6reacties

Veel geleerd


De gemeenteraadsverkiezingen zitten er op! Binnen ons clubje VKM Leo Broers (lijst 10) hebben we hard gewerkt om de Helmonders een alternatief te bieden. Via het systeem Vrij Kiezers Mandaat kies je namelijk niet voor een raadslid, partij of stroming. Nee, je kiest voor hetgeen jij als kiezer zelf belangrijk vindt. En dat 4 jaar lang. Waar vind je dat? Alleen in Helmond! En toch is dat niet met een zetel in de gemeenteraad beloond. Jammer! Gelukkig gaat het leven gewoon door.
Ik kijk met veel plezier terug op de achterliggende maanden waarin we hebben geprobeerd het politieke landschap een nieuwe werkwijze te bieden. We zijn als lijst met niets begonnen en met niets geëindigd. Toch heb ik als mens, als Helmonder veel winst behaald.
Ik ben tijdens de campagne op plekken geweest waar ik normaal niet kom. Ik heb mensen ontmoet die ik niet eerder ben tegengekomen. Mooie mensen met mooie doelstellingen. Mensen met inzet voor bepaalde groeperingen. Boeiend!

Zo is er die Amsterdammer die via Venlo naar Helmond is gekomen om hier een afdeling van het Leger des Heils op te zetten. Hij is 2 jaar bezig en nu staat er al een dijk van een formule: een winkel van tweedehands kleding met daarin een hobbyruimte. Op een tweede locatie is een permanente opvang voor daklozen geopend. De formules waarmee hij het allemaal draaiend houdt, zijn zonder meer wonderbaarlijk. Deze Amsterdamse Helmonder weet mensen aan zich te binden, te enthousiasmeren en te stimuleren. En dat allemaal op zijn Amsterdams: met humor, recht door zee en zonder flauwekul. Daar houdt hij niet van! De gelijkenis met een rasechte Helmonder is treffend. O ja, deze man is theoloog maar is in zijn jonge jaren uitsmijter geweest. Beide kwaliteiten komen hem (soms) in het Helmondse van pas, vertelde hij mij. Hij wil trouwens nooit meer uit het zuiden weg!
De Hagenees die jaren geleden naar Helmond verhuisde en nu Brouwhuis waarschuwt tegen de gemeentelijke plannen met zijn woonomgeving, heeft grote indruk op mij gemaakt. Zijn niet aflatende inzet tegen het naderend onheil dat hij voorziet, staat in schril contrast tot de gelatenheid waarmee anderen de schouders ophalen. Hij begrijpt dat ook niet. Deze man vecht op zijn Haags tegen het onrecht dat hem en zijn Helmondse wijkgenoten (mogelijk) te wachten staat.

De jeugd van het ROC Ter Aa heeft nog niets met politiek. Daar zijn ze als 16 – 17-jarige nog niet echt mee bezig. Toch heb ik tijdens het politieke debat met de studenten Welzijn enkele tieners ontdekt die in hun kijk op de maatschappij wat verder denken dan hun neus lang is of hun mobieltje aangeeft. Zij kwamen af en toe met pittige vragen. Dat stemt hoopvol want uiteindelijk zullen zij straks ‘de toekomst van ons overnemen’.

Tijdens de open dag van het ORO Kinderdagverblijf Binderen heb ik de liefde en inzet ervaren van de medewerkers die (meervoudig) gehandicapte kinderen begeleiden. Als ik ‘s morgens de hond uitlaat, zie ik de busjes met kinderen komen. Sommigen zitten permanent in een rolstoel, anderen kunnen min of meer zelfstandig uit het busje stappen. Ik heb me vaak afgevraagd wat voor toekomst zo’n kind heeft. Nu weet ik dat voor elk kind een persoonlijk ontwikkelingsplan wordt gemaakt waarin hij of zij optimaal wordt begeleid door professionals op het gebied van beweging, spraak, spel, muziek en spel. Binnen hun mogelijkheden krijgen deze kinderen alle aandacht en kansen die bij een gelukkige jeugd horen.

In het Energiehuis heb ik me laten verrassen door de deskundigheid van de (gepensioneerde) vakmensen die zich inzetten Helmond voor te bereiden op een energie neutrale toekomst. Iedereen met vragen kan hier gratis voor onafhankelijke advies terecht. Ik zou zeggen: “doen”!

De verkiezingstijd heeft mij een waardevolle ontdekkingsreis gebracht. Dank aan iedereen die hier een bijdrage aan heeft geleverd. Ik heb nu weer tijd voor andere zaken. De Volksuniversiteit biedt een mooie instapcursus Russisch. Altijd handig als Poetin straks op de koffie wil komen.

Hannekes column
6 reacties
Reageer

Mooi gesproken Hanneke!

Goed zo, je hebt precies gedaan wat ca. 80% van de gemeenteraadsleden vorige periode en ook de komende periode deden en doen: zich opstellen als volksvertegenwoordiger, werkbezoeken afleggen, met inwoners praten en luisteren, en mede op basis daarvan een weloverwogen standpunt innemen in de raad.
Blijkbaar heeft de kiezer in hen meer vertrouwen dan in dit nieuwe - gemakkelijk te manipuleren - vernieuwingsproject van voormalig D’66-er Leo Broers. Het kiezersmandaat heeft duidelijk gesproken: een keuze voor de bestaande - minst slechte - vorm van bestuur en politieke partijen.

@Jacobs
Mooi verhaal, maar dat is wat veel mensen in Helmond niet zien. Praten en luisteren naar de gewone man is er niet bij. Vragen worden niet beantwoord.
Niet gek dat er zo weinig mensen zin hebben om te stemmen.

@Hanneke Hegeman: Je weet dat "Hagenees" een scheldwoord is?

@D'n dieje op woensdag 28 maart 2018 om 21:34:

De meeste inwoners van Den Haag vinden dat er een verschil is. Een Hagenaar is iemand die in Den Haag woont, maar er niet (per se) is opgegroeid. Maar als je Haagse wortels hebt, er geboren en getogen bent, dan ben je een Hagenees. Tenminste: dat zullen de meeste Hagenezen zeggen. (Een echte Hagenees zegt natuurlijk 'Hageneis'.)

Naar mijn idee dus geen scheldwoord, maar gewoon dialect.

Hanneke Hegeman

@Hanneke Hegeman op donderdag 29 maart 2018 om 08:32:

Sterker nog: Harrie Jekkers zou meteen gaan huilen als-ie geen Hagenees zou zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: