20reacties

Helmond Sport opheffen (JC)

Morgen begint Helmond Sport weer met de voetbalcompetitie. Dan staan ze, als ik me het goed heb laten vertellen en de weergoden hen wel gunstig gezind zijn, tegenover BV Veendam. Het zal voor de liefhebber wel een mooie wedstrijd worden, daar op De Braak.
‘De Braak’ en ‘Helmond Sport’. Dan gaan als het goed is in Helmond alle alarmbellen rinkelen. Oftewel omdat de club zo nodig een nieuw stadion wil hebben, oftewel vanwege de misdragingen van een deel van de zich supporter noemende aanhang. En voor de echte liefhebber misschien vanwege de sportieve prestaties van ‘hun’ club.
Ik vind het allemaal maar gezeur. Van mij mogen ze die hele club opheffen.
Op de eerste plaats wordt het belang van voetballen zwaar overschat, zowel door de politiek als door de liefhebbers. Het zou goed zijn voor de uitstraling van een stad en voor het aantrekken van bedrijvigheid. Je kan me wat. “Iedereen doet zijn razende best om Helmond goed op de kaart te krijgen en jawel, het wordt weer verpest door een 57-tal artisjokken,” zoals elders op dit weblog gereageerd werd. Ik denk dat alle verhalen over de ‘uitstraling’ van betaald voetbal zwaar overdreven zijn. Mediahypes en een onleefbaar land gedurende ‘belangrijke’ kampioenschappen. Hé, het is maar een spelletje!
Ergens in de jaren 80 heeft een dagblad onderzoek gedaan naar hoeveel van haar lezers nu echt in (alle!) sport geïnteresseerd zijn. Dat cijfer zat ruim onder de 20%. Terwijl wel de halve krant (& andere media) vol staan met sportverdwazing. De kleinste zaalvoetbalclub of paardenliefhebber is al boos als ‘zijn’ clubje niet in de krant staat. Tot ergernis van al die andere mensen die moeten betalen voor deze zinloos gekapte bomen.
Een ander cijfer: er zijn meer mensen in Nederland die met een hengel langs het water zitten dan die lid zijn van een voetbalclub. Terwijl sportclubs waar jeugd en jongeren echt actief bezig zijn een tekort hebben aan kader, aan geld en aan speelvelden, gaat alle aandacht naar dat ene clubje wat elf mensen op het veld weet te zetten voor onbeduidende aantallen toeschouwers. En dat allemaal voor de leden van de Business Club die niet eens naar de wedstrijden kijken. Over oneigenlijke concurrentie met de horeca gesproken. Leve alle voetbalvaders en automoeders die wel elke week weer langs het veld staan.
Ik ga hier niet verder in op de problemen met hooligans en de (kosten van) inzet van de politie. Erger vind ik al die mensen die zichzelf sportief vinden en een voetbalfan als ze niet meer doen dan bij elke wedstrijd voor de tv hangen met een (of meer) krat(ten) bier.
Last but not least: op exact veertien kilometer van De Braak zit een tweede voetbalclubje in Eindhoven. Als we nu eens echt werk van samenwerking en synergie in Zuidoost-Brabant willen maken, lijkt het me niet goed om zo dicht bij elkaar twee complete clubs op te tuigen met alle kosten en ander onzin van dien. Dus als we zo nodig iets met voetbal willen: fuseren die twee (of zelfs drie) clubs. Liefst in een nieuw stadion op Gulbergen. Zijn ze in Eindhoven ook van een hoop ellende af.

                                                          Was getekend,