31reacties

De raad semi-live uitzenden kost niks


Gisteravond filmde Eddie de hele gemeenteraadsvergadering. Hij maakte als proef onderstaande opnames van het ingelast interpellatiedebat over Peel 6.1. Daarmee loopt hij vooruit op het live uitzenden van raadsvergaderingen, de ‘Raad in Beeld’ geheten.
“Voor wie niet kan komen, je ziet zo meer dan via een artikel in de krant en kan terugkijken wie wat en hoe precies gezegd heeft” zo laat deze voorstander van de Raad in Beeld weten. Als weblog verleenden we graag medewerking aan zijn initiatief. Niet altijd perfecte NOS-beelden en met ‘slechts’ 1 camera vanaf de hoge perstribune. Maar Eddie zorgde er in zijn eentje wel voor dat het hele debat 24 uur later online staat voor 0 euro. Iets goedkoper dan de geschatte kosten (46.000 tot 96.000 eenmalig en jaarlijks 15.000 euro) voor de Raad in Beeld.

Gastblogger
31 reacties
Reageer

Ik ben een fel tegenstander. Pas geld investeren als blijkt dat de vraag vanuit de gemeenschap die investering rechtvaardigt. Zeker in crisistijd. Ik voorspel slechts een handjevol kijkers; tegen die mensen zeg ik - bezoek de raadsvergadering.

Ik las deze week over een oudere Helmonder die zijn levenswerk, een kindercircus, dreigt kwijt te raken vanwege geldnood. Liever gemeenschapsgeld naar dit soort initiatieven!!

Perry Vermeulen

Een hele raadsvergadering integraal uitzenden? Voor wie?

Wat is de meerwaarde? Is er bij het opzetten van dit idee wel een onderzoek gedaan wie hier op zitten te wachten? Die 1% van de Helmonders die in politiek geïnteresseerd zijn? Die houden de politiek vast al via de traditionele media wel in de gaten. Of zitten op de publieke tribune.

Is dit weer ordinair kopieergedrag? Omdat andere gemeentes dit ook al doen.

Ik denk wel dat dit een uitkomst zal zijn voor mensen met slaapstoornissen.

Peter Kerkhoven

@Perry

Ik heb het 100% met je eens de kosten zijn te hoog voor het aantal kijkers dat waarschijnlijk naar de live uitzendingen zal gaan kijken.

En inderdaad kindercircus Jacona hoort bij Helmond al meer dan 60 jaar! en een vrijwilligerspenning verder en dan moeten stoppen... triest.

Snap tegenstanders niet. Een beeld zegt meer dan woorden. Zelf een oordeel kunnen vormen zonder dit journalistiek (beperkt en subjectief) voorgekauwd te krijgen. Kosten nihil, een vergadering uitzitten niet nodig, doorspoelen en er het agendapunt uitpikken wat je interesseert.

Wie zegt eigenlijk dat de helmonder niet in politiek geïnteresseerd is. Toch eens goed kijken welke items op dit log meeste aandacht krijgen.
Krijg het idee dat Vermeulen zijn boterham aan het beschermen is.

Prima initiatief weblog. Je doet er veel mensen een plezier mee!

@Marga,

Vooral de journalisten zullen inderdaad (lui) deze uitzendingen kunnen volgen, maar de camera geeft nooit het totale beeld van wat er bij de vergadering afspeelt.

En het gaat bij de meeste NEE roepers om de kosten van het live uitzenden, terwijl dat zoals je hierboven ziet vrij makkelijk semi-profesioneel kan met een smartphone, etc. zelfs live!

Ik ben voorstander voor live verslaggeving, maar niet voor de kosten, live streaming Youtube, Twitter, etc. Klaar.

Haha Marga, boterham aan het beschermen?
Ten eerste verdien ik mijn boterham niet als journalist :) Ik ben 'slechts' freelance medewerker.
Ten tweede blijft het ED schrijven over de raadsvergaderingen, wel of geen video-opnames.
En ik schrijf dus: eerst onderzoeken of de investering gerechtvaardigd is. Is er veel animo? Dan investeren. Ik schrijf wel: persoonlijk verwacht ik niet dat er straks 10.000 mensen op het puntje van hun stoel zitten.

Er zijn belangrijkere zaken in de stad die investeringen behoeven.

Perry Vermeulen

@Perry Vermeulen

1) Het is belangrijk voor de controle op de macht dat je zaken vastlegt en openbaar maakt. Zoek eens op de website van de gemeente naar notulen van raads- en commissievergaderingen. Hoe goed is die informatie vindbaar en ontsloten?

2) Niet iedereen heeft altijd tijd/zin om de raadsvergadering bij te wonen. Door het mogelijk te maken om de raadsvergaderingen achteraf te bekijken kan een belanghebbende nog eens terugkijken wat er over een bepaald onderwerp gezegd is.

