20reacties

‘Helmondse krant?’


Volgens mij was het 1993 dat de naam Helmonds Dagblad verdween. Kan ook een jaartje eerder of later zijn geweest. Helmonders zagen het als het begin van het einde van onze ‘lokalen buil’. In 2011 kunnen we concluderen dat ze gelijk hadden. We hebben geen plaatselijk dagblad meer.

De krant van een paar weken geleden sloeg alles. Hoe goed ik ook zocht, er stond geen enkel Helmonds bericht in. Niet eens een fietsendiefstal. Gelukkig was er wel een Helmonder dood. Jammer dat hij het niet meer kon lezen, maar hij was de enige stadgenoot die de krant die dag haalde.
Wat is er toch aan de hand bij het ED? Vandaag opent de krant met het onderzoek naar de grondtransactie bij het Philipsstadion. Nieuws? Ja. Groot nieuws? Nee, eigenlijk niet. Zeker niet groot genoeg om er op pagina 2 én 3 nog eens uitgebreid op door te zagen.
Op pagina 16 lees ik tot mijn verbazing het bericht over het feit dat Helmond is uitgeroepen tot de vriendelijkste ondernemersstad voor MKB’ers. Met een rare kop trouwens: ‘Helmond vriendelijker voor mkb dan Eindhoven’. Het getuigt van weinig gevoel voor de zaak. Nadat de regio eerder deze maand is uitgeroepen tot de slimste van de wereld, staan Helmond én Eindhoven respectievelijk op 1 én 2 in het lijstje van de 36 grootste gemeenten. In plaats van die regionale kracht te benoemen doet de kop ten onrechte vermoeden dat Eindhoven het slecht doet. Waarom dit stukje op de economiepagina weggedrukt staat is mij trouwens een raadsel. Het nieuws was gisterenmiddag bekend. Stond sindsdien op de hoofdpagina van de landelijke teletekst, maar wordt in Helmond zelf naar de achtergrond verdreven.

De voorpagina van Helmond Plus lijkt Helmondser dan hij is. Okay, de jongeman op de foto staat voor ‘ons’ kasteel, hij komt gewoon uit Eindhoven en studeert aan de Tu/e. Het stukje over het HS stadion daarnaast roept meer vragen op dan het beantwoordt. Wat is in godsnaam het nieuws als het gaat om een brief van 19 mei?
Op de volgende regiopagina’s wordt de focus traditiegetrouw verlegd naar Deurne, Gemert en Laarbeek. Helmond komt nog wel even aan bod trouwens. In een hilarisch stukje over de Steenweg zelfs. Ik heb het drie keer moeten lezen om erachter te komen dat het echt helemaal nergens over gaat. Ik verheug me al op de volgende edities van deze rubriek ‘Het grote ongenoegen’, maar ik kan de titel nu al plaatsen. Dit wordt veel ongenoegen voor de lezer.
De column van John van der Sanden haalt nooit het niveau van de columns van Jos Kessels of Hein van Dooren, ook deze keer niet. Jammer, want John is wel Helmonds.

Helmond heeft geen lokale krant meer. En dat is triest. Jammer is vooral dat het ED in Helmond geen goede mensen meer heeft. Waarom zit Arjen Vos in Eindhoven, waarom is Hans Vermeeren weg, waarom zit Hans van der Ven bij de sport? En waarom moeten wij het doen met Erwin Blatter, Ria Saanen en Mieke Bon? Ik ken ze niet en ze zijn vast heel aardig, maar ze hebben overduidelijk niets met Helmond. En bovendien kunnen ze niet tippen aan het niveau van de Helmondse mensen die nu in Eindhoven zitten.
Mijn bezorger heeft zich ondertussen naadloos aangepast aan het niveau. De krant valt tegenwoordig zo tussen acht en half tien in de bus. En eigenlijk is dat helemaal geen ramp.

Arnold Otten
‘Helmondse’ freelance tekstschrijver en communicatieadviseur

Gastblogger
20 reacties
Reageer

@Arnold,
Ik ben het helemaal met je eens en dat vinden veel Helmonders. Te duur? Jammer inderdaad dat Vermeeren weg is.
Ik dacht zelf al eens dat ik de verkeerde editie had gekregen. Als de krant nu soms niet in de bus zit, doe ik al vaak de moeite niet meer te bellen om na te bezorgen. Ligt niet eens zo zeer aan Helmond Plus, maar veel nieuws is dan bij bezorgen al op het nieuws of internet geweest. Hoewel ik dat nabezorgen weer wel een goede service van het ED vindt.

Normaal reageer ik hier niet Anoniem. Maar ik wil het beetje publiciteit dat we soms in het ED krijgen niet verspelen.

Helemaal met je eens Arnold. Al jaren een doorn in mijn oog. Sterker nog: reden voor mij geweest om tijdje terug mijn abonnement op te zeggen.

Wij hebben ook enkele jaren geleden het abonnement opgezegd omdat het ED was afgegeleden tot een zeer matig krantje. En dat voor een toch stevige prijs. Tel daar de onbeholpen bezorger bij op die (belachelijk maar waar) zijn fiets tegen de auto aan parkeerde. Dan is de keuze niet zo moeilijk...

@Arnold
Daarom pleitte ik voor een eigen Helmonds dag/weekjournaal uitgezonden op Kanaal Helmond als alternatief voor het ED, mits gemaakt met professionals. We hebben er zelfs nog contact over gehad. Je kent het verhaal bij SLOT ................ radio, radio en nog eens radio. Ook de politiek laat het afweten: geen extra budget voor onze lokale omroep. Terwijl ik van mening ben dat goede onafhankelijke nieuwsgaring belangrijk is voor onze lokale democratie.
groet
Kees van Langen
VAN LANGEN MEDIAPRODUKTIES

Kees van Langen

Men is bij SLOT toch druk bezig om vrijwilligers te recruiteren voor een journaal-achtig iets? SLOT ging ook investeren in camera's en randapparatuur.

Ik denk dat het Eindhovens Dagblad er niet zo heel ergveel aan kan doen. Ook met hen gaat het niet goed, elk jaar een paar duizend abonnees minder. Ik heb wel eens gelezen dat elke duizend abonnees minder een krant op jaarbasis bijna een half miljoen euro kost door minder abonneegelden en advertentie-opbrengsten. Ik geef het je te doen! Dat geld zal ergens op bespaard moeten worden en dus minder journalisten.
Ik vind het jammer, maar we zullen er mee moeten leren leven dat de krant minder wordt. Eigenlijk zou het Eindhovens Dagblad zich helemaal moeten richten op nieuws uit de regio en de rest overlaten aan landelijke kranten. Beetje zoals Omroep Brabant dat doet.

Ik zou best bereid geweest zijn om alleen een abonnement op de plus te nemen, maar dat is nooit mogelijk geweest, misschien een manier om meer abonnees te krijgen en tegelijkertijd de krant weer met Helmonds Nieuws te vullen

Gelukkig is er ook nog Teletekst en Twitter, de ideale combi en kost (bijna) niks !!!

Zie ook:
https://www.deweblogvanhelmond.nl/2011/06/ggg-wethouder-van-Mierlo-Helmond-net-een-voetballer/

@ Arnold
Heel terechte constatering, ben het helemaal met jou constatering eens. Op een afwijking na! Het beste van de ED is bij mij nog de bezorging. Hulde aan de krantebezorger. De inhoud is / wordt absoluut minder en wordt ( te ) vaak geschreven met een azijn pennetje die niet bij Helmond hoort! Ik ben al ruim 35 jaar abonnee maar het einde komt inzicht. De digitale versie op internet voldoet ruimschoots. Een rasechte Helmonder

R.A.S. Helmonder

Wellicht is een internetkrant een idee. Kan middels deze log uitgegeven worden. Een papieren HD is een illusie.

Overigens wordt mijn standpunt niet zozeer ingegeven door een calimerogevoel, als wel door een 'Helmonds bewustzijn'. Maar dat terzijde.

Ik heb al jaren geen krant meer, dus kan ik moeilijk een oordeel vellen. Maar wat mij opvalt is dat er helemaal niemand positief over de krant is. Slecht teken!

Dat valt inderdaad op, Pieter.

Dat mogen ze zich aantrekken.

@ laatste twee reacties: negatieve meningen worden vele malen eerder gedeeld dan positieve. Er zijn ook genoeg positieve geluiden over ED, maar deze mensen zijn tevreden en hebben geen behoefte om die tevredenheid van de daken te schreeuwen.

Ik hoorde vanochtend dat de krant gisterenavond op twitter meteen na de uitzending twitterde dat restaurant Isa's had verloren bij Herrie XXL. Al die snelheid van het internet is ook niet alles, dat blijkt maar weer. Een beetje rust en bezinning is soms goed.

@weblog
Nou, jullie nieuws gaat wel snel. Eerst op nu.nl en zojuist zag ik dat ook het ed.nl dat nieuws heeft en morgen in de papierkrant komt.
Vraagje tussendoor: ik vroeg me af, bij nu.nl hebben ze er netjes de bron van jullie artikel bijgezet, maar bij ed.nl niet. Mag dat zomaar? Dat moet toch heb ik altijd gedacht, anders is dat toch eigenlijk jatten?
Deze reactie van Janus op 20 juli 2011 om 19:15 staat hier maar wordt hieronder beantwoord omdat het hier meer on topic is.

--------------------------------


@Janus:
We zagen het betreffende artikel http://www.ed.nl/regio/helmondstad/9144201/Gekwelde-uitbater-zet-Helmonds-cafetaria-te-koop.ece op ed.nl ook. De weblog bracht dat eigen nieuws de dag ervoor en dus inderdaad als eerste. De volledigheid gebiedt te zeggen dat wij het nieuws dat ze haar friettent ging verkopen niet zelf ontdekte, maar er over getipt werden. Getipt door iemand die overigens zelf juist nooit als bron vermeldt wil worden.
Maar we begrijpen je vraag. We kregen - met 'iets' meer fanfare - jouw vraag over de ED-publicatie ook via de mail van voornoemde tipgever. Die tipgever is (laten we het netjes zeggen) geen fan van onze lokale krant en was er daarom helemaal pissig over.
Een aantal jaren terug begrepen we van een omroep bij een soortgelijk geval dat nieuws zonder de bron melden in de journalistiek vrije nieuwsgaring heet. Bijvoorbeeld bij het nieuws dat Beatrix troonafstand doet hoef je geen bron te melden. Dat was toen het voorbeeld, waardoor wij het moesten begrijpen. Maar ondanks die 'chique' naamgeving en dat voorbeeld, helemaal begrijpen doen we dat zelf ook niet. Meestal zetten de media ons als bron er keurig bij, soms (deze keer) niet. Wat de reden is waarom het ED ons niet als bron benoemde weten we niet.
Overigens, aannemende dat je dit http://www.nujij.nl/algemeen/bedreigde-eigenaresse-verkoopt-friettent-helmond.13060865.lynkx bij nu.nl bedoelde, die website is niet nu.nl, maar nujij.nl, een soort dochter van nu.nl Bezoekers kunnen daar nieuwsberichten linken die elders staan. Andere bezoekers kunnen daar dan weer op reageren.
Janus, onze reactie is wat later dan normaal. De reden is dat we hiervoor eerst een aantal mensen moesten en wilden raadplegen en wat zaken wilden nazoeken.

@weblog
Dankjewel voor het uitvoerige antwoord. Kort samengevat is de conclusie dus dat ze dat nieuws hebben gejat. Slechte zaak EINDHOVENS Dagblad, gaat het zo slecht bij jullie?

Ik heb niet eerder willen reageren op dit log omdat ik het niet netjes vind om de krant te bashen. Ze hebben het al moeilijk zat en vechten een verloren strijd. Dat weten zij en dat weten wij.

Maar dit gaat me toch een beetje te ver. Ik vind het laag dat het ED zo haar nieuwtjes verkrijgt en dus steelt. Ik heb het idee dat ze dat vaker doen, maar nu zie ik het bewijs eens een keer. De krant opzeggen kan ik niet, want dat deed ik al een tijd terug. Te duur voor te weinig vond ik.
Misschien een tip voor de weblog: zet onder jullie artikelen "© Eindhovens Dagblad 2011, op dit artikel rust copyright." en vervang de © voor @.

Laat me niet lachen, het ED pikt sinds jaar en dag nieuwtjes. Want zonder bronvermelding lijkt het alsof de ED-redactie dat nieuws ontdekte of maakte. Ratten zijn het en als ik het iets vriendelijker moet verwoorden: arrogante (pers)muskieten.

Beschuldigen is makkelijk, bewijzen is beter.
Mijn bewijs blijkt uit het voorbeeld met die friettent (cafetaria vind ik een betere term) en ook uit het onderstaande voorbeeld van deze week over die verdachte psychiater uit Helmond.

Het oorspronkelijke artikel stond op zorgvisie.nl op 20 juli:
http://www.zorgvisie.nl/Nieuws/Verdachte-pgbfraude-maakt-doorstart-praktijk.htm

Dit maakte skipr.nl er op 20 juli van (netjes met bronvermelding):
http://www.skipr.nl/actueel/id8158-omstreden-psychiater-blijft-behandelen/

Dit maakte deze weblog er op 20 juli van (netjes met bronvermelding):
https://www.deweblogvanhelmond.nl/2011/03/psychiater-jos-g-helmond-fraude-werd-niet-gestopt/?cid=6a013484c7019f970c0153900a10ed970b#comment-6a013484c7019f970c0153900a10ed970b

Dit maakte Omroep Brabant er op 23 juli van (netjes met bronvermelding):
http://www.omroepbrabant.nl/?news/1587891573/Verdachte+psychiater+uit+Helmond+gaat+door+met+praktijk.aspx

Dit maakte ed.nl er op 23 juli van (zonder bronvermelding):
http://www.ed.nl/regio/helmondstad/9157911/Verdachte-Helmondse-psychiater-hervat-zijn-werk.ece

De andere media melden netjes zoals het hoort dat Zorgvisie hun bron is. Maar het ED?
Zo hebben de jongens en meisjes van het ED het echt niet geleerd! Als je bepaalde gegevens of inzichten of ideeën gebruikt die je niet zelf vergaarde maar bij een ander las, hoorde of zag, dan moet je die ander als bron opvoeren. Dat leren ze je op opleiding journalistiek in Tilburg of Utrecht. Of waren de jongens en meisjes van het ED ziek op de dag dat ze daar journalistiek onderwezen?

Ja mensen van Helmond, dat soort mensen nemen anderen de maat in jullie stad. Dat soort noemt zich dan journalist of liever onderzoeksjournalist met de belangrijke taak het controleren van de lokale macht. Bla, bla en BLA!

Zo, dat ei ben ik nu eindelijk eens kwijt. Met dank aan Google.

Voormalig medewerker (eentje met rancune ja)

Voormalig medewerker

Na jaren als redacteur de krant te hebben gediend kan ik. - omdat ik in Hillegersberg niet meer in het verschijningsgebied woon - "mijn krant" niet meer in huis krijgen, zelfs niet als betalend abonnee, evenmin als "postabonnee" die graag de portokosten betaalt.
Beschamend nietwaar?

@Joep Iven op maandag 16 september 2019 om 22:49:

Dat is vervelend en niet erg collegiaal! Kun je niet een digitaal abonnement nemen? Is ook nog eens een stuk goedkoper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: