7reacties

"Woningzoekenden tussen wal en schip!"

Helmond

verhuizen Helmond

Heeft je huishouden een verzamelinkomen tussen de € 33.614, = en € 38.000, = dan heb je in Helmond bij het zoeken naar een woning een groot probleem!

Door nieuwe Europese regelgeving moeten woningbouwcorporaties vanaf 1 januari 2011, om in aanmerking te komen voor staatssteun, hun vrijgekomen sociale huurwoningen toewijzen aan huishoudens met een inkomen van maximaal € 33.614,= euro (ruim 40% van de Nederlandse huishoudens). Op Wooniezie.nl (Woonpartners, Wocom en Compaen) lezen we daarom dat woningen onder de € 652,52 alleen beschikbaar gesteld aan huishoudens met een verzamelinkomen onder de € 33.614, =.

Onderzoeksinstituut RIGO heeft berekend dat ruim 7,5% van alle huishoudens door deze nieuwe regel in de problemen komen als zij een (andere) woning zoeken. In Helmond hebben we het hier dan over ongeveer minimaal 2724 huishoudens. Rekeninghoudend met daadwerkelijke verhuizingen, worden in het eerste jaar minimaal 237 huishoudens in Helmond met dit probleem geconfronteerd. Deze huishoudens komen niet dus langer in aanmerking voor een sociale huurwoning van een woningcorporatie.

Bij het maken van de wet heeft de Europese Unie aangenomen dat mensen met een hoger inkomen dan € 33.641,= “makkelijk” een huis kunnen kopen of duurdere huurwoning kunnen betalen. Een huishouden met een inkomen tussen de € 33.614,= en € 38.000,= (maximaal te verkrijgen hypotheek tussen de € 148.500,= en € 171.000,=) maakt nauwelijks kans om een passende koopwoning te vinden in Helmond. Dit laatste is ook cruciaal voor starters want deze worden nu niet meegerekend in het probleem. Wat betreft huurwoningen hanteren makelaars in Helmond een inkomenseis. Om in aanmerking te komen voor een huurwoning moet je inkomen, in de meeste gevallen, 5 maal de kale huurprijs zijn. Voor een huurwoning van € 650,= kale huur per maand, moet je een bruto jaarinkomen hebben van minimaal € 39.000,=. Daarbij komt nog dat de huurwoningen in Helmond die aangeboden worden door makelaars vrijwel allemaal boven de € 700,= kale huurprijs per maand liggen. Hierdoor mag je concluderen dat het voor een grote groep mensen in Helmond vrijwel onmogelijk wordt om een huurwoning te vinden.

Er is gelukkig wel een mogelijkheid hier (op korte termijn) iets tegen te doen. Woningcorporaties mogen namelijk huishoudens met een hoger inkomen dan € 33.641,=, zonder gevolgen voor de staatssteun, 10% van de vrijkomende sociale huurwoningen toewijzen. Hiermee kunnen de woningcorporaties in Helmond 62 huishoudens van de 237 alsnog helpen aan een woning en de problemen hiermee een klein beetje verzachten. Maar daarvoor moeten de Helmondse corporaties wel zelf het initiatief nemen en beleid ontwikkelen. Momenteel is het op dat gebied zowel vanuit het Helmondse college van B&W als vanuit de Helmondse corporaties stil. De PvdA roept de Helmondse corporaties dus op actie te ondernemen en te zorgen dat hun sociale huurwoningen ook gedeeltelijk voor de Helmonders met een hoger inkomen dan € 33.641,= beschikbaar blijven. Het Helmondse College van B&W moet komen tot een nieuw convenant “wonen” met de betreffende woningbouwcorporaties en dient hierop dan ook nauwgezet toezicht te houden.

Mohammed Chahim (raadslid PvdA Helmond)
Jos Boetzkes (fractievoorzitter PvdA Helmond)