3) De animo onder inwoners van Helmond om naar de stembus te komen is ook niet bijster hoog. Moeten we dat dan ook maar afschaffen? Dat je het budget en daarmee de kwaliteit van zulke uitzendingen aanpast op het verwachte aantal kijkers is een ding, maar helemaal niet doen is echt niet meer van deze tijd.

Michiel van Geel

Die vergelijking met stemmen gaat natuurlijk niet op. Mogen stemmen is een basisrecht, fundament van de democratie. In de luie stoel een raadsvergadering terugkijken is een luxe.
Ik blijf bij mijn standpunt, met respect voor de verschillen van mening! :)

Perry Vermeulen

@Perry

Vanuit een ziekbed een raadsvergadering terugkijken waar het over je gaat,
is dat ook een luxe in je ogen?

live uitzenden van de raadsvergaderingen, is de mogelijkheid geven aan de helmonder om te kunnen controleren of men goed geluisterd heeft voor de verkiezingen( en dus goed gestemd heeft). En het voornaamste is dan volgens mij, is men dan opgelicht voor de verkiezingen, of doen ze wat ze beloofd hebben.
zo doende weet je wat je bij de volgende verkiezingen moet doen.
OOK weet je wat er besproken wordt, want in de pers lees je ook niet altijd wat er zich afgespeelt heeft.
groetjes Gijs

Gijs Meulenmeesters

Zag u dat ook? Daar op 00:21.15, dat raadslid dat op zijn tablet het ED zat te lezen? Moet je niet luisteren i.p.v. spelen? En daar, op 01:10:20 daar wordt flink in het oor gepeuterd!

Hoewel ik persoonlijk voor het integraal uitzenden ben, ben ik daar geen voorstander van in tijden dat wij ons geld aan belangrijkere zaken kunnen besteden. En hoewel dit initiatief gratis is/lijkt, ben ik van mening dat het te vlug gelanceerd is en nare consequenties kan hebben. Hoe minimaal ook, ik ben van mening dat je er iets over moet afspreken waarbij de nadruk wordt gelegd op het debat en de bijdragen.
Misschien kunnen we dan meteen het reglement van orde aanpassen zodat ook art. 47 geactualiseerd wordt. ;-)

@Frans op vrijdag 19 juni 2015 om 10:00:

Meer duidelijkheid zou fijn zijn. Welke nare concequenties? Iets afspreken over debat en bijdragen? Aanpassen Art.47 reglement van orde?

Mag iemand a.u.b. zelf bepalen waarop hij zaken beoordeelt ! ? Geen behoefte aan politiek paternalisme.

@Marga op vrijdag 19 juni 2015 om 11:54:

Ik heb geen behoefte aan een live verslag van het 'totaalbeeld' en ben van mening dat beelden zich moeten concentreren op de woordvoerder, het debat....kortom de inhoud.

Volgens mij gaat art. 47 over het verbod op het gebruik van mobiele telefoons, waar ik een groot voorstander van ben, maar wat volop wordt overtreden. Ik kan er ook weinig aan doen maar e.e.a. vindt wel zijn grondslag in een wet namelijk de gemeentewet.

Ja, iemand mag best zelf bepalen

Paternalisme? Democratische afspraken!

@Perry Vermeulen op donderdag 18 juni 2015 om 15:34:
Natuurlijk blijft de krant er over schrijven. Niet iedereen die het interesseert gaat die uitzendingen bekijken, een korte samenvatting in de krant is ook wel handig.

@Gijs Meulenmeesters op donderdag 18 juni 2015 om 22:14:
Ik ben het helemaal met je eens, behalve met jouw eerste woord live.
Waarom kun je niet een dagje later kijken en controleren? Scheelt een flinke slok geld! Daarom zijn de meeste er op tegen want niemand zal tegen opnames als hierboven zijn die niks kosten. Ik vond die zeker de moeite om te kijken.

Hoi allemaal,

Ik ben dus degene die in samenwerking met de weblog de opnames heeft gemaakt.
De vraag is waarom ik tot dit initiatief ben gekomen.
Ik zal dit proberen toe te lichten.
De "Raad in Beeld" is al jaren onderwerp van discussie in Helmond zoals ook o.a. hier op de webog.

In de raad is het nu al jaren een item om vergadering na vergadering erover te spreken.
Onder de vorige Burgemeester Jacobs is het er nooit van gekomen.
Echter met de nieuwe Burgemeester Blanksma bleek daarin ineens een voorstandster van te zijn.
Het gaat uiteindelijk over transparantie van het bestuur van onze stad.

