5reacties

Helmond, leerschool voor politiek talent


Mohammed Chahim, fractievoorzitter van de PvdA in de Helmondse gemeenteraad, gaat ons verlaten. Als hij op 23 mei voldoende stemmen krijgt, wordt hij lid van het Europees Parlement. Nu reist hij nog elke dag naar zijn werkplek bij TNO in Den Haag; dat verandert dan in Brussel. Helmond blijkt opnieuw een leerschool voor politiek talent dat naar elders verhuist.

In 2018 zag onze gemeente ‘groene’ Paul Smeulders de veiligheid van het Helmondse pluche inruilen voor het blauw van de Tweede Kamer. Als wethouder stond hij hier vier jaar lang in de spotlights. In Den Haag moet hij zich opnieuw in de schijnwerpers zien te profileren. Met zijn jonge uitstraling (hij is pas 32) en zijn alertheid moet hij de slangenkuil van de landelijke politiek wel aankunnen, lijkt me.

Nu kiest Mohammed Chahim voor een leven als expat. Nou ja, niet helemaal, want hij blijft in Helmond wonen. Brussel heeft hem geroepen, letterlijk! Als wetenschapper met het focusgebied duurzaamheid en economie, was de econometrist al vaak voor zijn baas in het hart van Europa werkzaam. Hij viel daar op door zijn kennis en kunde en zijn maatschappelijke betrokkenheid. Zo’n talent kan de PvdA naast de grote voorman Frans Timmermans wel gebruiken. Dus werd Mohammed op de kieslijst gezet en wel op plaats 6. Zijn kans op een plek in het Europees Parlement is mede afhankelijk van het succes dat Timmermans boekt bij de komende verkiezingen. Die is in de race de graag kussende Jean-Claude Juncker op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie. Als dat lukt, schuift Mohammed een plaatsje op naar voren.

Mocht Brussel niet lukken, dan verlaat de Helmondse voorman van de PvdA over 3 jaar toch de gemeenteraad. Anders dan Paul Smeulders, die bestuurskunde studeerde en bewust koos voor een carrière in de politiek, liggen daar voor Mohammed geen prioriteiten. Zijn streven is zich in te zetten voor mensen die dat het hardste nodig hebben. Dat is en blijft zijn passie, ook in Europa! Zijn ervaring als lokaal politicus zou daar goed van pas komen. Helmond is een lange en goede leerschool voor hem geweest

De kans om de opgedane kennis en kunde internationaal in te zetten, is een mooie, maar niet de enige die de 34-jarige vader van 2 jonge kinderen lokt. Mohammed Chahim wil zich blijven ontwikkelen maar onze stad is voor hem te klein geworden. Binnen zijn vakgebied zijn er nog volop kansen voor iemand met zijn achtergrond en met zijn talenten. Dus die weg kan hij ook bewandelen.

Wat het ook wordt, wij raken in Helmond opnieuw een gemeenteraadslid met kennis, kunde en ervaring kwijt. Dat is jammer. Paul Smeulders laat ons een ‘slimme wijk’ na. De erfenis van Chahim is minder zichtbaar en meer voelbaar. Het is een man van ‘de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten’, een kerngedachte die hij persoonlijk sterk koestert.

Donderdag 23 mei gaan we stemmen. Ik heb mijn keuze al gemaakt, weliswaar met enige spijt, maar ook met trots op het talent dat onze gemeenteraad heeft voortgebracht.

Hannekes column
5 reacties
Reageer

Nou gun ik het Chahim natuurlijk en ik weet ik dat er van alles kan gebeuren, maar ik zie de PvdA geen 6 zetels halen. Zelfs de huidige 3 behouden zou nog een prestatie van formaat zijn. Ook verwacht ik niet dat hij voldoende voorkeurstemmen zal gaan halen. Dus Hanneke, hij zal zijn huidige termijn in de Helmondse raad afmaken (en waar we waarschijnlijk wel weer van meerdere raadsleden afscheid zullen nemen)en kan je nu alvast wennen aan het idee dat de raad gewoon doorgaat met of zonder Mohammed Chahim.
Het ergste is natuurlijk dat we na donderdag nog zo lang op de uitslag moeten wachten.

Het ziet er naar uit dat PvdA het in Europa beter doet qua uitslag dan bij de overige verkiezingen.Dus Mohammed heeft een goede campagne gevoerd.

Update: Na de Nederlandse stemronde staat de PvdA op 5 zetels. Een voorlopige uitslag die pas definitief wordt nadat de overige Europese landen hebben gestemd. Zondag laat of maandag vroeg weten het! Mohammed Chahim heeft nog een dubbele kans om door te stromen naar Europa. Dat is als Timmermans voorzitter wordt van de EU en een tweede als de Engeland uit de EU stapt. In het eerste geval schuift Mohammed een plaats op, in het tweede geval krijgt de PvdA er een zetel (misschien meer) bij. Hoe het dan ook zij: het zit er dik in dat we binnenkort een Helmonder in Brussel hebben! Ik duim voor je Mo!

Hanneke Hegeman

We gaan Mohammed Chahim verliezen. :-) voor hem, :-( voor Helmond

PvdA’er Chahim uit Helmond is blij, trots én verbaasd
https://www.ed.nl/helmond/pvda-er-chahim-uit-helmond-is-blij-trots-en-verbaasd~a107e673/

Update:

???? #PvdA is de grote winnaar in #Helmond bij de #EUverkiezingen En JAWEL: ???? ???? ???? want Mohammed Chahim van PvdA Helmond wordt zéér waarschijnlijk de eerste Helmonder in het Europees parlement

Gepostet von De weblog van Helmond am Sonntag, 26. Mai 2019

.
Een uurtje eerder vanavond:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: