13reacties

Open brief van Lucy aan de oppositie


Beste dames en heren van de Helmondse oppositie,

Gezien uw prestaties de afgelopen maanden voel ik mij genoodzaakt u tot de orde te roepen. U presteert namelijk niet(s).

Zoals een enkeling van u wellicht weet komt het woord oppositie (vermoedelijk via een Franse omweg (ruikt u de guillotine al?)) voort uit het Latijnse “oppositiō” dat vertaald kan worden met ‘verzet, tegenstand’, en daarvan afgeleid ook het werkwoord “oppōnere “: zich verzetten tegen, zich opstellen tegen’. Let wel: werk(!)woord.

Nu zijn er meerdere manieren van verzetten, dat begrijp ik. Het jezelf verzetten tegen het nastaren van mannelijk of vrouwelijk voorbij paraderend schoon op een zwoele zomeravond zal over het algemeen iets minder voeten in de aarde hebben dan het jezelf verzetten tegen de zoveelste poging van de SP om je maandelijkse toelage te verlagen. Gezond eigenbelang is niemand vreemd, dus dat laatste is u vergeven. U weet dus wel hoe het zou moeten.

Bij verzet is belangrijk om te weten wie de ‘vijand’ is. En hoewel de Helmondse arena in Boscotondo dit onderscheid fysiek niet maakt (u zit gebroederlijk naast elkander) ga ik er vooralsnog vanuit dat u goed weet tegen wie u zich moet opstellen: dat groepje mensen waar u elke maand naar mag kijken en de meeklappende meute onder uw naasten.

Wetende wie de vijand is, en wat je taak is, resteert dus enkel: de uitvoering. En daar schort het toch wel heel erg aan.

Les 1 uit het handboek “Hoe bestrijd ik de vijand” is: organiseer uzelf. Zoek een leider, vorm een strategie en ga aan de slag. Vraag 1: Wie is eigenlijk de oppositieleider? Ik heb hem of haar nog niet kunnen vinden. Er is niemand die – mét visie, mét kennis van zaken en met enig gevoel voor decorum – het voortouw neemt in uw strijd. De paar ‘wapenfeiten’ die we hebben gezien (vergeefse of zinloze vragen van D66, een slecht geïnformeerd Seniorengroepje, intern kansloos verdeeld Helder Helmond I en II.) zijn als propjes papier uit een blaaspijp: leuk voor een klein kind, maar op geen enkele wijze indrukwekkend voor de grote meneren en mevrouwen. De rest kijkt ernaar en zwijgt.

Ronduit genant was trouwens de euforie na de mededeling van het Groentje Links van Financiën dat jullie mochten meedenken met de begroting: dat is <cencuur ivm vloekwoord> jullie werk! Jullie horen te bepalen wat er gebeurt, en dat College hoort vervolgens naar jullie pijpen te dansen. En niet andersom!

Les 2 uit hetzelfde handboek: verdeel en heers. Zaai tweespalt bij de vijand en de spreekwoordelijke bom zal vanzelf barsten. En de munitie hiervoor ligt voor het oprapen! De SP en VVD samen in de coalitie, kippetje eitje: twee geloven op 1 kussen, daar slaapt de duivel tussen. Dus daar liggen kansen. Over de duivel gesproken, het CDA is van oudsher een partij die niet vies is van wat onderlinge broedermoord en achterkamertjeswerk: breek het open en stimuleer hier en daar een ontevreden (want gepasseerd voor het wethouderspluche) raadslid en je zult zien: de messen zullen daar intern vanzelf geslepen worden. Van GroenLinks hoeven jullie net als in de voorgaande 4 jaren niets te verwachten, en het duo Theo en Berry dient enkel ter vermaak: meer dan stiekem om hen lachen is eenvoudigweg verspilde energie.

Ook inhoudelijk liggen er met de Ruit, de (jeugd)zorg en een stadion voor Helmond Sport voldoende kansen om de boel binnen de coalitie eens goed op scherp te zetten.

Dus, dames en heren van de oppositie, verleg de focus van gerommel in de marge (gratis trouwen, een rondje auto’s langs Berkendonk of het uitzenden van jullie maandelijkse borrelpraat is nu niet echt dat je zegt het serieuze werk dat de coalitie bang maakt. Nuttig wellicht voor een enkeling, maar ook niet meer dan dat) en ga doen waarvoor je maandelijks iets van 1500 euro ontvangt: oppositie voeren! En Nogmaals: dat is een werkwoord.

Vanaf ‘n benkske:
Lucy d’Uylenspiegel

PS En voor de paar gelukkigen onder u die ook zendtijd krijgen op dit schitterende Weblog: als mensen u vragen stellen als reactie op uw schrijfsels: wees dan zo beleefd om deze ook te beantwoorden. Namens die mensen: bedankt.

Lucy
13 reacties
Reageer

Al drie jaar ben ik bezig dit gezelschap im beweging te brengen. Hierbij een voorbeeld. Geacht college, Ik heb een voicemail beluisterd van dhr Stienen waarin hij stelt dat hij in uw werkzaamheden ernstig belemmerd wordt door in en externe krachten. Graag verneem ik van u wat u daar mee bedoeld en over welke externe krachten u het heeft. Ik bied de raad aan ze te helpen met opstellen van vragen. Dus eentje dan. Ik heb vernomen dat uw college op schrift in twijfel trekt dat de hr Betgem,die drie weken aan de hartbewaking heeft, ziek is. Graag uw excuses voor deze walgelijk suggestie. Zomaar. Zo moeilijk is het niet.

De eerste tweet van de hr Chahim, PvdA is al binnen. "De beste stuurlui staan aan wal" Weinig hoopgevend dus,wel bevestiging.

Het zooitje politici dat in Den Haag en het tweederangs gebeuren in Brussel zit zegt al genoeg over de "kennis" van de heren.
Dus vraag maar niks aan of over de gemeentebesturen en raden.

Ook vanaf een bengkske. Toon de soe

Ik vind het nogal wat als iemand als Lucy zoiets schrijft, ik verschiet er wel een beetje van, want ik ben bang dat ze gelijk heeft. Nu valt me ook ineens op dat je eigenlijk nog niets hoorde van de grootste oppositiepartij SDOH-Helmondse Belangen. Zou die partij niet de oppositieleider moeten leveren?
Ik denk dat de oppositie de SP mist. Die wist wel wat ze wilde en kon het vaak goed verwoorden.
Ik hoop in ieder geval dat Lucy de oppositie een beetje wakker heeft geschud. Nu zullen zij dat wel zo'n beetje weten (maar ik niet zo goed), maar Lucy heeft in ieder geval de politieke wapens uitgelegd.

Hallo Lucy,
Ik heb met veel aandacht jouw verhaal gelezen.
Maar stel nou eens, zomaar een hypothese, dat deze mensen in raad en oppositie zo geïntimideerd worden dat ze niets durven.
Ik ben bang dat dat het geval is hier in Helmond.
Misschien zijn er personen die wel willen maar niet durven, een angstcultuur dus.
Als dit waar is zal e.e.a. op een andere manier moeten worden onderzocht.
Een raad kan op een dergelijke manier namelijk niet functioneren.
Denk hierbij ook aan het onderzoek wat nog loopt bij het werkplein waar werkelijk niemand meer iets durft te zeggen.
Het onderzoek loopt inmiddels al zeker 9 maanden en nog steeds geen bevindingen. Wat ik wel weet is dat medewerkers echt doodsbang zijn. Dus waarom zou dit ook niet gebeurd zijn bij de raad?

M. Betgem/van der Spuij

We hebben jouw reacties verplaatst naar het topic Vragen staat vrij omdat het hier off topic is. Zodra we daar tijd voor hebben, zullen we je daar onze reactie geven en ook daar kun je daarop reageren.

Afzender: De weblog van Helmond

M. Betgem/van der Spuij

EEUUHH,,,, welke oppositie ????
Bedoel je die van de jaknikkers, of die van de naambedenkers ????

Lucy slaat hier en daar wel de plank mis. Volgens mij heeft de oppositie in het ED namelijk allesbehalve euforisch gereageerd op de alternatieve bezuinigingen die het college bood. Integendeel zelfs, ze reageerden zoals jij ook in dit schrijven reageert.
En de Ruit? Serieus? Afgelopen half jaar onder een steen gelegen? Het college zelf heeft dat al afgeschoten, wat wil je dat de oppositie daar aan veranderd? Dat ze daar schande van spreekt en eist dat er alsnog mee wordt betaald aan de Ruit? En het stadion van Helmond Sport? Pfff...kansloos verhaal. Ik snap wel dat ze daar geen moeite insteken.
Ik ben het wel met Lucy eens dat de oppositie geen leider heeft. Zarroy (D66) wil wel, maar blijkt tot nu toe een lichtgewicht. Chahim (PvdA) en Van Dijk (SDOH) verstoppen zich en van Mol (Senioren), die nog het vaakst steigert, mag je nog niet zoveel vragen.

Beste Lucy,

Ik lees voor het eerst een stukje van je.
Ik begrijp daaruit dat het een beetje columnachtig/satirisch bedoeld is met de bijbehorende scherpte.
Correct me if I'm wrong.

Wat ik dan wel weer jammer vind, is dat je onnodig op de man speelt en kwetsend bent ( in mijn ogen) in de volgende zinsnede : " Theo en Berry dient enkel ter vermaak: meer dan stiekem om hen lachen is eenvoudigweg verspilde energie."

Maar goed, politiek is hard en alles moet gezegd kunnen worden.

Mensen met goede bedoelingen moet je niet uitlachen en zeker niet stiekem.
Want tegelijkertijd lach je die mensen uit die hun stem hebben gegeven aan hen, al zijn er dat niet zo veel.
Nooit mensen uitlachen, maar luisteren wat ze te melden hebben.

Hoewel je je als columnist eigenlijk niet moet mengen in de discussies die volgen op een column (een column is in principe een éénmalige – soms overtrokken – uiteenzetting van een bepaalde mening die discussie kan uitlokken, maar waarin je je als schrijfster niet hoort te mengen), wil ik toch kort reageren. Overigens lees ik ook de tweets van diverse politici. Dus Mohammed, je doet nogal een aanname door te stellen dat ik één van de stuurlui ben die aan de wal staat...misschien vaar ik wel op jouw PvdA boot mee.

@Betgem/van der Spuij: hoewel ‘politieke druk’ van bovenaf absoluut onderdeel is van het politieke spel, weiger ik te geloven (en ik heb daar wel voldoende ‘kennis’ of ‘ervaring’ voor om dat te staven) dat dit de oorzaak is van het onvoldoende presteren van raadsleden in het algemeen en de oppositie in het bijzonder. Dat er binnen de ambtenarij dergelijkse zaken plaatsvinden weet ook ik wel zeker.

@ Henk: wellicht, maar heb jij een georganiseerde tegenbeweging gezien? Een enigzins onderbouwde tegenbegroting of zelfs maar de aankondiging daarvan? Een leuke quote in het Eindhovens Dagblad is helaas nog wat anders dan de daad bij die mooie quote voegen. Veel woorden, weinig daden. Je analyse van de politici kan ik volledig onderstrepen.

@FrutjeFrot Kijken naar hoe beide heren zich de afgelopen jaren binnen het politieke speelveld hebben gedragen kan ik helaas weinig anders. En in menig raadsvergadering werd, minder stiekem, door vele raadsleden gelachen als Theo weer eens een tirade hield of een familielid aanbeveelde aan het College. De manier van reageren van Berry, onder andere op dit weblog, spreekt denk ik ook geheel voor zich.

Tot slot laat de volgende misser van de gehele raad zich alweer optekenen: het coffeeshopbeleid. Door er onderling als Raad niet uit te komen heeft Elly Blanksma precies gedaan wat de oppositie niet lukte: verdeel, en heers. Zij gaat nu immers “het initiatief nemen”.

Het woord is weer aan u. Tot mijn volgende “beetje columnachtige/satirisch bedoelde” bijdrage ;-)

Lucy d’Uylenspiegel

@ Frutje Frot,mbt uw opmerking over de heren Berry en Theo graag het volgende. Zij zitten daar niet om hun best te doen,maar om dadem te verrichten die voor ons burgers van belang zijn. Maar goed,ik heb begrepen dat us Theo gaat proberen de Zuid Nederlandse kampioenschappen polsstok verspringen naar Helmond.

@Lucy d’Uylenspiegel op dinsdag 28 oktober 2014 om 09:47:

Beste Lucy,
ik hoop dat ik lang van je columns mag blijven genieten, daarom hoop ik niet dat je op de Partij Van De Afbreuk-boot meevaart. Dat is immers een zinkend schip. :)
Landelijk staat het water al tot stuurmanshoogte. Het optreden van kapitein Didi Samsam tov rapper Hozny bij Pauw bewijst dit meer en meer.
Ook in ons Helmond zie je dezelfde strategie van deze partij; wegkijken van de problemen, pappen en nathouden. Ik zie nu vooral het nummer 4-zonder-stuurman (3 zetels) opgevoerd worden.

Ik voorspel dat bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen het plezierjacht dan ook is ingeruild voor een rubberboot of éénpersoonskano.

Beste Lucy,
Dank voor de reactie.
We zullen zien de tijd zal het leren.
En inderdaad heeft Elly Blanksma haar slag geslagen met het coffeeshopbeleid.
Natuurlijk is ze gesouffleerd door de deskundigen op dit gebied.
Misschien dat ze zich daardoor moest laten rondrijden in auto met chauffeur...omdat ze het al zag aankomen?
We wachten af.......

M. Betgem/van der Spuij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: