er niet zo zeker van dat die website die jij bedoeld van "onze" Peter W. is

Ik heb net een e-mail gehad van Peter W. maar hij moet nu zelf maar reageren. Al met al word het wel ingewikkeld!
Het lijkt wel politiek, oh zo verwarrend terwijl het toch zo simpel is !

De heer Smits hoort dus duidelijk niet bij de meeste politici.
Ik heb het helemaal nagezocht, die naam zag ik namelijk al eerder ergens dacht ik. Hij schreef dus ook al op 21 mei iets bij Zonnekwartier ook met hun site erbij. Vindt ik wel goed! Daaruit blijkt dat hij zich teminste op de hoogte houdt van de wijken, ook buiten de verkiezingen. Dat hij eventueel ook naar de ronde van Stiphout gaat,dat zou ik ook doen als ik gratis binnen mocht en gratis mocht eten en drinken :D

Nou naar de ronde van Stiphout ben ik dus niet geweest. Ben weliswaar een sportliefhebber maar vond de entreeprijs gewoon te duur! De Bavariaronde van Maastricht is voor iedereen toegankelijk terwijk hier door de gemeente een zwaar gesponsord A-evenement nog een entree vraagt van € 15,00. Goed iedereen moet dat voor zichzelf weten!En over gratis eten en drinken hebben wij als Helmondse Belangen een "broertje"dood!
Als wij ergens naar toe gaan dan nemen wij altijd een enveloppe mee of schenken spontaan een geldbedrag.. Overigens op jaarbasis schenken wij aan de Helmondse bevolking ca. € 5.000,00 terug uit onze raadswedde /afdrachtregeling. Gewoon aan mensen / projecten die iets voor Helmond betekenen! Dus a.u.b. geen verwijt als zakkevullers!Valt wel op dat veel dezelfde personen op de weblog zitten. Ook nog fans van Hans Verbakel. Aardige raads collega.Groetjes en tot wijks.
Berry Smits Helmondse Belangen

De verwarring wordt groter en groter.
Dat ik niet alleen een vraag kan oplossen en van een grapje op zijn tijd hou is bij de deelnemers aan het WWWWW-spel op deze site wel bekend.
Nu verdenken ze mij er ook nog van dat ik gedichtjes schrijf met een bepaalde inhoud die zelfs in mijn stoutste dromen niet vaak voorkomen.
Ik ben nooit verder gekomen dan:
Ik lag op de brug, met een stopje in mijn kont.
Dit rijmde absoluut niet maar het dichte wel.
Of dit allemaal wel thuishoort op een log waar serieuze zaken met betrekking tot de politiek besproken worden denk ik ook niet. Maar ja ik moest mijn boodschap toch ergens kwijt. Dus stekelvarken je had het inderdaad bij het rechte eind.

@angelique om 14:25:
Met je suggestie om raadslieden of partijen ook een Gastlog te bieden, zijn we sinds
eind juni bezig. Om dit te realiseren hebben we dus wat langer tijd nodig dan dat we
bij jou nodig hadden.

@ Peter W. :: 02 augustus 2005 20:19
Ik dacht al wel dat jij het niet was, volgens mij is die Peter W van dat weblog een Belg. Inmiddels staat ook op zijn log dat er plotseling verdacht veel activiteit op zijn log te bespeuren was.

Aan de leden van de SP;
Waar blijven jullie met je reactie op dit log?

Berry, je hebt 2 catogorieen lezers van deze website, alleen lezers en ook schrijvers. De lezers zijn onzichtbaar maar ze zijn er wel.
Peter W, waarom zou er bij het bespreken (?!) van politieke zaken geen (schuine) humor mogen zijn ?
Misschien verklaart dat wel de momentele vrij grote afstand tussen politiek en burgers? Want raadsleden willen graag binding met burgers en andersom ook maar op een of andere manier is er geen klik, net alsof men ergens bang voor is... Of zie ik het verkeerd ?

Ik kreeg een verraste Peter W. niet uit Helmond, op de e-mail, hij begreep er niet veel van ! Ik vond het wel grappig en heb de man heel aardig uitgelegd hoe de vergissing ontstaan is.

@Porcupine
Waarom roep je specifiek de SP leden op om op dit log te reageren? Ben je niet geïnteresseerd in de mening van andere (leden van) partijen? Of verwacht je iets opmerkelijks te horen van de leden van de SP?

@Peter W

Je maakte natuurlijk de verwarring alleen maar groter door bij vraag 16 (1 augustus 2005 19:37 uur) wel het weblog als jouw website op te geven!

@ Berry Smits
Je schrijft in je reactie (1-8 23:15 uur):
"Een politicus hoeft zich in principe niet voor te stellen! Een welkomshandje aan de organisator/organisatie moet volstaan."
"Een welkomsgroet blijft altijd belangrijk"

Uit bovenstaande blijkt dat je er zelf nog niet uit bent. Aan de ene kant zeg je een politicus zichzelf niet hoeft voor te stellen, aan de andere kant moet hij wel de hand schudden met de organisatie. Dat is toch wel min of meer hetzelfde volgens mij. Een hele biografie zal je er niet altijd bij vertellen, maar volgens mij stel je je toch altijd voor als je iemand een hand geeft.

Overigens ben ik het wel voor een deel (vooral het eerste deel) eens met Porcupine (2-8 14:03 uur) als hij stelt dat politici (maar ook anderen in het algemeen) meer op de fiets de wijk in zou moeten en daardoor meer (in)zicht op de wijken krijgen. Ook ben ik het wel met hem eens dat een georganiseerde dag er anders uit ziet, dan een wijk normaal is.

Natuurlijk heb ik Peter W. in Belgie ook een mailtje gestuurd en de zaak uitgelegd. zijn reactie was, na een eerdere niet zo vleiende opmerking op zijn site,: Geen erg Peter W., nu ben ik ook een beetje beroemd als "dichter" in Helmond.
@Ad natuurlijk heb ik dit gedaan om de verwarring groter te maken. Volgens mij is dat ook aardig gelukt gezien de plotselinge toename met een groot aantal bezoekers op de site van Peter W. in Belgie.
Alleen ik had niet verwacht dat er zelfs reacties op zijn site gezet zouden worden omdat de meesten die al langer mee lopen op het Hellemond weblog ondertussen weten hoe ik bepaalde zaken breng en behandel.
@Angelique Ik ben ook van mening dat humor en politiek samen kunnen gaan. Als burger erger ik mij ook wel eens aan de bewoordingen die in de politiek gebruikt worden en het lijkt soms dat er een competitie gehouden wordt in zoveel moeilijke woorden gebruiken. Humor in de politiek, op de juiste plaats en tijd, houdt het een en ander levendig.

Overigens is op 24 september ook de wijkcontactdag in Brandevoort, dus veel raadsleden zullen dan georganiseerd 8) daar te vinden zijn. Dus om raadsleden naar de wijk te halen is die datum door Helmond Noord een beetje ongelukkig gekozen.

@ Peter W,

Er komen nu (gelukkig) ook een aantal nieuwe mensen die nog niet zo op de hoogte zijn van jouw handelen :P

@Ad om 09.21:
Wat bedoel je met georganiseerd?

Jaarlijks gaat de gemeente (raadsleden, B&W en een groot aantal ambtenaren) naar een bepaalde wijk. Vorig jaar Dierdonk, 2003 Helmond Oost en ik geloof in 2002 Stiphout maar ik kan er ook een jaartje naast zitten. Op zo'n dag wordt de wijk een beetje gepromoot en worden er knelpunten naar voren gebracht, die mogelijk vervroegd opgelost gaan worden.
Dit dus in nauwe samenwerking tussen de gemeente en de betreffende wijk. Als er dan elders in Helmond nog iets georganiseerd wordt, dan zal dat automatisch leiden tot minder aandacht. Het is waarschijnlijk dat raadsleden dus voor de wijkcontactdag zullen kiezen.

@ angelique,
Ik neem toch aan dat jullie van bovenstaande ook op de hoogte waren toen jullie de dag bij "de bus" aan het plannen waren?

Tja, de wijkcontactdag in Brandevoort zou plaatsvinden op 17 september en wij hadden dus 24 september gekozen. En daar heb je het al.... De burgemeester was verhinderd en de datum van de wijkcontactdag werd verschoven naar, je raadt het al, 24 september. Wij weer in overleg maar alles was al in een ver georganiseerd stadium en we hebben er dus voor gekozen om 24 september aan te houden. Want in oorsprong is de dag bedoeld voor de wijkbewoners dan maar zonder een wethouder die de manifestatie opent.

Kijk eens aan, weten we dat ook weer :)

Och, de dag zal inderdaad toch slagen, ook al wordt hij niet geopend door een wethouder. Jammer is het natuurlijk wel.Vooral al er toch gehoopt werd op "politieke interesse".

@Berry Smits, ik ben de krant aan het lezen en vind dat wel een slim idee om bij de plaatsing van een nieuwe fietsenstalling daar meteen een openbaar toilet bij te zetten. En om dat dan aan te pakken als in 's Hertogenbosch dat klinkt goed!

@ Ad :: 03 augustus 2005 07:29
Natuurlijk ben ik ook geinterreseerd in de mening van alle politeke partijen, maar na de bijdragen van Berry Smits vind ik dat de SP zeker niet achter kon blijven.

De bewaakte fietsenstallingen blijven op hun plek. De nieuwe stallingen zijn dus alleen rekken en zeker niet bewaakt. Daar kan volgens mij ook geen toilet bij geplaatst worden. Blijven de bewaakte stallingen over. In hoeverre het realiseerbaar is om daar een toilet neer te zetten weet ik ook niet. Het ligt dan wel aan het rand van het centrum.
Volgens mij is de "oude V&D" toch een betere plek. Een andere mogelijkheid zou misschien zijn een van de leegstaande panden "op te offeren". Als het op de begane grond is, is het ook makkelijker voor gehandicapten om er gebruik van te maken.
Natuurlijk moet je er wel toezicht bij doen, anders wordt het een grote kliederboel.
Ik ben overigens niet op de hoogte van de activiteiten in Den Bosch.Kon er zo snel ook niets over vinden.

Overigens is het parkeerverbod voor fietsers nog niet zo gemakkelijk te handhaven als het lijkt, zo leert recent onderzoek. Zelfs niet als je het hele gebied vol hangt met borden. Opschrijven van foutparkeerders is bijna onmogelijk "de dader" moet dan immers aanwezig zijn. Weghalen van de fiets is in veel gevallen pas na vele waarschuwingen (en dan pas uren) mogelijk.
Kijk maar eens bij de fietsersbond.

Ja, inderdaad is een toiletgebouw bij de V&D of ergens in het midden van het centrum het beste ! Maar wat ik goed vind aan het bericht in het ED is het meedenken en
dat niet alleen, ook reageren! Ik vind het parkeerverbod voor fietsers trouwens helemaal niet zo geweldig daar is het centrum te groot voor. Dat schrikt mensen af i.p.v.
dat het mensen aantrekt.

Vandaar ook dat er zoveel plaatsen bij moeten komen. Ik vraag me wel af of ook meer mensen met de fiets naar het centrum gaan, of dat dit alleen maar noodzakelijk is om de huidige fietsen op een goede manier ergens neer te zetten.

Overigens als de toiletten bij de bestaande fietsenstallingen (bewaakt) komen te staan, dan kunnen de "opzichters" daar gewoon dat werk erbij doen. Ze zijn immers tijdens de openingsuren toch aanwezig. Dit werk, zoals in Den Bosch laten uitvoeren door gehandicapten is mooi, maar in Helmond dus niet nodig.

Ik had het niet helemaal goed begrepen. Ik dacht dat je je fiets helemaal niet meer kon stallen in het centrum alleen maar aan de rand. Maar er staat een mededeling op http://www.helmond.nl dat er inderdaad dus meer gratis(?)
fietsenstallingen bij komen en dan vind ik het wel terecht dat je daar je fiets plaatst en niet tegen een boom.
Trouwens tijdens die werkzaamheden zijn alle overdekte
fietsenstallingen gratis, jippie !

Misschien zou dat gewoon in de toekomst gratis moeten blijven. Ben ik ook een voorstander van. Nu even kijken hoe de gratis stallingen nu door "het publiek" worden ontvangen.

Eigenlijk hoor ik mij niet aangesproken te voelen, want ik ben geen 'Helmonder' ;) Maar ik wil toch effe reageren :)
Met de vraag: 'is het terecht dat politici alleen bij grote evenementen te vinden zijn?' ben ik het eens, want een raadslid heeft geen tijd om elke wijk in heel Nederland, 2 keer per jaar maar liefst, af te struinen. Daar is geen beginnen aan, toch? Dan zitten ze elke dag van het jaar vol met... wijken... Hmm, nee.
Hoewel ik het met de stelling ook eens ben :) Een raadslid die weet wat er gebeurt in zijn land, is een goed raadslid. Absoluut! Als je niet weet wat er aan het handje is, ken je d`r ook niet over lulle, zal ik maar zeggen ;) Het lijkt mij daarom best logisch dat een burgermeester van de betreffende gemeente een kijkje neemt bij de activiteiten die zoal plaats vinden in 'zijn' wijken. Of niet soms? :D
Nou ja, goed, ik heb mijn zegje weer gedaan ;)

Wat een hoop reacties heb jij trouwens overal!! Keep up the good work ;)

@Zaph:
Ook niet-Helmonders mogen hier natuurlijk reageren. Leuk zelfs.

ja, want wat ik vertel geldt in principe voor elke stad en elke wijk in Nederland.

Dan is het goed ;)

Hee meneer/mevrouw! :)
Ik zie dat je steeds op mijn weblog komt :) Dat is hartstikke mooi hoor! Maar je mag best iets achter laten ;) doeiii

@Zaph :: 03 augustus 2005 23:37
Een raadslid hoeft natuurlijk niet elke wijk in het hele land te bezoeken. Maar door regelmatig de wijken, in de stad waar hij lid is van de gemeenteraad, te bezoeken leert hij/zij wel de stad en de bewoners beter kennen.

@porcupine Weet je wat ik zo typisch vind aan politiek?
Als je met een stelling cq. mening komt zijn ze het er mee eens maar als het er op aan komt om dat dan hardop te zeggen, zeggen ze het niet, laat staan dat er in de praktijk iets van terecht komt !

@ angelique

Is de politiek misschien iets voor jou?

ja

Mag ik hieruit afleiden dat we je, politiek gezien, ook nog tegenkomen in de nabije toekomst? Volgend jaar immers verkiezingen.
Heb je al een partij in gedachte?

Je zult me in de toekomst altijd wel ergens tegenkomen want als voorzitter van een wijkraad (of projectgroep zoals in Noord) kom je continu met de politiek in aanraking. Als er nl. iets behandeld wordt in de gemeenteraad wat jouw wijk aangaat dan ga je braaf naar die raadsvergadering. Als er stedelijk gezien iets gaat veranderen wat ook weer zijn impact heeft op de wijken dan worden alle wijken uitgenodigd om te reageren. En m.b.t. de verkiezingen volgend jaar is er nog weinig bekend. Wel zijn alle partijen, zover als ik dat weet, nu volop bezig met hun kieslijst samen te stellen. De meeste fractie-voorzitters zijn intern al bekend en sommige al publiekelijk. Zo hebben we al kunnen lezen dat de huidige wethouder v.d. Heuvel, de lijsttrekker wordt van D'66 met als voorwaarde, mocht hij geen wethouder kunnen worden dan gaat hij niet de gemeenteraad in.

Oke. Je sluit de mogelijkheid dus niet uit dat we je volgende keer op een kieslijst tegenkomen. Wat overigens wel inhoud, dat je de voorzittershamer weer door moet geven als je gekozen wordt.
Overigens een mooi politiek antwoord 8)

Heb je hem door !
Ad, is de politiek niets voor jou ? Het valt me op dat jij van veel zaken op de hoogte bent !

Och wat zal ik eens van zeggen. ;)

Wat het op de hoogte zijn betreft, anderen zijn volgens mij van sommige dingen meer op de hoogte dan ik ooit zal zijn. Maar hoe langer je hier komt hoe meer je van dingen op de hoogte wordt gebracht.

Dit is weer zo'n typisch politiek antwoord. Het om de vraag heen draaien overigens zonder de waarheid geweld aan te doen. Verder meen ik hier ergens gelezen te hebben dat Ad de raad van minister Zalm opvolgde.
Misschien moeten wij het in die richting zoeken?

Angelique Bij mij heerst ook nog enige onduidelijkheid wat betreft Helmond Noord. De stichting Projectgroep Dagelijks Beheer Helmond-Noord is dit een andere projectgroep als waar jij voorzitter van bent?

Nee, ik ben voorzitter van de St. projectgroep Dagelijks beheer Helmond-Noord, een hele mond vol. In andere wijken noemen ze zo'n Projectgroep ook wel wijkraad zoals Wijkraad brandevoort, Wijkraad Dierdonk etc.

@angelique:
Kun je daar eens wat meer over vertellen? Bijvoorbeeld wat jullie zoal voor Helmond-Noord concreet regelden dit jaar.

Goh, moet ik even nadenken !

1. Het BOSE-verhaal, alom bekend, veel in de krant gestaan
2. Wijk aan het woord, nieuwe lantaarnpalen volgens politie-keurmerk op verzamel-parkeerplaatsen waar niet direct woningen bij stonden, aangevraagd en gekregen.
3. Er waren in noord 2 wijkbladen die vanuit de Boerderij en de Terp draaiden. Subsidie werd plotsklaps stopgezet en toen hebben wij als projectgroep de redacties bij elkaar kunnen zetten en hun een geldbedrag gegevens om zelfstandig voor heel Noord een wijkblad te verzorgen.
4. uiteraard onze nieuwe website wat hopelijk een belangrijk communicatiemiddel gaat worden.
5. daarlangs onze vaste activiteiten zoals de bloembakken, wijkschoonmaakactie noem maar op....
Ik kan zo nog wel even doorgaan maar dat zal ik jullie niet aan doen. Vraag maar ?

Angelique
Ik ben eens in mijn archief gedoken en daar vind ik bij de projectgroep een andere voorzitter terug. Dit lees ik in de Nieuwsbrief nummer 1 van februari 2002. Heeft deze nieuwsbrief nooit meer een vervolg gekregen?

Pijnlijk onderwep, niet die andere voorzitter maar die nieuwsbrief. Het zat nl. zo ;
Er zijn al eerder pogingen ondernomen door de Projectgroep om 1 gezamenlijk wijkblad te hebben voor Noord waar ook de projectgroep haar mededelingen in kwijt kon. Maar gezien de verschillende redacties vanuit verschillende wijkhuizen is dat toen niet gelukt. Vandaar de toenmalige beslissing van de projectgroep om een eigen nieuwsbrief uit te brengen, een paar keer. Maar gezien de stopzetting van de subsidie voor wijkbladen wat de wijken Helmond-west en Helmond-noord direct raakte was de oplossing daar !

@angelique:
En hoeveel mensen doen al dat goede werk? Wie betaalt de out of pocket kosten? Ben jij een delegerende voorzitster of meewerkend voorvrouw?

Welk archief heb je daarvoor geraadpleegd ?

Alle vrijwilligers die actief zijn in Noord dat zou ik echt niet weten. Want de bewoner die lid is van de bewonersgroep tot aan de vrijwilliger die meewerkt bij een activiteit in een wijkhuis tot aan de vrijwilliger die 's avonds in het kader van buurtpreventie zijn rondje loopt tot aan de wijkbewoner die vrijwilliger een bloembak heeft geadopteerd om die belangeloos bij te houden en noem maar op dien je dan mee te tellen.
De projectgroep draait op "het buurtbudget"wat we jaarlijks van de gemeente, zoals alle wijkraden, ontvangen.Hiervan moeten alle onkosten,vergaderkosten, wijkkrant etc.etc van betaald worden. Ik weet niet hoe ik mezelf moet noemen.Ik ben er veel tijd mee kwijt maar dat doe ik graag en wat het belangrijkste voor mij is, ik sta er gelukkig niet alleen voor. De website is geheel belangeloos door een mede-wijkbewoonster gemaakt en het bestuur van de Projectgroep bestaat gelukkig uit meerdere mensen. Daarlangs draaien alle wijkactiviteiten vanuit de wijkhuizen geheel zelfstandig en in principe buiten de projectgroep om.

Interessant

Welk archief? Mijn eigen archief. Ik wist dat ik die Nieuwsbrief ooit bewaard had voor de vele namen en telefoonnummers die er in stonden. Uit nieuwsgierigheid heb ik hem opgedoken omdat ik dacht jou op de foto daar aan te treffen, maar helaas nee. De enigste 2 dames die er in staan zijn Atty Weyne en Friedi van Lierop.

Dat klopt, ik was toen te laat voor de foto. Wat dacht jij, iedereen kent nu mijn gezicht en nu wil ik haar gezicht zien ? Maar hoe ken je de dames, er stonden geen namen bij als ik het me goed herinner !Kom jij uit Noord ?

Niet alleen geen foto van jou maar ook de naam vind ik nergens terug. Bij de foto's stonden wel namen.
Nu je mijn foto's gezien hebt ben je mij misschien ooit wel eens tegengekomen in Helmond Noord.

Ik ga even terug naar betreffend artikel.....

Wel een bekend gezicht. Nu heb ik wat vragen ?
In hoeverre heb ik jou als wijkbewoner Helmond-noord in het bovenstaande iets nieuws verteld ?
Hoe kijk jij als neutrale wijkbewoner Helmond-Noord tegens onze website aan ?
Wat mis je nog aan informatie?
Waar zouden we in Noord nog aan moeten werken ?

Volgens mij staan de namen van de mensen die in de projectgroep zitten ook niet op jullie site, misschien dat je daar eens mee kunt beginnen? Kan je er meteen een foto bij zetten :P

Mijn naam is Angelique Raaijmakers-v.d. Pol en zeker Peter W. had dat kunnen weten want in elk wijkblad heeft er wel een artikel ingestaan met mijn naam eronder.
Daarlangs staat op http://www.helmond.nl bij de wijkraden mijn naam ook vermeld. Valt me een beetje tegen, hoor !
Het belangrijkste van de website is de info voor de bewoners en de projectgroep is daarin minder belangrijk.
Vandaar geen namen, agenda's en notulen maar puur bewonersinformatie.

@angelique

Dat klopt natuurlijk wel, maar als je toch een website maakt die de dingen van een bepaalde wijk behandelt is het misschien toch makkelijk om die dingen er gewoon bij te zetten. Nu moet je nog naar andere site's gaan om die informatie te halen.
Je hebt immers al een aparte pagina voor de projectgroep. Overigens de agenda van de klankbordvergaderingen staan er toch ook op.
Dus als je toch belangrijk vind dat de bewoners van je wijk meteen de goede informatie hebben kan het toch wel nuttig zijn als ze direct kunnen zien wie er in een bepaalde projectgroep, wijkraad e.d. zitting heeft.

Ik lees alles wat er binnenkomt met betrekking op Helmond Noord. Ook lees ik de informatie, die mij via andere kanalen berijkt, over veel andere wijken.
Dat ik niet alles kan onthouden is normaal dacht ik, daarom bewaar ik zaken waarvan ik denk dat deze nog ooit van pas kunnen komen. Zie het voorbeeld van die nieuwsbrief uit 2002. Verder ben ik volgens mij vrij goed op de hoogte wat er in de wijk afspeelt. Via deze site ben ik op de hoogte gekomen van "Noorderweb" die ik mijn Helmond-map nu bij mijn favorieten heb gezet.
Zorg voor jullie is alleen dat er regelmatig iets met nieuwswaarde in moet komen staan anders verdwijnt de interesse en dat zou jou jammer zijn want ik vind het een mooi stukje werk zoals het er nu uitziet.
Misschien hou ik alles wel een beetje meer in de gaten dan de gemiddelde wijkbewoner maar dat heeft te maken met de betrokkenheid van pa en ma W. voor de wijk en met name de Boerderij in het verleden. Toch mis ik nog wel ooit iets omdat dit dan om de een of andere reden mij niet berijkt, iets waar ik mogelijk over heen lees of op de verkeerde plaatsen kenbaar wordt gemaakt.

Verder erger ik mij vaak aan zaken, door de gemeente uitbesteed, die slordig worden afgewerkt. Zoals het onderhoud van de plantsoenen, hoe sommige stoepen er bijliggen (Tegels los en ver ingezakt), het oogt allemaal maar net. Ik weet dat dit met het kostenplaatje te maken heeft maar slecht onderhoud levert wel allerlei vervelende neveneffecten op. Ik ben daarom benieuwd hoe de nieuwe aanpak van het groen onderhoud uitpakt.
Over het algemeen scoort de wijk bij mij ook een ruime voldoende net zoals bij de meesten hier.

Het groen en het groenonderhoud, daar zeg je nu iets! Dat is in veel wijken net als hondenpoep klacht nr. 1, zie kranteknipsel n.a.v. klankbordvergadering Helmond-West waarin bewoners ook geklaagd hadden over het vele onkruid in hun straten. Ik vind dat wanneer jij als gemeente van de bewoners verwacht dat je je tuin, achterom, gangpaadje ets. netjes bijhoudt dat dat dan ook voor jezelf (lees;gemeente) geld. Goed voorbeeld doet goed volgen !
En inderdaad is in Noord de stoep een groot probleem, dat heeft mijns inziens 2 oorzaken ;
1. leeftijd van de wijk en dus stoep zijnde ruim 30 jaar
2. de vele bomen en dus boomwortels.

@ad
Weet je, waar trek je de grens als je namen gaat vermelden ! Bij het bestuur van de Projectgroep, wij zien niet belangrijker dan de rest van de Projectgroep,bij de rest van de projectgroep (ongeveer 25 personen) maar dat zijn alleen maar afgevaardigden vanuit een bewonersgroep. Alle bewonersgroepen, daar is niet aan te beginnen ! En zoals ik eerder al aangaf, voor mij is iedereen even belangrijk. Maar mocht nu blijken dat mensen een naam op de website prettiger vinden, dan kunnen we dat inderdaad aan gaan passen.

Er staat vandaag een leuk artikel in het ED bij de Helmond-reeks. Leon v.d. Zanden, cabaratier, vertelt over zijn Helmond en dan met name zijn wijk Helmond-Noord, een gave wijk noemt hij het. Leuk he !

@angelique:
Erg leuk inderdaad. Geweldig zoals hij die 'kleinere' aspecten noemt.
Een ambassadeur voor jullie wijk!

Misschien weer een leuk spelletje cq. ideetje ;
Welke bekendheid, beroemd of berucht woont of heeft gewoond in welke wijk van Helmond ?
En als dat dan ook voor stamgasten geld dan te beginnen bij Dhr.J.E. Mulder, ha ha

Ik heb gewoond op de Bakelsedijk en in de Uiverlaan.

Ik geloof dat de Uiverlaan,bijna op de hoogte van de Wethouder Ebbenlaan,de wijk Helmond Noord is! :)

Ja, maar dat ligt eraan aan welke kan van de Uiverlaan je woont. Woon je aan de kant van de Albert-Heijn en Leonarduskerk dan is de Uiverlaan binnenstad en anders is het inderdaad Helmond-Noord. Wat wel heel erg grappig is want intussen is gebleken dat verschillende stamgasten in Noord wonen !!??!!

@Ad: Jij woont ook niet toevallig in Noord?

Heerlijk Sjakie, ik zet hem voor en jij kopt hem erin ?

Maar eigenlijk is het ook wel jammer dat er nu veel in Noord wonen want anders had ik iedereen uit willen dagen door te zeggen :"Wij in Noord hebben "Leon v.d. Zanden en jullie?

@Angelique: en ook nog hebben wij in Noord o.a. : Hermans, Van Vliet, Van Kooten en De Bie.
Echt waar kijk maar eens in het telefoonboek.

@Angelique: Ik wil even opmerken dat ik in de Uiverlaan gewoond heb op de even nummers, dus in Helmond-Noord. Gewoond heb dus, ik woon nu alweer bijna 10 jaar in Amsterdam.

Ik ben niet zo goed op de hoogte van de wijkindelingen, Brouwhuis, Rijpelberg, 't hout en stiphout hou ik nog wel uit elkaar, maar oost, west en noord (waar is Helmond-Zuid eigenlijk?) en binnenstad en dan weer de verdere verdeling in binnenstad-oost e.d. daarvan ben ik niet zo op de hoogte.

Vraag me trouwens af als de even nummers van de Uiverlaan bij Helmond-Noord horen, dan moeten de oneven nummers toch helemaal daarbij horen?
:?

@ad, Helmond-Zuid, tja die hebben we niet. We hebben wel Helmond-Noordwest en Helmond-Noordoost. En als
je de wijken al niet uit elkaar kunt houden dan wens ik je veel sterkte met wijkindeling aan de hand van postcodes.
Want toen Dierdonk gebouwd werd hadden ze nog wel wat postcodes over die ze toen maar gebruikt hebben met het gevolg dat de postcode-indeling ook niet meer klopt.Kijk maar eens op http://www.helmond.nl, bij statistische gegevens en Sociale Atlas gegevens.
@J.E.Mulder Als ze jou nu eens op zouden bellen in het kader van de Helmond-reeks van het ED, wat zou jij dan vertellen over jouw herinneringen aan Helmond?
@Ad, nee de ene kant v.d. straat hoort bij Noord en de andere kant van de straat hoort bij Binnenstad. Dat was dus heel lastig toen Woonpartners aan het renovantieplan uiverlaan begon en de bewoners het daar helemaal niet mee eens waren !

Wist je trouwens dat bij de "sociale atlas v.d. wijken" op http://www.helmond.nl zelfs het gemiddelde inkomen van een wijk vermeld staat. ik heb me altijd afgevraagd hoe ze aan die gegevens komen?

@ Angelique en J.E. Mulder

De even nummers (zeg maar Albert Hein zijde) in de Uiverlaan horen dan toch niet bij Helmond-Noord, maar bij de Binnenstad.

Wat Dierdonk betreft dat is ook weer een wijk op zich die wat gemakkelijker te plaatsen is net als stiphout, brouwhuis e.d. en natuurlijk Brandevoort, hoewel die laatste meer als "dorp" dan als wijk wordt gepromoot.

@Ad, Ik weet niet waar de even en oneven nrs. liggen alleen maar dat Albert Heyn-kant Binnenstad is en de overkant daarvan bij Noord hoort.Helmond-Noord en Oost zijn samengesmolten met de Binnenstad, slechts een straat geld als grens tussen de wijken daarom willen ze zowel in oost als Noord bij de visie tot 2020 meer naar een centrummilieu toe, maar of we daar blij mee moeten zijn?

@Angelique: Ik heb mij schromelijk vergist. Ik heb op nummer 85 gewoond in de Uiverlaan,dus in Helmond Noord.Nog iets later op het Jagershof (wat niet meer bestaat) dus wederom in Helmond Noord.Verder nogal wat afgezworven, ook nog een tijdje in de Jan van Goyenlaan.Ik denk dat men de gegevens van de inkomens eenvoudig bij de Belastingdienst vandaan haalt. Wij hebben in Helmond Zuidende, hoewel dat in het Centrum ligt,ten Zuiden daarvan kan je helmond-Zuid noemen.Mijn herinneringen aan Helmond,een stadje .begin jaren vijftig,waarin letterlijk niets te beleven viel. Jaren heeft de stad op allerlei gebied stilgestaan onder Burgemeester Sweens, later Geukers en pas met de komst van burgemeester van Elk.is de stad op gaan bloeien,werd toen ook groeistad en kreeg extra middelen van Overheidswege. Overigens ben ik zo vaak geintervieuwd, dat ik daar niet op zit te wachten (Ook voor omroep Brabant waar ik eens Gast van de week was.)

@AD: de even nummers zijn aan de AH-kant,dat is dan de Binnenstad. De oneven nummers is Helmond-Noord.

@ J.E. Mulder
Dat dacht ik dus ook :D

Overigens heb je je website fout vermeld de laatste twee keer. (. in plaats van - tussen web en log)Of wordt je nu gesponsord door een onroerendgoed site ?

Bij die site kom je overigens vaak (altijd?) uit als je in plaats van web-log web.log intypt.

@Ad: Ik heb het even veranderd. Met dank!

tjonge wat hebben jullie het druk gehad ... nou ik ben ook weer terug dus.....

Berry waarom maak je geen site over Helmond West .... bijv de wijkkrant ofzo

@Angelique
De wijkvereniging Rijpelberg heeft bij de gemeente aan de bel getrokken omdat ze bang zijn dat ze met ingang van de nieuwe subsidieregels een groot deel van de leden en daardoor een deel van subsidie kwijt raken. Dit komt omdat veel leden van buiten Rijpelberg komen, zoals Brouwhuis en Dierdonk. Omdat deze leden niet in het verzorgingsgebied (voedingsgebied) van de wijkvereniging wonen.
"Toevallig" heeft ook de grootste wijkvereniging "Haverveld/bloem-en paardenvelden" veel leden van buiten, echter hoor je dit commentaar van deze vereniging niet. Het kan natuurlijk zijn dat zij er anders tegenaan kijken.
Gezien jouw contacten in "Noord" dacht ik dat het wel gepast was om dit hier te plaatsen. Ben benieuwd naar de reactie's.
Wat vinden de overige bezoekers van dit log trouwens hiervan?

@Ad:
Vreemde manier van regeren heeft die wethouder. Eerst beslist hij, daarna gaat hij het onderzoeken. Maar hij is wel mooi (tijdelijk?) verlost van het gezeur. Dat is politiek slim natuurlijk. Zo doen ze het in Den Haag immers ook.
Inhoudelijker: de betreffende wijkenverenigingen moeten dus fuseren. Want op zich is het logisch dat de wethouder alleen subsidie geeft voor leden die in het verzorgingsgebied wonen. Wordt anders wel heel aanlokkelijk om heel Helmond (wel of niet betalend) lid te maken. En willen die wijkverenigingen niet samengaan, dan moeten ze ook niet zeuren over de gemiste subsidie natuurlijk.

@Ad, Ik heb nu geen tijd maar ik kom vanavond terug met een reactie want ik weet er inderdaad wel iets over te zeggen.

@Ad 16.55
Een wijkvereniging raakt haar leden niet kwijt door deze beslissing van de gemeente Helmond alleen mist de wijkvereniging per lid wat buiten het verzorgingsgebied woont 7,34 euro subsidie. Door het mislopen van deze subsidie kunnen ze misschien een geldtekort krijgen voor hun te organiseren activiteiten.
Ik kan me goed voorstellen dat de gemeente een uitzondering gaat maken voor die activiteiten die qua organisatie grootschaliger zijn, denk aan kindervakantieweek e.d., en daardoor ook gebiedsoverschrijdend. En heel vaak werken kindervakantieweken en zo al met een eigen subsidiepotje ( zie rode boek subsidieverstrekking).
Je zag de laatste tijd ook een beetje een wildgroei bij het aantal leden van een wijkvereniging, hoe meer leden hoe liever want hoe meer subsidie, hoe meer geld!
En van oorsprong is het gewoon een wijkvereniging voor de eigen wijk maar aan de andere kant willen de mensen buiten de wijk blijkbaar graag lid worden omdat ze het rikken (kaartspel), sociaal contact en noem maar op wel zo prettig vinden. Dus mijn oplossing zou zijn ;
Kijk naar de activiteiten en naar het aantal bezoekers en als er mensen (buiten de wijk) op de ledenlijst staan die toevallig maar 1x tijdens een activiteit meegedaan hebben en verder dat jaar niet meer dan vind ik het terecht dat een wijkvereniging daar geen subsidie meer voor krijgt. Maar tegelijkertijd blijkt er iemand van buiten de wijk een regelmatige bezoeker te zijn wat maakt het dan uit dat een wijkvereniging, die gedraaid wordt door wederom die lieve vrijwilligers die vrijwillig allerlei leuke activiteiten organiseren in het wijkhuis, daar dan een subsidie van 7,34 euro voor krijgt.
Maar ik blijf vinden dat de wijkverenigingen daar zelf al geen misbruik van moeten maken.

@Pieter
Weetje, het is voor de wethouder ook erg moeilijk want hij heeft wel te maken met vrijwilligers. En zonder deze vrijwilligers zou het heel saai en vervelend worden in de wijken en wijkhuizen. Dus aan de ene kant wil hij ze heel graag een klopje op de schouder geven maar aan de andere kant moet hij nu heel flauw liggen doen over de subsidie die ze krijgen. En dat op een dusdanige manier dat de vrijwilliger niet boos wordt en overal mee ophoudt want dan is de gemeente verder van huis.
Ga er maar eens aan staan .. 8) :D

@Angelique
Het zal dus zeker zo zijn dat een lid buiten de wijk die 7 euro zelf moet gaan betalen als hij lid wil blijven. Het is maar de vraag of hij/zij dat wil en gaat doen. Dus het is zeker denkbaar dat leden gaan afhaken.

Voor wat betreft het bezoek aan activiteiten. Ook leden van de eigen wijk zijn niet verplicht om aan activiteiten mee te doen. Het kan dus zijn dat die ook maar 1 keer per jaar het wijkhuis van binnen zien. Moet hier voor de subsidie dan ook gekort worden?

Zoals al gezegd in mijn vorige bijdrage de wijkvereniging "Bloem-en paardenvelden" is de grootste in Helmond en heeft waarschijnlijk ook het grootste aantal leden buiten de wijk. Hoe ze aan de leden uit de eigen wijk komen weet ik wel, gewoon ernaar toe als ze weten dat er nieuwe bewoners zijn en vragen of ze lid worden, maar hoe komen al die anderen dan toch op het idee om lid te worden. En waarom juist van deze wijkvereniging en niet een andere. Ik geloof dat zelfs Berry Smits ook lid is (staat hier ook ergens vermeld.) van deze wijjkvereniging.
Dat er bij de wijkvereniging Rijpelberg leden zijn uit Brouwhuis en Dierdonk snap ik nog wel. Dat zijn toch wijken die tegenelkaar aan liggen. Maar om nou lid te worden van een club aan de andere kant van Helmond. Ik zou toch graag eens willen weten waaraan dat ligt.

@Ad, alle leden moeten om lid te worden een jaarlijkse kleine bijdrage bedragen voor het lidmaatschap (een paar euro) en dus hoeven ze die gemiste subsidie zelf niet te betalen en als je als wijkvereniging het zonder die gemiste subsidie draaiende kan houden hoeven er echt geen leden op te stappen.
M.b.t. het bezoeken van de activiteiten daar heb je gelijk in en het is dan ook moeilijk om daar de meetlat te leggen.

M.b.t. wijkvereniging Haverveld/Bloem- en Paardenvelden, de grootste wijkvereniging met 965 leden deze mist komend jaar al E 4.700,-- aan subsidie omdat Helmond-Noordoost geen aandachtsgebied meer is en deze kan ook bijna niet aankloppen bij de Projectgroep omdat die ook E. 3.500,-- (?) mist ivm dezelfde reden. Als men daar nu ook zo streng gaat doen m.b.t. het aantal leden wat buiten het verzorgingsgebied woont dan ben ik bang dat de vrijwilligers er wel eens het bijltje bij neer gaan gooien en dat zou natuurlijk wel heel erg zijn voor de wijk. Maar toch daarentegen is het raar dat er sommige mensen op de ledenlijst staan die wel erg ver wonen en waar ze dan misschien niet helemaal terecht subsidie voor ontvangen. Misschien zou de oplossing kunnen liggen in een gesprek met het bestuur van de wijkvereniging met het vriendelijke verzoek om eens kritisch naar de eigen ledenlijst te kijken. Maar als de wijkvereniging ook flauw gaat doen dan gaat ze alle adressen binnen de wijk langs en dan kunnen ze bij 100% deelname zover als ik weet een ledenaantal van 1200 huishoudens halen. Want Helmond-noord is na de binnenstad de grootste wijk van Helmond en van oorsprong zeer actief in haar wijkhuizen.
Hoe dan ook , ik denk dat de gemeente heel voorzichtig moet zijn met deze materie :o

@angelique:
En al druk bezig met de voorbereidingen voor de wijkmanifestatie komende zaterdag?

Schijnbaar wel, want ze antwoord niet :P

Overigens ben ik wel benieuwd of er ook raadsleden komen, omdat in Brandevoort de wijkcontactdag georganiseerd wordt.

@ Weblog en Ad
Nee, ik persoonlijk ben niet druk bezig met de voorbereidingen want al het werk word verzet door de professionals (SWH en Leefbaarheidsfunctionaris) en vrijwilligers uit de wijk. We hebben gelukkig een geweldige werkgroep die al het werk doet ! Ik ben al blij dat Weth. Bethlehem in ieder geval de opening verricht en wacht maar af of er nog raadleden op bezoek komen maar dat verwacht ik niet ivm verplichtingen Brandevoort. Maar aangezien Brandevoort pas om 13.30 uur begint en bij ons om 11.00 uur en gezien het feit dat er verschillende raadsleden in Noord en Dierdonk wonen kan het wel zo zijn dat ze bij het boodschappen halen toevallig op de wijkmanifestatie belanden :D :D

Of misschien hebben ze nog wel een vader en/of moeder in verzorgingstehuis "De Eeuwsels" wonen en gaan ze daar naar de Fancy Fair (ook van 11.00 tot 16.00 uur) en zien ze vandaaruit alle activiteiten rondom het winkelcentrum en gaan ze even kijken :D :D

@Angelique
Ik zie dit als een oproep aan de raadsleden om vooral toch maar even te komen ;)

Ben benieuwd of Peter W nog langs komt. 's Morgens is hij altijd naar de markt, dus zal het wel 's middags worden. Natuurlijk komen de andere "stamgasten" ook en wordt het toch nog gezellig. :P

@Ad:
Is die wijkmanifestatie dan ook bedoeld voor de stamgasten en de andere bezoekers van De weblog van Helmond die niet uit Helmond-Noord komen?
Misschien weet angelique dit? ;)

@Weblog van Helmond
Volgens mij vinden ze het in "Noord" helemaal geen probleem als anderen hier naartoe komen. Zelfs mensen die dit weblog niet bezoeken zijn welkom :P

Uiteraard is iedereen van harte welkom, ik denk dat iedereen hoopt uiteindelijk(over een paar jaar ) het succes van "Het Oosterburenfestival" te kunnen bereiken. Want ook dat is van oorsprong een Helmond-Oost wijkmanifestatie maar werd door vele Helmonders bezocht.

@angelique
Volgens mij is dat een slecht voorbeeld qua organisatie. Het idee was wel goed.
Het is overigens maar de vraag of groter ook beter is.

Ad: natuurlijk ga ik als bewoner met postcode 5702 een kijkje nemen op de wijkmanifestatie. Maar de meeste kennen mij toch niet dus kan ik mij vrij onder de mensen bewegen zonder als maar handtekeningen hoeven uit te delen. Ik zal een tipje van de sluier oplichten: ik draag morgen bruine schoenen en ik loop en niet langs. ;)

@Ad ja misschien heb je wel gelijk ! Het Oosterburenfestival is achteraf een pijnlijk verhaal geworden.
@Peter W Toch maar goed dat je loopt want anders had ik direct geweten dat jij het was ( zie jouw bericht ) :D

Voutje: en moet natuurlijk zijn er.

Ik denk dat mensne ook lid worden van een wijkvereniging omdat huj familieleden/ vrienden/ kennissen lid zijn. Ik zie dat ook gebeuren bij de buurtvereniging van mijn ouders. Ook mensen die verhuizen blijven gewoon lid en steken zo mensen in hun nieuwe buurt aan.
Er zit niet altijd een addertje onder het gras... zo komt het nu wel een beetje over met die subsidie-praat! ;)

@Sjaan, ja je hebt wel gelijk ook dat kan een reden zijn om lid te blijven/worden.

Wat ik dan wel vreemd vind is dat ze hier de contributie aan de deur ophalen en meestal dan een klein presentje krijgt. Als ik ga verhuizen dan zijn ze me in principe kwijt en moet ik toch zelf actie ondernemen om lid te blijven. Zal dat echt zoveel gebeuren of is er toch een andere reden.
Er moet toch een aantoonbare reden zijn waarom de ene wijkvereniging maar 100 leden heeft en de andere 900.

Zou het trouwens iets zijn om leden en donateurs te hebben? Met als voorwaarde dat je maar bij 1 vereninging lid mag zijn, maar donateur van alle verenigingen. Voor leden krijg je subsidie, voor donateurs niet.
Ben benieuwd naar jullie reactie's. 8)

@Ad:
De kwaliteit zou dat verschil kunnen uitmaken.
Welk probleem los je op met die donateurs?

@Ad 21.28 ze hier.... waar ?
Aantoonbare redenen : ....?? misschien zit het in de hoeveelheid en/of verscheidenheid van de activiteiten ?
de grootte van de subwijk ? Het actief langs de deuren af gaan ? Ik weet het niet Ad.
Ook ik ben benieuwd naar reacties.

Tuurlijk mag je altijd donateur zijn. Maar mag je dan naar jouw idee ook deelnemen aan de activiteiten?
Want dan wordt het anders, ben je actief lid, vind ik. Dus ben je ook geen donateur. Het subsidieverhaal maakt het moeilijk om te zeggen: 'wordt maar lekker van elke wijkvereniging lid', maar aan de andere kant: een actief lid kost geld, want doet mee aan veel activiteiten... Als iemand netjes zijn/haar contributie betaald en de wijkvereniging subsidie vangt voor dit actieve lid, wat maakt het dan uit dat de gemeente misschien wel 6 x subsidie betaald voor 1 persoon???

Hoi allemaal, even terugkomend op de wijkmanifestatie die vandaag geweest is. Het was goed, gezellig, heerlijk weer en fijn om te zien dat de mensen ervan genieten!

Ook de opkomst van de gemeenteraadsleden was geweldig ; Ik heb gezien Carlo Vereijken , Berry Smits, Anja Spierings (allen Helmondse Belangen), Michael Rieter (Helder Helmond) en Jan Roefs en Magreet de Leeuw (CDA) en dan neem ik aan dat er ook een paar ( waarschijnlijk van SP) ook zijn geweest maar dat ik die gemist heb. Er waren vele bruine schoenen (zie eerder bericht Peter W) maar heb niet gezien of daar het gezicht van Peter W bij hoorde. Al met al ben ik weer een gelukkig mens. :D :D

@Angelique: Fijn om te horen dat jij ook weer een gelukkig mens bent en dat er veel gemeenteraadsleden belangstelling getoond hebben. Peter W is ook geweest en heeft zelfs nog enige foto's gemaakt van die 2 bulten gevallen. Voor diegene die niet geweest zijn, ik heb het over de 2 kamelen waar men een ritje op mocht maken.
Deze kom je niet iedere dag tegen en zeker niet in Noord.

@Angelique (21:51):
Waar: Toevallig hoor ik ook bij de grootste wijkvereniging ;)

@ Sjaan (22:02):
Het verschil zou hem erin kunnen zitten dat voor donateurs geen subsidie door de gemeente gegeven wordt en voor leden wel. Het woord donateur mag je van mij gerust vervangen door een ander geschikt woord dat doet er verder niets vanaf. De donateurs mogen verder wel mee doen aan de activiteiten. Het is dus een middengroep. leden-donateurs-niet leden.
Bij veel activiteiten mogen niet-leden immers ook mee doen, ze betalen alleen meer om aan een specifieke activiteit mee te mogen doen.

@Angelique (18:36):
Hebben al de raadsleden die je noemt, zich gemeld of heb je ze gewoon herkent.

@Peter W. Had jij ook gezien dat die ee kameel wel een hele schele bult had ? iets voor op jouw web-log ;)

@Ad, wist ik allang maar wachtte totdat je er zelf mee zou komen. Weet al veel meer ? 8) :D

@Ad, Ik heb ze zelf herkend, ben er zelf naar toe gegaan en heb ze zelf mee in het officieel rondje met wethouder Bethlehem mee uitgenodigd om mee te lopen en naderhand zijn ze ook meegelopen naar verzorgingstehuis "De Eeuwsels"om daar een kijkje te nemen. Maar dit was allemaal rond 11.15 uur bij het openingstijdstip.
Een nieuwe tip voor raadsleden en aankomende raadsleden ; Als je in de picture wilt staan dan moet je rondom het officieel openingstijdstip komen (als een wethouder een speech e.d. houdt) want dan kun je meteen mee doen in het officieel circuit :D ;)

@Ik heb net wat foto's zitten te bekijken en ook Mw. Jos Witteveen (P.v.d.A) heb ik op de foto's teruggezien.
Eerlijk is eerlijk, dit moest ik ook nog melden.
Dus wat mij betreft : Grote afwezigen tot nu toe SDOH,
of vergis ik me ??? 8)

De kindervakantieweek schijnt min of meer gered te zijn. Dat geldt overigens niet voor de overige volwassen leden die buiten het voedingsgebied van een wijk/buurtvereniging vallen. Daarvoor zal in de toekomst dus geen subsidie meer gegeven worden. Ben toch benieuwd wat dit gaat inhouden.