14reacties

Kanaal Helmond niet voor Helmond (JC)

Kanaal Helmond noemt zich ‘de televisiezender van de lokale omroep’. Nu heb ik in de anderhalf jaar dat dit kanaal bestaat nog nauwelijks televisie daarop gezien en het verband met de lokale omroep ontgaat mij ook. Wat ik aan televisie zie, zijn voornamelijk de wekelijkse reclame- (pardon: voorlichtingsfilmpjes) van de gemeente.
Wat me wel opvalt, is dat Kanaal Helmond zo geheten serviceberichten op de kabelkrant zet. Service vooral voor Kanaal Helmond zelf, is me al vaker opgevallen. Maar deze week loopt het wel heel erg de spuigaten uit. De “grootste carnavalsoptocht van het zuiden” zal dit jaar niet meer op Kanaal Helmond te zien zijn, bericht de wat grauw uitgeslagen kabelkrant. “Hiertoe heeft de stichting stadspromotie besloten,” vervolgt het bericht. Om te eindigen met: “Geen goed voorbeeld van Citymarketing”, volgens Van Langen Mediaproducties die samen met Stadspromotie tekende voor de tv registratie.”
Hier staat dus (in behoorlijk kreupel Nederlands) dat de stichting stadspromotie niet wil betalen zodat ‘Van Langen Mediaproducties” de carnavalsoptocht kan opnemen en uitzenden.
Dat stadspromotie overhoop ligt met de gemeente, zal bekend zijn. Deels vanwege de bodemloze geldput die deze stichting dreigt te worden, deels vanwege de terecht omstreden vraag of je de stad promoten wel op deze manier moet aanpakken. Ik krijg het gevoel dat stadspromotie hier over de ruggen van de mensen die zo’n optocht liever warm voor de buis bekijken deze ruzie probeert uit te vechten.
Maar veel kwalijker vind ik de rol van ‘Van Langen Mediaproducties’. Een bedrijf dat overigens om slechts één persoon draait. Onder het mom van service of, erger nog nieuwsgaring, wordt hier ordinair stemming gekweekt. Dat is politiek bedrijven met je medium of op z’n minst verkapte reclame.
Dit is bovendien niet de eerste keer dat ‘Van Langen Mediaproducties’ zich hieraan bezondigt. Eerder gebeurde dat onder meer met het niet doorgeven van dit kanaal per glasvezel, waardoor in ieder geval in Brandevoort Kanaal Helmond niet ontvangen kan worden. Ook daar was Van Langer er erg snel bij om vooral ten bate van zichzelf te berichten.
Zoals ik het begrijp, zou Kanaal Helmond geld in het laatje moeten brengen voor de lokale omroep. Volgens mij is het enige doel geld in het laatje brengen voor de heer Van Langen persoonlijk. Van professionele verslaggeving is hier in ieder geval nooit sprake.
Om dit kabelkrantje maar eens te parafraseren: aldus Jean Cat.

                                                          Was getekend,