18reacties

‘Ik ben de Hoop en ‘t Perspectief’


Ik zie het al helemaal voor me. Burgemeester Blanksma zit aan de grote vergadertafel met om haar heen de wethouders en hoogste ambtenaren als ware het haar vertrouwelingen. De overlevering zal schrijven: en Zij nam het brood, brak het in tweeën, deelde het met de Wijn aan haar leerlingen en sprak: “Drinkt en eet hiervan gij allen, want dit is mijn lichaam dat voor u gegeven wordt. Ik ben de Hoop en het Perspectief. Ik ben het Licht in het Donker van Helmond”.

In het ED van zaterdag 12 December stond het groot als citaat, direct en onbeschaamd uit de mond van CDA Burgemeester Elly Blanksma: “Ik ben voor veel mensen de hoop en het perspectief.” Nou, daar zijn we dan met z’n allen mooi klaar mee.

In tijden van tegenslag, of bij ziekte, is het vaak de hoop die mensen op de been houdt. De hoop op betere tijden, het perspectief op een fijne toekomst. Vanaf heden heeft die hoop, dat perspectief, een gezicht: dat van Elly Blanksma. Compleet met aureool en engelenvleugels.

Voor al die mensen die werken in de Jeugdzorg, de bijzondere hulpverlening en al die andere helden die dagelijks zorgen voor hen die niet voor zichzelf kunnen zorgen, en die allemaal getroffen worden door de lokale invulling van de landelijke bezuinigingsdrift: wanhoop niet, want Elly is uw Hoop en Perspectief.

En ook de overlast, het geweld en de zwaardere criminaliteit in Helmond – wellicht een hedendaagse invulling van een van de Bijbelse plagen – zullen weldra tot een einde komen. Het gedoe met de huidige en een volgende coffeeshop, de rotjong in de Heistraat, de verkeershufters en de witte boorden criminelen? Vergeet justitie, politie of uw lokale whatsapp-groep: Elly is uw Hoop en Perspectief.

Je moet het maar met droge ogen durven beweren: heilig (sic) geloven in de illusie dat jij als individu waarachtig de Hoop en het Perspectief kunt zijn voor vele mensen. Het tekent de hoogmoedswaanzin en de losgeslagen belevingswereld waarin deze beginnende bestuurster momenteel leeft. Van good old Fonsie kon je tenminste nog zeggen dat ie enkele menselijke trekjes had die hem tot een normaal en dus niet perfect mens maakten. Maar met Elly zitten we inmiddels dus een niveautje hoger op de goddelijke ladder. En niemand die haar corrigeert. Niet de oude rot Judas Stienen, niet de jonge Jezus Smeulders, niet de voorheen roomser dan de Paus zijnde de Vries, niet moeder overste de Leeuw, en ook niet zuster van der Zanden.

Met veel bombarie kwam ze, op tijd het toenmalig zinkende CDA-schip verlatend, Helmond binnen paraderen. Zij zou na de Duischtere Periode Jacobs zorgen voor transparantie, voor een nieuw elan, voor een nieuwe manier van besturen. Transparantie! Beginspraak!
We hebben het gezien, die beginspraak.
De hele beginspraak over de eventuele opvang van vluchtelingen is een lege huls gebleken: als een wolk van onzekerheid hangt de waas van het COA nog boven Stiphout.
De hele beginspraak over het coffeeshopbeleid bleek niets anders dan een mooi verpakt dictaat waarin de wil van IJzeren Elly helder was: nooit een tweede, en liefst die eerste ook zo snel mogelijk weg.
En haar discipelen zijn weinig beter, helaas.
De beginspraak over de bezuiniging op de wijkhuizen eindigde in een Babylonische spraakverwarring en kent een uitkomst waar helemaal niemand blij mee is.

We hebben het gezien, die transparantie.
De drang naar transparantie is dusdanig groot dat er meer dan ooit gebruik gemaakt wordt van het Seniorenconvent: als een soort heimelijke mannenbroeders in een duistere kerker zitten de fractievoorzitters, met hun handen gebonden en lippen dichtgenaaid, te aanschouwen wat zich afspeelt in hun zelfgecreëerde achterkamer.
De transparantie over Peel 6.1 bereikte vervolgens een dieptepunt door tijdens een persverklaring geen vragen toe te staan. Als ware het de Stenen Tafelen zelf werd de pers verteld wat ze moesten schrijven aan het Volk. “Dit is de waarheid, en zo zal geschieden. Amen.”

We zullen zien wat 2016 gaat brengen. Zoals elk jaar barst iedereen van de goede voornemens. Zo ongetwijfeld ook onze lokale maagd Maria en haar discipelen. We wachten met spanning af op de volgende Openbaring. Wat rest is slechts de hoop, de hoop op een beter perspectief.

Ik wens u een fijne jaarwisseling.

Vanaf ‘n benkske:
Lucy d’Uylenspiegel

Lucy
18 reacties
Reageer

Ze heeft het behoorlijk hoog in der bol, Word tijd dat ze eens flink met der kop op de grond valt :)

Alex van der Velden

Narcisme ten top.

Ria van Aerle

Geen eerlijke mevrouw.Onpersoonlijke CDA arrogantie.

Erg leuk en treffend geschreven. Complimenten!

@Arve Omic op donderdag 31 december 2015 om 11:19:

Helemaal mee eens.

Had eerst nog goede verwachtingen van Elly, maar zo langzaamaan blijkt het een flop, die burgemeester van Helmond. Wordt tijd dat ze elders op zoek gaat naar een nieuwe plek. Er zal wellicht ergens in ons kikkerlandje nog een plaatsje vrij zijn.
De oud-burgemeester van Geldrop-Mierlo, die had naar Helmond moeten komen. Maar jammer genoeg ging ze naar Roermond! Kans gemist Helmond, maar wat wil je ook van zo'n stelletje niks zeggende figuren.

Compliment Lucy.
Maar wie in zijn eigenwaan eenmaal zo hoog 'boven de mensheid' zweeft kan alleen maar omlaag komen als ze 'n keer te hoog vliegt en haar eigen vleugels 't niet meer volhouden. De vijf discipelen zweven intussen vroom in haar kielzog. Kwestie van leven en laten leven: Als jij niks zegt van mij, dan zeg ik niks van jou en kunnen we allemaal lekker tot het einde der tijden (de volgende gemeenteraadsverkiezingen) blijven zitten waar we zitten. Zo werkt dat in coalitieland. Het wachten is dus op betere tijden, misschien bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen? Moed houden en naar de hemel blijven kijken om te zien of er niets uitvalt.

Kan me eerlijk gezegd haast niet voorstellen dat burgemeester Blanksma zegt dat ze de hoop en het perspectief is. Zoiets past een christelijk politica niet.
Is dat krantenartikel misschien gefotoshopt? Satire of niet, verder inderdaad wel goed geschreven.

Toon van Laarhoven

Blanksma valt wat mij betreft door de mand. Jammer, na de periode Jacobs kon ze exceleren. Want slechter kon niet. Helaas, niet gelukt. Ze kabbelt wat op de vlakte, doet leuk mee, meer zie ik niet en na zo'n uitspraak in de krant, zeg ik: niet geschikt.

Maartje van Bree

@Irma op vrijdag 1 januari 2016 om 16:21:

Hahaha, sterk!

Maartje van Bree

Zowel Jacobs als Blanksma persoonlijk gesproken.Verschil? Jacobs deed tenminste nog alsof hij belangstellend was.Blanksma kan zelfs dit niet opbrengen.De koudste persoonlijkheid die ik ooit ontmoet heb.

Niet alleen deze burgemeester valt door de mand, maar haar wethouders en raadslieden al veel eerder. Onder het motto, dat landelijk nog beter werkt, hoe krijg ik mijn onderdanen er onder met list en bedrog? Hoe zuig ik de gemeenschap met al haar geld leeg. Hoe belazer ik de kluit, zoals bijvoorbeeld Tielemans Als ik zie hoe dat hier in Noord met wijkcentrum De Terp gegaan is, hoe Wethouder Nathalie van der Zanden met haar leger de boel belazerd heeft, dan draait mijn hart wederom om. Wat een stelletje klerelijers zijn het, die het met z'n allen gepresteerd hebben iedereen voor de gek te houden en bovendien veel mensen in de rug te hebben gestoken. Ik begrijp nog steeds dat wij als Helmonders/medelanders nog steeds zoveel geduld hebben met het lokale, en zeer zekere ook landelijke gajes, dat echt geen democratie voor ogen heeft. Dat dacht u maar, ze doen uiteindelijk gewoon dat wat ze zelf soms al jaren op het oog hebben. Ik schreef hier al eerder dat niet ik alleen het vertrouwen heb opgezegd in de diverse partijen hier in Helmond, die uiteindelijk allemaal uit eigen belang en voor eigen zakken (vullen) gaan. Ik zeg hier, stemmen doe ik in Helmond nooit meer.......................

Een goede column, zeker! Toch vind ik de kritiek wat zwaar aangezet en op de persoon gespeeld. In ieder geval geeft ze een visie weer, of ze die ook verwezenlijkt is inderdaad zeer de vraag. Maar de vernieuwing zou toch komen van SP en GroenLinks? Niets van gemerkt, ze gedragen zich net zo braaf als in het verleden het geval was met PvdA of SDOH. Het mislukte Peelverhaal is inderdaad een absoluut dieptepunt in alle opzichten.

Lodewijk den Breejen

@Twan Peters op maandag 4 januari 2016 om 13:11:

Ze maken alles kapot.De firma list en bedrog.Met dank aan de raad die elk signaal verkwanselt en dus boter op het hoofd heeft.

@Twan Peters op maandag 4 januari 2016 om 13:11:

Inderdaad Twan. Schandalig hoe het gegaan is met de sluiting van de Terp. Nog maar twee jaar geleden hebben ze het dak vernieuwd. Nieuw hekwerk geplaatst. Een jeu de boulesvereniging ernaartoe getrokken, omdat dit de beste locatie zou zijn. En last but not least, de Terp is het enige wijkgebouw in Helmond dat ALLE aanpassingen heeft voor invaliden. In het kader van de vernieuwde WMO, zou men hier een prachtige dagopvang voor ouderen, met inzet van vrijwilligers (uit het nieuw op te richten stadslab) op kunnen zetten, alsmede een eetpunt voor de buurt. Want er is ook een schitterende, pas verbouwde keuken, van alle gemakken voorzien.

Ria van Aerle

@Twan Peters op maandag 4 januari 2016 om 13:11:

Deze raad met teveel oudgedienden,zit gevangen in hun eigen beerput.Zo blijft "systeem"gedwongen in stand.Velen weten teveel over gesjoemel van anderen.Dit heeft helemaal niets meer met democratie te maken.Slechts met achterklap. PS Ik nodig raadsleden uit hierop te reageren.

De firma list en bedrog (Jacobs en trawanten) zijn weg en afgelost door de firma dom en dom.
't is dat het hele politieke gebeuren in dit land door en door verrot is anders was ik nog blij dat ik niet meer in Helmond woon. Want al met al is het zonde van de stad dat het zulke "leiders" heeft.

Oud Helmonder

@eric op donderdag 7 januari 2016 om 10:06:

De respons van de Raad was overweldigend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: