11reacties

Om te janken…


Soms heb je dat: even tussen de bedrijven door snel geld pinnen om bijvoorbeeld naar de markt te gaan. Dat ‘snelle’ valt tegenwoordig niet mee. Nog niet zo heel lang geleden had ons winkelcentrum De Bus twee pinautomaten. De ene is al een tijd weg en de andere is geen groot succes! Die heeft in de middag altijd last van het zonlicht. Dat schijnt dan op het scherm en maakt het lezen van de teksten bijna onmogelijk. Als je een flinke vent bent, blokkeert je body het zonlicht. Wie net als ik niet over een gigantisch postuur beschikt, heeft dat voordeel niet. Die moet handigheidjes uitvoeren om de aanwijzingen van het apparaat te kunnen ontcijferen. En ook dat wil niet altijd de sleutel tot succes zijn. Vandaag had ik weer zo’n ervaring. De zon speelde me parten en toen het me eindelijk lukte het scherm te lezen, bleek dat het apparaat buiten werking was… “Sorry beste klant, ik doe het even niet!”

Wat nu? Dan maar naar het volgende apparaat: op naar de Wethouder Ebbenlaan. O nee, die is er niet meer. Die aan de overkant bij Jan Linders in de Dijksestraat is er (nog) wel. Ik verfoei dat ding want ik krijg mijn pasje daar bijna nooit vlot uit de gleuf. Waar andere pinautomaten loyaal en vriendelijk je stukje plastic teruggeven, houdt dit kreng het pasje in de klem. Het gunt me slechts een klein randje van mijn eigendom om het vast te pakken en terug te trekken. Je moet flinke nagels hebben (bijna kunstnagels) om je pasje uit dat ding te peuteren. En als dat niet snel genoeg gaat, pikt de machine gewoon je pasje in. Geen geld en geen pasje! Ik weet uit ervaring dat dit héél vervelend is. Degene die dit ding heeft geïnstalleerd moet wel een sadistje zijn. Maar ik had geen keus…

Zo stond ik weer noodgedwongen bij dit onwillige stuk techniek te stunten. Terwijl ik met de pinautomaat een strijd voerde om met mijn koude handen het pasje uit het apparaat te peuteren, wat natuurlijk niet wilde lukken, begon achter mijn rug het carillon van de (voormalige) Leonarduskerk te spelen. Nou heeft mijn hond, die ik bij me had, een groot probleem met dit soort muzikale uitingen. Hij houdt er niet van en uit dat door hartstochtelijk te janken. En ja hoor, op de eerste tonen van het klokkenspel, kwam vanuit zijn tenen een gejank dat door merg en been ging. Snuit en staart omhoog zodat zijn protest luid en duidelijk te horen zou zijn. En dat was het! Mijn krullenbol stopte pas op het moment dat de klokken weer stil waren. Ondertussen stond ik steeds nerveuzer aan mijn pasje te plukken.

Het moet voor toeschouwers een amusante gebeurtenis zijn geweest. Een mevrouw die net haar fiets voor de supermarkt parkeerde, vroeg me lachend of mijn hond moest huilen vanwege mijn banksaldo! Nee, mevrouw, zo erg is het nu ook weer niet…

Ik weet het nu zeker: pinnen is tegenwoordig een beleving uitgevonden door de banken om de klanten te pesten: “We hebben je geld en denk maar niet dat je het gemakkelijk terugkrijgt.” Nog even en dan is deze service ook verleden tijd. Inderdaad om te janken.

Hannekes column
11 reacties
Reageer

Ik ga Altyd Bij de plus pinnen daar sta je warm en droog.

Wat moet je met contant geld? Zelfs op de markt kun je overal pinnen.

En mensen zet het contactloos betalen uit want er zijn mensen die maximaal 25 euro van je rekening halen door gewoon een apparaatje bij je zak te houden.

Ik kan me de tijd nog herinneren, dat je een afschrift moest schrijven, naar het postkantoor moest lopen om aan de balie geld op te nemen....

mensen raken verwend.

Een troost, ook bij bijna elke marktkoopman kun te tegenwoordig gewoon met je pinpas betalen...

Wat een gezeur, bij elke supermarkt kun je (bij de kassa) pinnen en op de markt kun je meestal ook met je pinpas betalen. Dat carillon van de voormalige Leonarduskerk is geweldig mooi, ik word er altijd blij van. Als je weet dat je hondje er nerveus van wordt, neem het dan mee als je niet die kant op gaat.

Lianne Verouden

Bij de Plus binnen staat een pinautomaat van the royal bank of Schotland. Geen last van licht en geen last van kou!

@Lianne Verouden op woensdag 28 februari 2018 om 00:24:

Helemaal mee eens Lianne. Wat kunnen mensen toch onnoemelijk zeuren over zulke futiliteiten.
En......neem geen hond, Hanneke! Hond nerveus, jij nerveus. Of moet ik me soms voorstellen dat je dat beest als een kind ziet. Nog erger!! Wat een kul zeg....

Ik vind het wel jammer dat er steeds minder buiten gepind kan worden. Maar ja, wat doe je eraan...

Het is erg grappig geschreven...je hebt talent Hanneke????

Dat er buiten niet (meer) gepint kan worden hebben 'we' te danken aan de fijne maatschappij waarin we ons begeven.De tientallen pinautomaten die reeds zijn weggehaald is een gevolg van vernieling ervan en criminaliteit. Mede oorzaak opvoeding van veel ouders die blaakbaar hun zonodig gemaakte kinderen uit 'liefde' niet meer in de hand kunnen houden. De criminaltiteit tussen jongeren van 12 tot 18 jaar met roofovervallen en vernielingen neemt grote proporsies aan.

Twan Peeters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: