7reacties

Perry: Coffeeshops als paddestoelen


Legaliseren van softdrugs bespaart de overheid en het opsporingsapparaat tijd, geld en problemen. Wiet en andere softdrugs zijn niet ongezonder dan bijvoorbeeld alcohol en sigaretten, en aangetoond is dat drugsgerelateerde criminaliteit door middel van legalisering doeltreffend kan worden bestreden. Het vereist wel goede regels en communicatie, maar ik ben dus voor de algehele legaliseren van soft-drugs. In Helmond is het regelmatig punt van discussie, deze materie, en dat moet maar eens afgelopen zijn.

Dat gezegd ben ik blij dat de raadscommissie Algemene en Bestuurlijke Aangelegenheden gisteren heeft besloten dat er meerdere coffeeshops in Helmond moeten komen. Blij dat het conservatieve CDA de mond is gesnoerd: men ziet in dat de huidige kwetsbare situatie het best op díe manier bestreden kan worden. Onze enige coffeeshop, in de Wolfstraat, is onlangs gesloten omdat de eigenaar zich andermaal niet aan de regels hield. Een half jaar mag Willy's Place, al tien jaar een begrip bij velen, haar deuren niet openen: je bent ook gewoon niet goed bezig als je een vinger krijgt maar vervolgens een hand neemt. De voorraad was in de Wolfstraat ruim eens zo groot als toegestaan, en dat werd eind 2007 niet voor het eerst geconstateerd. Sinds de tijdelijke sluiting verloopt de handel in Helmond in volledige illegaliteit, wat volgens onze politie de spuitgaten uit loopt.

Op termijn kan de liefhebber op twee, of misschien wel op drie locaties terecht. GroenLinks was nog even lekker provocatief, door te bepleiten voor gelijkschakeling van coffeeshops met cafés en restaurants. "Er is geen verschil tussen softdrugs en alcohol", aldus Rudi van der Made. Dat gaat mij dan ook weer net een brug te ver.

Zo'n 20% van het Helmondse electoraat stemde bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 op het CDA: zouden dat nu allemaal mensen zijn die nu direct op de barricades gaan staan? Die, om in de termen van hun voorman Balkenende te blijven, vinden dat dit tegen de gangbare normen en waarden gaat? In het mondige Nederland zijn we geneigd moord en brand te schreeuwen, terwijl we geen enkel idee hebben wat er nu achter die gordijnen gebeurd. Ik stel voor om, als we straks drie van die tenten in onze stad hebben, een keer de deuren open te gooien. Een heuse open dag op het grensgebied van het toelaatbare. Laat de sceptici maar zien hoe zo'n coffeeshop eruit ziet en wat erin plaatsvindt. Je realiseert daarmee veel begrip en draagvlak en minder gezeik, zoals coffeeshopeigenaren het waarschijnlijk zullen ervaren.

Met het niet naleven van de geldende regels klim je als eigenaar wel weer drie sporten naar beneden in de ladder der tolerantie. Het moet wel van twee kanten komen, wil ik maar zeggen.

Perry Vermeulen

Perry's Column
7 reacties
Reageer

Kopiëren uit foute citaten vergroot het aantal mensen dat zo'n fout citaat tot zich neemt. Jouw bron van informatie (http://www.ed.nl/regio/helmondstad/3177805/Extra-coffeeshop-Helmond.ece) heeft elke nuance uit mijn betoog weggelaten, en mij bovendien slecht geciteerd (ik heb het woord restaurant niet gebruikt).
Mijn letterlijke bijdrage was:
"GroenLinks ziet geen redenen om onderscheid te maken tussen softdrugs en alcohol. In die zin zouden voor vestiging van een coffeeshop dezelfde regels moeten gelden als voor een café. Door de afwijkende landelijke regelgeving is er uiteraard wel een onderscheid.
In lijn van de regionale afspraken, waarin Eindhoven en Helmond zijn aangewezen als gedoogplaatsen, kunnen wij ons vinden in het verhogen van het maximaal aantal coffeeshops. Gezien de omvang van Helmond lijkt drie ons daarbij het juiste aantal. Wat betreft de criteria, waarvoor het college voorstellen zal ontwikkelen, willen wij op voorhand vooral de boodschap meegeven dat ze wat GroenLinks betreft in grote mate overeen zouden moeten komen met de gebruikte criteria voor het mogen vestigen van een café op een bepaalde locatie."

Perry, nieuw kapsel.
2 of 3 coffeeshops lijkt mij ok. Misschien een gat in de markt om er 3 te openen, wat zou dat opleveren??

Hoe zit het dan eigenlijk als er halverwege 2008 niet meer gerookt mag worden in openbare gelegenheden??

Dan moeten ze met z'n allen de straat op.

Ik meen dat er voor coffeeshops een uitzondering is gemaakt t.a.v. het rookverbod.

Daar was inderdaad vorig jaar sprake van, maar na kamervragen is dat, dacht ik, weer aangepast.

Hoewel vele het uiteraard volledig en hartgrondig oneens zijn met het rookverbod in de horeca, is de de manier waarop minister Klink de boel aanpakte wel duidelijk en - voor zover mogelijk - getuigen van enig logisch inzicht. Tot vandaag dan, want er bleek in de nieuwe regelgeving een heel vreemde maas te zitten. Wat blijkt? Het roken van een pure joint in een coffeeshop mag na 1 juli nog wel. Je leest het goed: het roken van een legale sigaret mag er niet, maar het opsteken van een joint met daarin dus alleen maar cannabis - volgens mij nog altijd illegaal, officieel dan - dat mag nog gewoon wel. Volg je het nog? ik ook niet. Volgens sommigen is het omdat het rookverbod om tabak gaat en pure cannabis is geen tabak. Zie ook het bericht op NOS.nl en de steekhoudende commentaren eronder.

Mag je vanaf 1 juli nog roken in een coffeeshop?
Antwoord
Ook coffeeshops vallen onder de tabaksregelgeving en moeten dus rookvrij zijn. Ook zij kunnen rookruimten inrichten.
Beetje tegenstrijdig allemaal hé?

Je kunt ook een vereninging oprichten van alleen maar rokers, dan kun je binnen roken, schijnt ook een maas in de wet te zijn.

Tabakswet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: