20reacties

We mogen weer… maar hoe?

Woensdag 17 maart 2021 mogen alle Nederlanders met stemrecht de samenstelling van de Tweede Kamer voor de eerstkomende 4 jaar bepalen. Om het risico op verspreiding van het vermaledijde covidvirus te beperken heeft de regering besloten de stembureaus ook op maandag 15 en dinsdag 16 maart open te stellen. Nieuw is dit jaar de uitnodiging aan 70-plussers schriftelijk te stemmen. De intentie hierachter is deze kwetsbare groep beter te beschermen tegen mogelijke corona-infecties. Goed bedoeld en toch heeft mijn buurvrouw van een eind verderop er moeite mee.

Afgelopen week viel er een brief van de gemeente Helmond met daarin de stempas in de brievenbus. Keurig op tijd en voorzien van een gezondheidscheck. Met ruw geschat 70.000 stemgerechtigde inwoners moet de verzending een hele klus zijn geweest. Om het nog wat moeilijker te maken voor de desbetreffende gemeentelijke medewerkers, heeft de groep 70-plus een aparte mailing gekregen en daar wringt de schoen van mijn 71-jarige buurvrouw en haar 73-jarige echtgenoot. Mevrouw heeft geen waardering voor de uitzonderingspositie die zij krijgen. Het echtpaar is gezond en wil zoals altijd ”gewoon gaan stemmen in een hokje”. Ze vreest dat dit nu niet mogelijk is en ze snapt niets van de uitnodiging en daarin kan ik haar geen ongelijk geven.

De stempas die ze mij liet zien, schreeuwt bijna hoe de groep 70-plus per brief kan stemmen en wat men ervoor moet doen. En dat is heel wat! Degene die het document omdraait en de kleine lettertjes leest, ontdekt dat stemmen op de ouderwetse manier, met een potloodje in een hokje, nog steeds tot de mogelijkheden behoort. Alleen, en dat verklaart mede de verwarring van deze krasse 70-plusser, er wordt géén stemlokaal vermeld.

De mailing, waar onze burgemeester haar handtekening onder heeft gezet, leidt evenmin tot de gewenste duidelijkheid. De brief (gedateerd 23 februari !!) attendeert de groep ouderen op het briefstemmen: “Valt u in deze leeftijdscategorie (70 jaar of ouder), dan heeft u over het briefstemmen informatie ontvangen van de gemeente.” Welke info hiermee wordt bedoeld, is voor mijn buurvrouw een raadsel. Heeft ze misschien een eerdere brief over het hoofd gezien?

Wie het allemaal niet begrijpt of meer wil weten over de verkiezingen, wordt door de burgemeester doorverwezen naar de gemeentelijke website. Ook weer goed bedoeld, maar of dit een succesvol advies is richting de doelgroep ouderen die nog hecht aan de romantiek van het rode potloodje, weet ik niet.

Stemmen is per definitie het feestje van de democratie waarop iedereen (uitzonderingen daargelaten) vanaf 18 jaar welkom is. De organisatie van dit evenement vraagt deze keer bijzondere vaardigheden van de lokale overheden. Het is in deze bizarre tijd sowieso improviseren en het wiel deels opnieuw uitvinden. Daar komen dan de inspanningen om de bijzondere doelgroep optimaal te bedienen bovenop en dat gaat niet helemaal goed. De vraag die centraal moet staan is niet ‘wat moeten ze weten’ maar ‘wat is nodig, hoe ondersteun ik als gemeente hun gang naar de stembus’. En dat in duidelijke bewoordingen zonder doorverwijzingen naar andere informatiebronnen. De groep 70-plus moet nu door de bomen het bos zoeken en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Wie uitgenodigd is schriftelijk te stemmen krijgt uiterlijk 11 maart de benodigde bescheiden (4 stuks) via de post in huis. Om dan met succes een geldig keuze te maken moet “de briefstem voor vrijdag 12 maart 17.00 uur op de post zitten”. Het stembiljet kan vanaf 10 maart ook bij een ‘afgiftepunt’ worden ingeleverd. “Waar de afgiftepunten zijn, vindt u op de website van de gemeente.” Ja, ja!

Hanneke Hegeman