Ik heb al veel opmerkingen voorbij zien komen van niemand heeft daar interesse in om dat te zien. De uitspraak van Theo Van Mulekom dat mensen het interessanter vinden om naar Omroep Max te kijken dan naar een raadsvergadering zegt veel over de oude politiek en hemzelf.

De raadsvergaderingen noemt hij saai!!
Terwijl hij m.i. toch zelf het nodige in kan brengen om deze alles behalve saai te laten verlopen Maar genoeg over zijn opmerking, ik wil de man niet verder afvallen, omdat hij het hart op de goede plaatst heeft zitten volgens mij, echter niet meer mee kan komen in de huidige ontwikkelingen die de politiek anno 2015 ondergaat.

Je hebt in deze tijd als politicus te maken met twitter, facebook, youtube, en daarbij ook nog eens de reguliere media.
Da's moeilijk, zelfs voor jongere collega's van hem in de raad, want die tweets aan je kunnen aardig vervelend zijn op z'n zachts gezegd.

Terug naar waarom ik de beelden van het interpellatiedebat heb gemaakt en online gezet.
Ik heb dit ten eerste gedaan om te laten zien, dat het eigenlijk allemaal niet zo moeilijk is, en er alternatieven voorhanden zijn om te laten zien aan de gewone doorsnee Helmonder wat er besproken wordt over hen in de gemeente.

In dit geval betrof het de peel 6.1., dus het was niet alleen interessant voor mensen in Helmond, echter ook voor al die mensen in onze regio waaronder de Peel 6.1. valt.

Of het live moet, met de daarbij genoemde kosten zal ik mezelf op de vlakte houden. Dat is ter beoordeling van het college en de raad.
Ik heb alleen een alternatief willen aanbieden wat misschien een tussenoplossing kan zijn in die nog steeds voortdurende discussie.

Ik heb het geheel belangeloos gedaan, en het heeft geen enkele cent gekost op mijn manier.
Als je het op die manier bekijkt, dan is het een besparing van minimaal 100.000 euro voor de gemeente Helmond.

Ik heb dit gedaan uit een vrijwilligersrol, zonder enkele vergoeding.
Daarbij een beroep gedaan op de vrijheid van informatie voor de burgers en de Wet Openbaar Bestuur en de daarbij behorende transparantie van onze volksvertegenwoordiging.

Op de opmerkingen hier dat mensen lui zijn en als ze geïnformeerd willen worden dat ze maar naar de vergaderingen moeten komen, heb ik reeds eerder geantwoord. Wat als mensen niet in de gelegenheid zijn, b.v. door langdurige ziekte te kunnen komen?

Op die vraag is b.v. geen antwoord meer gekomen door Perry Vermeulen.

Als je geen interesse hebt, ben je niet verplicht te kijken.
Het verslag in de krant kan goed zijn, echter beelden geven het totale plaatje weer. Wie heeft wat gezegd, en op welke toon.

Dat kan geen krantenartikel weergeven.
Respect voor onze Burgemeester Elly Blanksma dat ze me toestemming gaf alles te filmen.

Groeten Eddie

Alles overziende zal ik waarschijnlijk doorgaan met het maken van dergelijke opnames vanuit de raad, waarbij ik zal streven de kwaliteit te verbeteren.

Tot nu toe heb ik deze discussie vrij oppervlakkig gevolgd. Ik ben niet uitgesproken voor of tegen het vastleggen van alle beelden en geluiden van een vergadering. Ik ben voornamelijk geïnteresseerd in de inhoud en die kan ook op papier staan (goed toegankelijke notulen).

Maar door toeval ben ik dit weekend met iets bezig waarvoor ik wel wat achtergrondinformatie over Peel 6.1 kan gebruiken. Plotseling is deze opname voor mij heel waardevol geworden. Op het moment dat deze vergadering er was, wist ik nog niet dat die later belangrijk voor mij zou zijn. En zelfs als ik het had geweten, was het voor mij niet eenvoudig geweest om erbij te zijn. (Ik woon in Alkmaar.)

Doe mij maar een compleet archief van alle raadsvergaderingen in heel Nederland. Maar dan wel met een soort van index, rond welke minuut welk deel-onderwerp aan de orde komt. En graag ook beter verstaanbaar. In deze vorm heb ik er eigenlijk nog vrij weinig aan.

Vat dit niet op als kritiek. Het ging hier natuurlijk om een "proof of concept". Het glas is half vol, bedankt daarvoor. Maar om het half lege glas werkelijk toegevoegde waarde te geven, is denk ik toch meer nodig dan een gemotiveerde vrijwilliger en nul euro.

@Sander

Ik vat je verhaal zeer zeker niet op als kritiek in tegendeel zelfs.
Het bewijst dat de opnames toch op een gegeven moment waardevol voor je bleken te zijn, hetgeen je in eerste instantie niet verwacht had.
Dat geeft mij in ieder geval een stukje voldoening, omdat het laat zien
waarom het belangrijk kan zijn als je een vergadering nog eens terug kunt zien.

Natuurlijk moet het professioneler, met betere video en audiokwaliteit.
Het was voor mij met m'n beperkte middelen ook vaak zoeken wie aan het woord was in de Raad, omdat de plaats waar vandaan ik de opnames maakte verre van ideaal was. Ook ben ik het met je eens, als je het doet dat je het dan als gemeente ook goed moet doen en daar een budget tegenover moet staan.

Maar goed het college en de raad, zullen verder de draad wel oppakken.

Groeten, Eddie

Ik ben geen technicus, dus misschien is het onzin wat ik nu zeg, maar ik denk dat de geluidskwaliteit tegen lage kosten enorm verbeterd kan worden door het elektrische signaal van het microfooncircuit te gebruiken. Het bedrijf dat het circuit heeft aangelegd, kan vast wel een goedkoop kastje aansluiten om de audio bij de bron, dus vrij van galm, vast te leggen.

Maar goed, deze suggestie is meer aan de meelezende politici dan aan jou gericht. Jij hebt A gezegd, de rest van het alfabet is voor het college en de raad. Nogmaals bedankt voor je initiatief.

@Sander

Graag gedaan ;-)

Nog een tip voor meelezende politici: regel even dat de nodige menskracht om professionele opnames te maken, ingevuld kan worden door participeerders/tegenpresteerders/re-integreerders die dat willen.

En creëer voor diezelfde groep ook vacatures om het archiefmateriaal te ontsluiten. Aan de "handjes" die Atlant in de aanbieding heeft, zitten ook "hersentjes" vast. René Walenberg weet dat nog niet, maar het is wel zo.

Wellicht nu toch nog eens interessant terug te bekijken voor diverse mensen hier :-)

Gezien de actuele ontwikkelingen op de Peel.6.1.

Nu rechtstreeks te volgen de Raadsvergadering in Eindhoven m.b.t. de Raad in Beeld : http://eindhoven.notubiz.nl/vergadering/193485/Gemeenteraad+30-06-2015

Helmond heeft ook een dergelijke mogelijkheid.
Raadsleden uit Helmond zijn schijnbaar volgens de @Gemeenteraad040 pas op bezoek geweest om te kijken hoe ze het in Eindhoven doen.

Zie volgende tweet van vandaag van @Gemeenteraad040 hierover!

Toch een nieuwtje wat eigenlijk uit Helmond zou moeten komen i.p.v. Eindhoven:

https://twitter.com/Gemeenteraad040/with_replies

Hierbij de link naar hoe ze het allemaal geregeld hebben in Eindhoven.
Gewoon een website met de mogelijkheid vergaderingen live en volgen en terug te bekijken.

http://eindhoven.notubiz.nl/

@Eddie

Kijk complete filmstudio die in een rugzak past ;-) plus gratis apps.

http://www.touchcast.com/studioinabox/

En via dan via Meerkat live op de weblog doormiddel van een embed...

http://meerkatapp.co/embed

Hoe het ook allemaal mag aflopen en wat er uiteindelijk uitkomt,
7 juli a.s. is de laatste Raadsvergadering in Helmond voor het zomerreces,

met hier de bijbehorende agenda(punten).

http://helmond.nl/Internet/Site-Root/Welkom-op-Helmondnl/home-Bestuur/Raadsvergaderingen/Raadsvergadering-7-juli-2015

Opnieuw zal ik hiervan een beeldverslag maken en daarna zsm online plaatsen i.s.m. de weblog.
Inmiddels heb ik verdere toestemming vanuit de Raad, en ongetwijfeld B&W gekregen om op vervolg van eerdere opnames wederom alles te mogen filmen.

Groeten,

Eddie

@Eddie op woensdag 1 juli 2015 om 17:35:

Gelukkig, komt er actie zo kan de helmonder als hij wil echt te weten komen wat er beslist wordt, en hoeft men niet te hopen dat wat er in de pers komt ook de waarheid is.
Dit gebeurt te veel en wel op laag tot op het wereld politiek toneel

groetjes Gijs

Gijs Meulenmeesters

@Gijs

Bedankt voor de waardering, zo weet ik dat ik het niet voor niets doe, en het geeft extra motivatie voor me door te gaan waarmee ik bezig ben!!

Groeten, Eddie

Grappig dat mensen kosten gaan besparen door zelf met een cameratje iets op te nemen onder het motto, het kan ook voor 0 euro. Misschien dat we ook voortaan dan amateurs wegen moeten laten aanleggen of gemeentelijke gebouwen laten neerzetten.. ownee, daar zijn vaklui voor nodig ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: