17reacties

Wie speelt er nog buiten?


Vrijdag 6 oktober heeft Ponyrijden Patricia de Drive van de nieuwe Burger King geopend. Wat was dat leuk om te zien! 9 ruiters die met hun (leen)pony de lol van hun leven hadden. Het ging in optocht dwars door het Helmondse verkeer van de Stiphoutse Elsdonk naar de Helmondse Europaweg. De beloning: veel bekijks en een Whopper die zeer werd gewaardeerd.

Negen giechelende meiden die, ondanks dat rijden in het verkeer niet hun dagelijkse bezigheid is, dit avontuur voor geen goud hadden willen missen. Stoere tieners die na schooltijd en het huiswerk, elke dag, in weer en wind, hun verzorgpony poetsen en trainen en jongere ruiters van de ponyrijschool helpen. En dat al vele jaren. Buitenkinderen zijn het. Waar vind je die in Helmond nog?

Op het speelveldje aan de Vinkelaan krioelde het vroeger van het jonge grut. Nu zie ik daar slechts bij vlagen voetballertjes aan het werk. Maar dan moet het wel goed weer zijn. De rest van de tijd ligt het plantsoen er ongebruikt bij. De enige regelmaat die het veld kent, zijn de geparkeerde auto’s van de flatbewoners die daar steeds vaker en steeds meer ’s avonds in het gras worden neergezet. Het is blijkbaar te veel gevraagd om de auto’s om de hoek te parkeren in de daarvoor bestemde en vaak lege vakken….

Een blok verder kom ik gelukkig vaak een jong PSV-talent in de buitenlucht tegen. Hij oefent in zijn eentje op het grasveld voor zijn huis met pilonnen om zijn dribbel te verbeteren, een ‘ladder’ voor zijn coördinatie en een ‘exit rebounder’ (zo’n ding dat de bal terugkaatst, maar waar dat voor dient, mag Joost weten). Het is gewoon genieten hoe die jonge gast steeds handiger wordt met de bal.

Het openbare speelveldje tussen de Reigerlaan en de Raafstraat, bedoeld voor de jonkies, ligt er meestal verlaten bij. Af en toe zie ik daar een moeder met iPhone op de bank terwijl haar kroost de glijbaan beklimt. Die bank is vaak ’s avonds het domein van de oudere jeugd, dat dan weer wel.

Op diverse pleintjes tussen de huizen van mijn wijk zijn speeltoestellen voor kinderen neergezet die er nooit spelen. En zelfs in de prachtige en groene Bundertjes zie ik slechts af en toe kinderen zich vermaken in de groene natuur. De scouting komt er nog wel eens en ook de kinderen van de dagopvang wandelen er soms. Maar daar blijft het dan ook bij. De skatebaan bij de Warande heb ik nog nooit in gebruik gezien en die op De Braak weleens…

Waar zijn al die Helmondse kinderen toch gebleven? Op de bank, voor de televisie met een bak popcorn, drop, of chips op schoot en de telefoon in de aanslag? Of gefixeerd voor de computer, bezig met een of ander dom spel waarmee zij zich kunnen belonen door zo veel mogelijk ‘vijanden’ uit te schakelen? Waarom spelen die kinderen niet meer buiten? De wind door de haren, frisse lucht in de longen, spieren aan het werk, zich met elkaar lekker uitleven en een leeg hoofd maken.

De enige kinderen die ik tegenkom, zijn degenen die op de fiets naar school gaan of naar de sportvereniging. En vorige week dus de meiden van ponyrijschool. Het zijn andere tijden. Buiten spelen lijkt voltooid verleden tijd, buiten sporten niet, maar hoe lang nog?

Hannekes column
17 reacties
Reageer

Nou ben ik het niet mee eens. Bijvoorbeeld de skate baan bij de Warande. Komen wij regelmatig met onze twee jongens van 3 en 6. En in weekend is het er vaak erg druk

Idd skatebaan wordt vaak gebruikt.. doordeweeks pas na schooltijd ????. En hier spelen genoeg kinderen buiten

Jacqueline Vroomen

Dan kijk je toch niet goed,, skatebaan zijn altijd kinderen, en hier in de speeltuintjes ook!

Skate baan in de Warande word heel vaak gebruikt ! Ik ga daar speciaal met Mn zoon van 10 naar toe omdat hij die zo cool vind en dan zijn er altijd meer kinderen. Er zijn nog genoeg kinderen die buiten spelen.

Franka van de Nobelen

Speelveldje Jan van Gooyenlaan, wordt dagelijks heel intensief gebruikt, en ik woon er met mijn neus bovenop, dus ik weet het ook zeker!

Hielkje Wendels

Hier ook altijd kinderen buiten in het speeltuintje, in het bos, bij scoutingveld

Marian Figaroa

Kom maar eens op zaterdag bij de skatebaan in de Warande. Altijd druk.
Dat klopt dus niet helemaal.
De oudere jeugd kan vaak pas in het weekend omdat dan het huiswerk klaar is.

Lenie Weijnen

Niet mee eens mijn zoon speelt heel veel buiten en skate park warande zijn bijna altijd kids

Jessica Vogels

De skatebaan wordt wel zeeeer intensief gebruikt en ligt op de beste plaats om te skaten, vlakbij de gipskamer!!

Willem Hegeman

Je moet niet s avonds om 22.00u of doordeweeks op schooldagen tussen 9.00 en 11.00 gaan kijken slimpie... dan slapen ze of zitten ze op school ....

Ingrid Bakker

Zorg dat er wifi verbinding is en je zult zien dat ze allemaal weer om en op de speeltoestellen zitten/hangen/liggen :)

Alex van der Velden

In reipel wordt ook genoeg gebruik gemaakt van de toestellen!!

Rebecca van der Steen

Hmm beetje 'donker' geschreven, maar ik snap je punt. De kinderen spelen waarschijnlijk bij de BSO aangezien ouders aan het werk zijn. Bij ons in het weverspark altijd kinderen te vinden! En ook speeltuin Helmond West is favoriet.

Hei Hanneke, aan bovenstaande reacties kun je wel weer afleiden dat je een
zwetsverhaal ophangt.

En je moet nou niet de moraalridder gaan uithangen met betrekking tot de
geparkeerde autos op het speelveld aan het Adelaarplein, want over die strook
loop jij dagelijks meerdere malen met je hond die zelfs op die strook niet mag komen.
Maar je bent niet de enigste die dat doet, maar ze komen wel allemaal uit de
buurt, Uiverlaan, Helmondselaan, Adelaarplein, en het zijn altijd Vrouwen.
Het is schijnbaar te veel gevraagd om hun hond uit te laten op een van de 2
uitlaatvelden.

Skatebaan warande wordt wel gebruikt

Marianne Zwart

Hier ook bij de lidl heistraat in de buurt de speeltuintjes zijn altijd bezet maar wel na schooltijd of weekenden en niet als het echt slecht weer is logisch

Ik ben er ook niet mee eens????
Hier helmond Noord zijn de kinderen altijd lekker aan het spelen. En die van mij ook.
Ze zijn 4 en 7 jaar.
Bij de braak ook dit zie ik vaak met de hond uitlaten.
En bij de warande ook , ga ik zelf met de Kids wel eens een wandeling maken.
Dan vinden mijn Kids het altijd leuk om even naar het skaten ect. te kijken.
En zelfs op Mierlo hout als ze bij opa en oma zijn, willen ze altijd daar het veld op om lekker te schommelen klimmen glijden ect. ect.
En er zijn overal wel kinderen lekker aan het spelen, als ze weekend of op de twee dagen in de middag lekker vrij zijn.
En vooral in de school vakanties.
Dus grote onzin.????

Francis van der Kuijlen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: