17reacties

Ziek van coffeeshop (JC)

Heel Helmond maakt zich druk om de komst van een tweede coffeeshop naar de Noord-Koninginnewal. Die indruk zou je althans kunnen krijgen uit de gesprekken aan de borreltafel en aan het aantal bezwaarschriften die bij de gemeente zijn ingediend. Enige tientallen mensen en instanties hebben zich bij de gemeente gemeld, voor een deel vertegenwoordigd door advocatenkantoren als Holland Van Gijzen; De Rijk Van de Westerlo; DAS Rechtsbijstand en Boskamp & Willems advocaten. Andere bezwaarmakers kozen voor een andere strategie. Zo heeft Woningbouwvereniging Volksbelang geloof ik wel vier verschillende mensen bezwaar laten aantekenen. Al dit papier is goed voor niet minder dan 42 punten waarop de gemeente weer moet reageren. Alsof dat niks kost.
En dan komt het. De ingediende bezwaren snijden geen hout, zijn vaak te klein om over te praten of worden er met de haren bijgesleept. Een armoedige vertoning, zeker voor duurbetaalde advocaten. Ik geef u een paar voorbeelden: ‘Hanggroepjongeren’ (let wel: groep!) zouden voor overlast gaan zorgen. Reactie van het college van burgemeester en wethouders: zelfs de politie verwacht niet dat er sprake zal zijn van overlast en onveiligheid. De Ameideflat zou 24 uur bewaakt moeten worden. Terwijl de drugswinkel slechts van 16.00 tot 23.00 open mag zijn, in het weekeind vanaf 14.00 uur. En dan worden er ook nog roofovervallen op oude mensen genoemd waar de politie niet eens iets vanaf weet. De bezwaarmakers komen met een serie veronderstellingen en vooroordelen waar de honden geen brood van lusten.
In een ander genre voorspellen kennelijk helderziende heren en dames dat de economie achteruit gaat, planschade voor nieuwbouw, winkels die minder klanten krijgen, huizen die minder waard worden. Ja zelfs het hele centrum zal leeglopen en daarvoor in de plaats “een minder sociale populatie terugkomen”.
Ronduit dom zijn argumenten over bijvoorbeeld parkeren in de nabijheid van het pand, met name tijdens weekmarkt en kermis. “Aangezien de Wal dan afgesloten is, kunnen auto’s er simpelweg niet komen,” reageert het College tamelijk droog.

De paar echte feiten die de bezwaarmakers aandragen, zijn meteen door het College overgenomen: aangescherpte regels voor het stallen van (brom)fietsen, veiligheidsmedewerkers van een erkend beveiligingsbedrijf inhuren en een camera ophangen om het toezicht te verbeteren.
In alle bezwaarschriften kom ik eigenlijk maar één echt feit tegen: bewoners van de Ameideflat weten zich geen raad met het fenomeen coffeeshop en hebben daar schrik van. Tijd om je ogen eens open te doen zou ik zeggen! Want daar heb je het weer: het ‘gevoel van onveiligheid’. Die onbewezen gevoelens mogen ze wat mij betreft helemaal in hun zak steken. Beleid maak je op feiten, niet op gevoelens! Al met al vond ik het behoorlijk ziekmakend, het doorlezen van al die bij elkaar geschraapte onzin. Het barst van de vooroordelen, veronderstellingen en napraterij. Ik schaam me voor Helmond! Tijd voor een dikke joint zou ik zeggen.

Hoe dan ook: komende maandag mag de nieuwe raadscommissie hierover praten. Dat kan nog best spannend worden. Enerzijds vanwege de opvallend U-bocht die het CDA gemaakt heeft door mee te gaan met het voorstel maar sinds de verkiezingscampagne fel tegen te zijn. Anderzijds is de rol van kersvers wethouder Tielemans spannend. Als centrummanager heeft hij bezwaar aangetekend tegen de coffeeshop. Als centrumwethouder zal hij nu toch het Collegebesluit om vergunning te verlenen moeten steunen. Of niet natuurlijk. Binnen het College bestaan ‘gemengde gevoelens’. Met een beetje pech moet de hele discussie die nu al drie jaar sleept over gedaan worden…
Persoonlijk vind ik het verdwijnen van het NKV-gebouw of het volbouwen van Berkendonk heel wat belangrijker. Maar zo werkt het kennelijk niet. Over ’n paar honderd softdrugkopers per week moeten we moeilijk gaan doen. Ik heb al eens eerder betoogd: Helmond is gelukkig geen dorp meer.

                                                          Was getekend,