35reacties

Help de Lets Ruilwinkel


De Lets Ruilwinkel in Helmond, barst uit haar voegen. Een grotere ruimte is zeer dringend noodzakelijk! Want anders…
Het woord Lets in de Lets Ruilwinkel staat voor: Lokaal Economische Transactie Systemen. Dit wil zeggen dat er goederen en diensten onderling geruild worden zonder dat er geld mee gemoeid is. Wereldwijd bestaat het systeem al sinds de tachtiger jaren, hier in Helmond sinds 2002.
De Lets Ruilwinkel groeit door de grote verborgen armoede hard. Het gebouw waar de Lets Ruilwinkel gehuisvestigd is, is daardoor veel te klein geworden en kan met de spullen, vrijwilligers en meer dan 700 leden nergens naar toe. Want door gebrek aan financiën kan de Lets Ruilwinkel zich geen grotere ruimte veroorloven.
De Provincie vindt deelname door minder draagkrachtigen aan de samenleving erg belangrijk en helpt ons middels een subsidie. Tot op heden heeft de Lets Ruilwinkel van de gemeente Helmond geen enkele ondersteuning gekregen. Maar als onze eigen gemeente niet helpt, verliest de Lets Ruilwinkel zelfs deze provinciale subsidie. Daardoor is de kans levensgroot dat de Lets Ruilwinkel aan het eind van het jaar haar deuren misschien moet sluiten.
De Lets Ruilwinkel hoort met zijn ruim 700 leden bij een van de grootste en succesvolste van Nederland. De laagdrempeligheid van de Lets Ruilwinkel helpt velen uit hun sociale isolement. De Lets Ruilwinkel is daardoor een goede opstap naar andere instanties. De Lets Ruilwinkel biedt stage plaatsen, werkervaring plaatsen etc. etc. Hoewel de Lets Ruilwinkel zichzelf allang bewezen heeft, krijgt de Lets Ruilwinkel (ondanks vele pogingen) dus nog steeds geen gemeentelijke subsidie.

Wellicht hulp via Hart in Aktie

Hart in Aktie is een televisieprogramma dat mensen helpt met problemen of misstanden. Misschien de Lets Ruilwinkel ook als u allemaal een email stuurt naar: help@hartinaktie.nl
Hoe meer mensen een mailtje sturen des te grotere kans op succes.
Hier een voorbeeld tekst die u kunt sturen:
Ik woon in Helmond en heb gehoord dat de Lets Ruilwinkel in Helmond in haar bestaan bedreigd wordt en hoop dat u daar wel wat aan zou willen doen.

Hartelijk dank voor uw medewerking !

Gastblogger
35 reacties
Reageer

goede actie ik heb al een mailtje gestuurd naar hart in actie want ik vind dat de ruilwinkel wel moet blijven veel succes verder ik blijf wel op de hoogte via de site
VEEL SUCCES

Ik woon niet in Helmond, maar ik ben er wel eens geweest. Het is een leuke plaats die natuurlijk ook een ruilwinkel nodig heeft.
Ik vind dat de gemeente best een handje kan helpen met zo'n sociaal project. Onze gemeente (Hilversum) doet dat gelukkig wel.
Veel succes met jullie actie!

In het Eindhovens Dagblad van gisteren stond een aardig achtergrondartikel.

Mijn steun hebben jullie! Zou toch wel heel erg zijn als arme mensen jullie ook moeten gaan missen. Net nu de gemeente Helmond die vrijwilligersprijs heeft gekregen. Komop gemeente, steun de vrijwillers van de Ruilwinkel om andere mensen te helpen.

een aantal jaren geleden ben ik ook eens in de ruilwinkel (toen nog in de molenstraat)geweest, ingeschreven geweest, en er dingen 'gekocht'. ikzelf heb absoluut geen groene vingers, en door de ruilwinkel zag mijn voortuin er niet meer als een wildernis uit. als je er een bakje koffie of thee wil.. kan dat ook.. mensen met weinig contacten kunnen op die manier ook een beetje aanspraak krijgen. al met al.. de ruilwinkel moet gewoon open blijven!

Ja, dit mag niet gebeuren de Ruilwinkel moet blijven bestaan, ik heb een mailtje gestuurd.

Ik heb ook gemaild. Succes.

Lets-Brugge wenst jullie veel succes met de ruilwinkel en de strijd voor het behoud van de subsidie. Wij kunnen van subsidie alleen maar dromen. We hebben ook nog maar 30 leden. Zelf zouden we een ruilwinkel niet opstarten denk ik, want er zijn hier al kringloopwinkels van zowel de overheid, verenigingen en ondernemers.

De Appelkring (LETS-kring) uit Etten-leur wenst jullie succes met jullie actie!!

Nellie Slooter

@Manuel, maar Lets is toch wat anders dan een kringloop? bij een kringloop moet je betalen, bij een Lets niet, dus dat vind ik toch nog een flink verschil.

En allemaal een mailtje naar de wethouder, is dat hr. Boetzkes?

Ja, Boetzkes, maar mijn mailtje is al onderweg naar hart in Aktie.

Ik kan mijn ogen niet geloven. De ruilwinkel misschien sluiten omdat ze geen subsidie krijgt van de gemeente. Die moesten zich schamen. Ook hart in actie heeft van mij een mailtje ontvangen.
Succes

Foei, gemeente Helmond, mijn kaartje is ook al verstuurd.

Ik vind dit een zeer goed bericht en hoop dat de B en W van Helmond eens goed wakker wordt en ons zo snel mogelijk helpt.
Het moet toch niet zo zijn dat als je elk jaar leden er bij krijgt, de mogelijkheid ontnomen wordt om door te gaan. Het leden aantal geeft duidelijk aan dat we meer dan bestaansrecht hebben. Heel opvallend is dat eenderde van de leden van buitelandse afkomst is. En dit wil de regering en B/W, dat er veel samenwerking zou zijn, en vooral voor de minder bedeelde onder ons. En juist dit is ons streven.
De ruilwinkel in Helmond is de grootste van Nederland, en die wil je als B/W van Helmond toch niet sluiten, of........?

Gijs Meulenmeesters

Er zijn vast al veel mailtjes gestuurd, maar ik doe het ook nog ff want het moet wel blijven.
Kom mensen wel blijven sturen !!!!!!!!

Ook wil ik graag reageren op het nieuws over de ruilwinkel. Mijn collega's en ikzelf willen de ruilwinkel steunen bij verzoek naar grotere ruimte!! Ik kom er regelmatig omdat ik daar een vrijwilligster begeleid. Zij heeft een lichamelijke handicap en werkt met veel plezier bij de ruilwinkel. Ikzelf ben lid geworden van de ruilwinkel omdat ik helemaal achter het principe sta.Doordat je praat met mensen daar krijg je een idee waarom de ruilwinkel zo belangrijk is.

Groet, Caroline

Eigenlijk vind ik het maar raar. Dit is toch gewoon een taak van de gemeente? Dat de provincie er ook subsidie aan wil verlenen is dan mooi meegenomen.
Geld is er genoeg bij de gemeente Helmond als je die geldverspilling aan de Protour van gisteren ziet. Mart Smeets zelfs schaamde zich gisteren voor het deelnemersveld, sommige ploegen kwamen maar met zes renners aan de start (ipv de acht die horen) omdat de hele wedstrijd niks voorstelt en ze verplicht waren mee te doen. Als dat dan reclame had moeten zijn voor Helmond, wat is het negeren van zoiets moois als de Ruilwinkel met die 700 leden dan een anti-reclame!

Morgen in de begrotings vergadering van de gemeenteraad horen we of we subsidie krijgen voor de Ruilwinkel, allemaal duimen dat de stemming positief verloopt.
Om 19.45 uur begint de stemming.

WE HEBBEN DE SUBSIDIE GEKREGEN, HARD VOOR GEWERKT MAAR.... HET IS DUS GELUKT.

Kan het bijna nog steeds niet geloven we hebben zoveel tegenwerking gehad, maar dankzij een paar mensen bij de CDA die wilden meedenken is het toch gelukt.

@Solveg
Gefeliciteerd. Heel terrecht natuurlijk dat jullie het hebben gekregen en gelukkig zag de gemeente dat dus ook. Keep up the good work!

A.s. vrijdag komt de Ruilwinkel op TV bij "Heel Holland helpt" van Wendy van Dijk, op RTL4 om 21.00 uur, allemaal kijken!!!!

Dat is goed nieuws, Solveg. Ik ga kijken!

Hier kun je het hele verhaal lezen.

Vergeten jullie niet te kijken vanavond??

Ik vind het (meestal) wel leuk als "Helmond" op tv komt, maar dit soort programma's vind ik dan weer niet zo leuk.

Tjonge deze reactie had zo maar in een ander log gepast ;)

Nou Ad, ik ben ook niet zo kapot van dit soort programma's, maar in dit geval gaat het om onze klanten en die kunnen we weer een héél stuk verder helpen door deze aktie, het gaat hier tenslotte niet over jou of mij, maar om mensen die wel iets extra's kunnen gebruiken.

Zo, weer 1,5 seconde Helmond in beeld.

Ruilwinkel Helmond vreest voor toekomst
door Anja van den Akker. vrijdag 16 mei 2008 | 02:54 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 16 mei 2008 | 08:43

HELMOND - De Helmondse LETS Ruilwinkel, met bijna achthonderd leden, vreest voor zijn toekomst.

Voor 2009 staat er namelijk geen cent meer op de gemeentebegroting.

Dankzij een CDA-motie krijgt de Ruilwinkel dit jaar nog vijftigduizend euro uit de pot Preventie. Maar daarna houdt het op. Het enige wat de Gemeentelijke Beleidsnota Armoedebeleid voor 2008- 2011 vermeldt, is dat de LETS Ruilwinkel 'geëvalueerd' moet worden. Op dit moment wordt in Nuenen een LETS-kring van de grond getild.

Woordvoerster en vrijwilligster Solveg van Kooten van de LETS Ruilwinkel in Helmond: "Natuurlijk wil de Ruilwinkel best verantwoording afleggen. Maar dat doen we al jaren middels ons jaarverslag. Daaruit blijkt ook dat we ruim aan de doelstellingen voldoen."

De Ruilwinkel heeft één parttime kracht in dienst en bereikt sinds de oprichting, zo'n acht jaar geleden, nu bijna achthonderd inwoners. Die ruilen onderling goederen en diensten met een gesloten beurs, waarbij 'betaald' wordt via een puntensysteem.

De Ruilwinkel fungeert tegenwoordig ook als reïntegratieproject, stage- én ontmoetingsplek. "Dit is een van de meest laagdrempelige voorzieningen op het gebied van armoedebestrijding. Hier komen mensen die bij andere instanties niet durven aankloppen", stelt Van Kooten. "Vaak helpen wij hen weer verder op weg."

De Ruilwinkel heeft in de beginperiode gedraaid op geld van Humanitas. Ook de provincie stak er twee jaar geld in. De enige trouwe sponsor is nu nog de Eindhovense Stichting Thomas van Villanova. Op aandringen van het CDA is er voor dit jaar vijftigduizend euro uit de Preventiepot gehaald, terwijl er in de Armoedepot nog 74.000 euro zit. Daaruit wil de Ruilwinkel vanaf 2009 geld zien. Van Kooten vindt het krom dat de Voedselbank wordt bekritiseerd, omdat er te weinig professionals werken, terwijl nu het omgekeerde dreigt bij de Ruilwinkel. "Zonder vijftigduizend euro structureel per jaar, kunnen we straks alleen nog maar potjes en pannetjes ruilen", aldus Van Kooten. De Armoedenota wordt maandag besproken in de openbare raadscommissie Samenleving.

Armoedenota Helmond stelt teleur
door Anja van den Akker. dinsdag 20 mei 2008 | 16:17

HELMOND - Na twee veelbelovende Helmondse Armoedecongressen, stelt de nota Armoedebeleid 2008-2011 hevig teleur.

In de raadscommissie Samenleving reageert geen enkele politieke partij enthousiast. "Nauwelijks nieuw beleid en veel te weinig aandacht voor het voorkomen van schulden", is de algemene kritiek.

Bovendien krijgen LETS Ruilwinkel, de Voedselbank en Saldo Plus geen financiële steun van de gemeente. Wel willen B en W structureel 200.000 euro extra stoppen in het bestrijden van armoede. Volgens PvdA-wethouder S. Yeyden (Sociale Zaken) is eigenlijk elk bedrag te laag. Hij ziet veel meer in de bundeling van krachten. De Ruilwinkel en de Voedselbank bijvoorbeeld. Volgens de Ruilwinkel heeft dat weinig zin, omdat beide organisaties een totaal ander uitgangspunt én werkwijze hebben.

Zelfs Yeydens eigen PvdA is niet positief over de nota. "Het lijkt erop dat we iets proberen, zonder goed inzicht te hebben in de effecten ervan." De VVD stelt dat een betaalde baan de beste uitkering is. Volgens Yeyden is hij daarmee hard bezig.

Armoedenota Helmond stelt politiek teleur
door Anja van den Akker. woensdag 21 mei 2008 | 08:57

HELMOND - Na twee veelbelovende Helmondse Armoedecongressen, is de nota Armoedebeleid 2008-2011 maar een armoedig gevalletje.

In de raadscommissie Samenleving was er maandagavond in ieder geval geen enkele politieke partij enthousiast over deze toekomstvisie. "Nauwelijks nieuw beleid en veel te weinig aandacht voor het voorkomen van schulden", was de algemene kritiek. Bovendien krijgen instanties als LETS Ruilwinkel, Voedselbank en Saldo Plus geen financiële steun van de gemeente. Wel willen B en W structureel 200.000 euro extra stoppen in het bestrijden van armoede. "Het is armoe troef", constateert GroenLinks.

Volgens PvdA-wethouder S. Yeyden (Sociale Zaken) is eigenlijk elk bedrag te laag. Hij ziet veel meer in de bundeling van krachten. Yeyden: "Ik begrijp bijvoorbeeld niet dat de Ruilwinkel en de Voedselbank niet samenwerken in één gebouw." De Ruilwinkel gelooft absoluut niet in de meerwaarde daarvan, omdat beide organisaties een totaal ander uitgangspunt én werkwijze hebben. Voor 2009 staat de Ruilwinkel niet meer op de gemeentelijke begroting. De Voedselbank krijgt 5000 euro subsidie voor de promotie van de nieuwe Sociale Supermarkt. En schuldhulpverlening Saldo Plus moet de eigen broek ophouden, zoals is afgesproken bij de oprichting, aldus wethouder Yeyden.

Zelfs zijn eigen PvdA is negatief over de nota. "Het lijkt erop dat we iets proberen, zonder goed inzicht te hebben in de effecten ervan", vindt Reni Groenendal.

Het gemiddelde besteedbare inkomen ligt in Helmond zo'n 1100 euro lager dan het landelijk gemiddelde. Er zijn ook meer mensen met een uitkering, van wie een groot deel langdurig. Het CDA, dat vorig jaar 1,1 miljoen euro wist los te peuteren voor het Preventiefonds, begrijpt niet dat daarmee nog niets is gebeurd. Daarop moest Yeyden het antwoord schuldig blijven. Evenals op de vraag van GroenLinks om meer inzicht in de post bijzondere bijstand. "Deze cijfers zijn essentieel voor zo'n beleidsnota", aldus fractievoorzitter Rudi van der Made. "Wat is het nut van alle conferenties, als er niet voldoende geld op tafel komt?" Volgens de SP haalt Helmond niet het onderste uit de kan als het om armoedebeleid gaat.

Vanmiddag om 16.45 uur krijgen wij de sleutel van ons nieuwe onderkomen op:

Vondelllaan 48,
5702 AL Helmond.

19 augustus gaan de deuren open op onze nieuwe locatie. In september organiseren wij een grootse opening.

Wij zoeken met spoed vrijwilligers om kleine klusjes te doen en vrijwilligers die een dagdeel naaiwerk willen verrichten M/V.
Meld je aan bij de Ruilwinkel Vondellaan, zie voor de openingstijden hier.

Hier staan leuke foto's van het Sinterklaasfeest van de Ruilwinkel met ruim 70 kinderen.

Stichting Helmond Ontvangt, Helmond Geeft, een initiatief van de Helmondse Rotaryclub, kiest elk jaar twee goede doelen uit.

Een van deze goed doelen waren wij de Lets-Ruilwinkel op de Vondellaan. Na een warm welkom door Peter v.d Laak van SWOH met koffie en cake werden Mien Paridaans en Solveg v. Kooten-Diesveld rond geleid, aan diverse personen voorgesteld en werd uitgelegd hoe de middag zou verlopen. De aula van het ROC was zeer sfeervol omgetoverd in een concertzaal, de leden van de Rotary doen dit zelf om zoveel mogelijk geld voor de goede doelen over te houden.

Er waren veel mensen aanwezig, w.o. Burgemeester en Wethouders met partner, Piet Hein van Thiel, die na drie jaar voorzitterschap van Stichting Helmond Ontvangt, Helmond Geeft, de voorzittershamer heeft overgegeven aan Willem van Zantvoort. Hij heeft met zijn daden een nieuwe traditie in Helmond geïntroduceerd. Vele goed doelen in de regio Helmond kunnen hierdoor gemotiveerd blijven om hun goede activiteiten voort te zetten. Stichting Helmond Ontvangt, Helmond Geeft viert volgend jaar het eerste lustrum.

Na een uurtje begon het concert, door symfonieorkest "Zielona Gora" uit Polen onder de bezielende leiding van dirigent Czeslaw Grabowski.
Met de gemeente Zielona Gora heeft Helmond sinds 1994 een stedenband.
Op verzoek van de solist pianist Edward Wolanin werd het programma omgedraaid anders zouden zijn handen te koud worden. Dat werd het pianoconcert No. 2 van Frederic Chopin, wat ik persoonlijk een heel mooi stuk vind. Na de pauze werd Symfonie No. 8 ten gehore gebracht, dit is een vrij onbekende symfonie maar wel mooi, vrolijk. Als je van klassiek houd, ik (Solveg) dus wel.

Hierna was de bekendmaking van de twee goede doelen die vanmiddag uit handen van Willem van Zantvoort, voorzitter van de stichting Helmond Ontvangt, Helmond Geeft, een cheque kregen overhandigd. Een daarvan waren wij €7500,--. Hierna kregen wij nog bloemen overhandigd en werden er veel foto's gemaakt.
Dit geld gaan wij gebruiken voor het vernieuwen van o.a. pc's en de desbetreffende ruimte, zodat wij in de Ruilwinkel weer kunnen starten met o.a. computerles.

Hierna was een informele bijeenkomst onder het genot van een hapje en een drankje, ik moet zeggen "heerlijke hapjes" chapeau voor Maà®tre Leon traiteur, ik heb er van genoten.
Met veel mensen gepraat, felicitaties ontvangen en weer nieuwe namen aan ons netwerk toegevoegd.

Het was een fijne middag en onze dank gaat uit naar stichting Helmond Ontvangt, Helmond Geeft en natuurlijk de Helmondse Rotaryclub en alle gulle gevers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: