Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 108.687 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Perry’s Column

12reacties

Column Perry Vermeulen Helmond

Beste lezers,

vandaag een laatste (kleine) bijdrage van mijn hand aan de weblog van Helmond.
Er liggen diverse redenen ten grondslag aan mijn beslissing om te stoppen met het schrijven van de periodieke column op deweblog.nl; daar kan ik over uitweiden maar ik verwacht dat u als hardwerkende Helmonder wel wat beters te doen heeft. Toch even kort drie redenen voor hen die het interesseert.
Ik merkte dat het me steeds meer moeite kostte om op de gezette tijden wat aan te leveren. Het voelde te zeer als een verplichting en als dat punt bereikt is dan moet je gewoon stoppen. Onder vrijblijvende omstandigheden wil ik altijd bijdragen leveren aan wie-maar-wil, maar dat kan niet op deweblog.nl, waar men (helaas, in my opinion) zeer gehecht is aan planning en regels. Twee: het gezweet achter de tekstverwerker zou voor mij nog enigszins acceptabel zijn als de genomen moeite evenredig was aan de baten, in dit geval dus meetbaar aan de hoeveelheid reacties, positief dan wel negatief. Vaak bleven die echter uit. Waar doe je het dan voor, vroeg ik me vaak af.
En ten slotte drie: als gewone burger ontbrak het me vaak aan inspiratie. Een raadslid zal daar minder moeite mee hebben, die loopt elke week tegen talloze zegeningen en frustraties aan in het Helmondse. Ik moest vaak lang nadenken voor er uiteindelijk wat op papier kwam, iets waar ik dan inhoudelijk niet 100% achter stond maar ja; je moest iets. Alleen al dat onwenselijke, minder kwalitatieve teksten die nog jaren op het internet zweven, lijkt me al een goede reden om er dan maar gewoon mee te stoppen: wellicht kan een ander het beter invullen.
Ik wens die persoon daar veel succes mee 😉

Dank voor het lezen van mijn bijdragen, de afgelopen anderhalf jaar. Ik zal de weblog uiteraard blijven volgen.

Groeten,
Perry Vermeulen

12reacties

Column Perry Vermeulen HelmondHoeveel euro is er in 2001 gepompt in de totstandkoming van onze schitterende raadzaal, in Boscotondo? Het antwoord hierop heb ik ooit geweten, maar het is me ontglipt. Een hoop geld, dat staat me nog wel bij. Een hoop geld voor een ruimte die er architectonisch wellicht geweldig uitziet, maar waarvan elk klein kind kan voorspellen dat het niet optimaal is ingericht voor (raads)vergaderingen.

Raadzaal van HelmondIk kan er met mijn pet niet bij dat men goedkeuring heeft gegeven voor deze opstelling. Ideaal voor bijvoorbeeld een college op school, in ieder geval voor situaties waarbij één persoon het woord heeft en de rest slechts toehoorder is. Het is geen opstelling voor een debat. Raadsleden kijken, zittend in 2 ‘halve manen’, tegen elkaars ruggen aan tijdens de vergadering. Verre van praktisch. De Italiaanse architect Adolfo Natali kent de basisprincipes van het debat niet. Dat dit niet begrepen is aan het begin van deze eeuw, vind ik echt een flater van formaat – een blunder waar wij burgers nu voor op gaan draaien. Want, zo lazen we vorige week in het ED: acht jaar na de oplevering is het kwartje eindelijk gevallen en mag de hele handel weer op de schop, opnieuw een flinke kostenpost. Men denkt aan twee halve schelpen of een opstelling in carré. Een hele gangbare opstelling, gebruikt in elke gemeente. In Helmond wilden we het wiel opnieuw uitvinden en daar gaan we nu de tol voor betalen. Eerder dit jaar werd deze verbouwing geschat op een kwart miljoen euro.

Daarnaast moeten er enkele plasma-schermen aan de wanden van de raadzaal komen, waarop het debat in de raad in beeld wordt gebracht. Het is de bedoeling om de gemeenteraadsvergaderingen voortaan in samenwerking met Stadsradio Helmond via internet live uit te zenden. Deze in potentie waardevolle impuls gaat jaarlijks 40.000 euro kosten. Ik weet, gezien mijn werk als webcoördinator van de gemeente Deurne, hoeveel het in Den Haag gewaardeerd wordt als raadsvergaderingen integraal te volgen zijn via de website. Voor de landelijke ranglijst, waar Helmond onlangs gestegen is naar de achtste plaats (gefeliciteerd, vakbroeders 🙂 ), heeft zo’n internetuitzending dus positieve gevolgen. Stukje transparantie, gebruik maken van de revolutionaire mogelijkheden die er zijn anno 2008. En dat is allemaal leuk en aardig, maar goed moet wel worden onderzocht hoeveel mensen nu daadwerkelijk gaan kijken. We leven in Helmond, niet in Amsterdam. Als er maar een handjevol toeschouwers zijn moet nagedacht worden of dat die jaarlijkse kostenpost rechtvaardigt. Eerst dus maar even goed onderzoeken of er wel animo is voor het thuis bekijken van deze in de regel zeer saaie raadsvergaderingen. Ik denk dat er veel mensen moeten afstemmen op dit internetkanaal, willen de baten hoger uitvallen dan de kosten. En ik ben hier eigenlijk best sceptisch over.

Fijne feestdagen.

Perry Vermeulen

1reactie

Column Perry Vermeulen Helmond

Helmond is relatief onveilig; de mate van onveiligheid ligt zelfs fors hoger dan het gemiddelde. Dat blijkt uit de eerste Gemeentelijke Veiligheidsindex die afgelopen vrijdag is gepubliceerd op de website van het blad Binnenlands Bestuur. De cijfers beslaan de jaren 2004 tot en met 2007. Uit de gegevens blijkt dat Utrecht de lijst al sinds 2004 aanvoert. Amsterdam staat tweede, Eindhoven op de derde plaats, Den Bosch vierde en Rotterdam vijfde; Helmond staat op plaats 42. Vooral als het gaat om vernieling en geweld, zijn we sterk achteruit gegaan de laatste jaren – maar ook diefstallen en inbraken zijn bij ons aan de orde van de dag.

Tsja, ik als man zijnde, moet zeggen dat ik me toch redelijk veilig voel. Ik heb in het episch centrum van de binnenstad gewoond en heb persoonlijk niets vervelends meegemaakt in die jaren. En nu zit ik in het centrum, maar ook daar heb ik geen overlast. Even afkloppen. Ik kan me echter voorstellen dat er andere groepen zijn, ouderen of vrouwen bijvoorbeeld, die zich vaak wat minder prettig voelen. Ik heb wel eens met dames in de omgeving van de kubuswoningen gelopen, en vaker dan gewenst staat men er dan obscene gebaren te maken naar die schoonheden. En ook bij de Heistraat staan vaak groepen jongeren – ik kan me voorstellen dat een oudere inwoner van onze heerlijke stad dan liever een blokje om loopt. Maar hier blijft het dan bij stoer gedrag – kennelijk zijn er ook genoeg mensen die hun beperkte normen en waarden omzetten in acties als inbraak en vandalisme.

Mooi moment om er ook eens een artikel van 31 oktober jongstleden bij te pakken. Het Eindhovens Dagblad berichtte over jeugdgroepen en -bendes. Helmond kent volgens die inventarisatie 18 hinderlijke groepen en 4 overlastgevende groepen. Die eerste groep is nog redelijk 'netjes': ze hangen rond en plegen lichte vernielingen, maar gaan wel gewoon naar school of werk en zijn nog aardig te corrigeren. Die 4 overlastgevende groepen vormen wel een probleem, en hier ligt dan ook een enorme uitdaging voor de autoriteiten en de gemeente. In de hele regio zijn er 17 groepen te noemen, en daarvan kent Helmond er dus 4. Ze plegen ernstige geweldsdelicten, dragen soms zelfs wapens, zijn alcohol- en drugsgebruikers. De werkloze jongeren of schoolverlaters komen regelmatig in contact met de politie – ze zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor een aanzienlijk percentage van die indexcijfers van de Gemeentelijke Veiligheidsindex. Overigens zijn er in de regio ook 6 criminele groepen te vinden, nog een tandje erger dan de overlastgevende groep. Gelukkig blijft dat Helmond vooralsnog bespaard.

Gemeente en autoriteiten: stroop die mouwen op! Succes!

Perry Vermeulen

11reacties

Lee Harvey Oswald, Via Rotterdam naar Dallas, de moord op JFK


Sinds deze week ligt ie in de winkels: Lee Harvey Oswald – Via Rotterdam naar Dallas, de moord op JFK. Onze columnist Perry Vermeulen debuteert met dit boek waar hij 4 jaar aan werkte.
Gefeliciteerd Perry! Voor zover wij weten onze eerste columnist die tijdens zijn of haar column op De weblog van Helmond een boek uitbrengt. We vroegen Perry iets over de achtergrond te schrijven.


Vier jaar geleden werkte ik een seizoen bij het programma Barend en Van Dorp. Rond de Amerikaanse verkiezingen van 2004 kwam ik in aanraking met talloze Amerikanisten, waarvan één mij enthousiasmeerde met zijn verhalen over de moord op Kennedy. Het was deze man die mij er alert op maakte dat de vermeende moordenaar, Lee Harvey Oswald, een jaar voor de moord op de president een weekend in Rotterdam was geweest. Hij was op doorreis van de Sovjet Unie naar zijn vaderland en het korte verblijf in Nederland is 45 jaar na dato nog altijd doorspekt van vraagtekens. Nooit is er gedegen onderzoek gedaan – en dat terwijl elk minuscuul detail, elk puzzelstukje dat op zijn plaats kan worden gelegd, kan leiden tot meer opheldering in deze beroemde moord. Ik besloot zelf op onderzoek uit te gaan.

Na drie jaren van ontmoetingen, grasduinen in dikke dossiers, alles lezen wat verkrijgbaar is en ontelbaar veel correspondentie, zette ik mijn eerste alinea’s op papier. En weer een jaar later ligt het dan uiteindelijk in de boekhandel. Spannende weken voor mij: zal er media op af komen? Zal het boek goed verkocht worden? Hoe zullen de reacties gaan luiden?

Meer informatie op de website, en lees hier het artikel dat vorige week in het ED stond. Via deze link kun je het boek bestellen op Bol.com.

Perry Vermeulen

7reacties

Column Perry Vermeulen Helmond

Je hebt van die buurten in Helmond waar je niet graag zou willen wonen. Om praktische redenen, of omdat je denkt simpelweg niet gelukkig te worden in een bepaalde omgeving. Sommige plekken zien er gewoon wat troosteloos uit, ook in Helmond. Zo fiets ik dagelijks langs het gedeelte tussen de Wethouder van Wellaan en het nieuwe kanaal. Heet dat hele stuk 'de Pronto'? Of 'Moskou'? Ik ben benieuwd of dit stukje Helmond wel eens ter sprake komt op het gemeentehuis, want waar veel gebieden flink aangepakt worden lijkt het hier iets minder belangrijk te zijn of het geheel representatief is of niet – het Rondje Helmond maakt een flinke omweg.

Dagelijks over de Traverse fietsend zie ik altijd die vier flats, met ertussenin braakliggende veldjes. 'Bestevaer' heet de haaks liggende straat die deze flats met elkaar verbindt – automobilisten kennen ook wel de digitale klok die vanaf één van de flats binnenkomers verwelkomt. Onlangs zag ik dat er eindelijk iets gedaan wordt aan de veldjes. Zelfs het gras maaien gebeurde er zeer weinig – het zag er gewoon niet uit en ik snap niet hoe zoiets in Helmond kan gebeuren. Er zijn wijken waar je van de straat kunt eten, waar je dan wordt aangekeken door kinderen die allemaal zo in Kinderen Voor Kinderen zouden kunnen. Een en ander is nu gekortwiekt en er zijn nieuwe voetpaden aangelegd. Zal dit het begin zijn van kwaliteitsimpulsen in de Pronto? Hoe zullen mensen die er wonen er tegenover staan? Ik zou zeggen, reageer!

En dan het nieuws dat het pand van Obragas door de gemeente is aangekocht – in mijn beleving was dat al lang in bezit van de gemeente, maar goed, het stond nu in de krant. Ik ben eigenlijk best benieuwd welke winkelketens zich straks zullen vestigen in het gebied tussen de Watermolenwal en de watertoren. Liep vorige week in Eindhoven rond en dan ga je wel denken: hoe geweldig zou dat zijn, een Bijenkorf en een Mediamarkt op loopafstand. De discussie of V&D nog terugkomt loopt nu ook al jaren, het wordt tijd dat hier definitieve spijkers met koppen worden geslagen. We worden aan het lijntje gehouden, lekker gemaakt met het idee dat er met een beetje geluk straks weer een groot warenhuis in onze stad is. Zoveel nieuwe inwoners, zoveel nieuw winkelgebied: ik geloof niet dat die winkels in Helmond zouden misstaan.

De leraren op het Ter Kemenade College wens ik weer veel succes deze week. Wees voorzichtig met de scholieren – voor je het weet  wordt je mishandeld door zo'n 16-jarige jongen die niet weet hoe het hoort.

Perry Vermeulen

3reacties

Column Perry Vermeulen Helmond

Wie voor het afgelopen weekend het Eindhovens Dagblad opensloeg werd geconfronteerd met twee artikelen aangaande seksuele misdragingen in ons stadspark, de Warande. Breed uitgemeten op de voorpagina van Helmond Plus stonden ze gebroederlijk onder elkaar: een familiedrama en een zedendelict waarbij een achttienjarig meisje van haar fiets getrokken werd door een smeerlap. Gelukkig kunnen vrouwen aardig schreeuwen: haar noodkreten hebben waarschijnlijk erger voorkomen.

Een en ander gebeurde op de Goorloopweg, een stinkend paadje ten westen van de Warande, bij de sportvelden. Een pad waar je na de avondklok niet meer moet komen als jonge vrouw, maar deze misdaad beging de circa 30-jarige blanke man om negen uur ‘s ochtends. Tsja, je kunt met z’n allen 100 plannen uitwerken om dit soort praktijken te voorkomen, maar dergelijke berichten lezen we ook over 25 jaar nog steeds. De reactiemogelijkheid op ed.nl leidde tot diverse proefballonnen maar of er nu camera’s komen, of patrouillerende wetsdienaars, of wat dan ook: men weet altijd wel de wet te overtreden. Het meisje kwam er vanaf met een lichte hoofdwond, hopelijk blijft haar een trauma bespaard.

En dan het familiedrama. Met een nog hogere opvalwaarde stond het vrijdag in de krant: een stiefvader die niet van de jonge dochter van zijn vrouw kon afblijven. Amper geslachtsrijp kon pa zich niet langer beheersen en werd dochter stelselmatig misbruikt. Hij interesseerde zich allang niet meer voor moeder, die de incestpraktijken gelaten bezag en weinig deed aan de benarde situatie. Autoriteiten grepen gelukkig wel in: deze week is het kind bruut bij haar moeder weggehaald. Met touwen is ze in een kar getrokken. En daarmee bestaat het gezinnetje weer uit twee: beide Afrikaanse bultrunderen zijn in het stadspark te bewonderen. Ze zijn moeilijk benaderbaar, stelt de krant. Naar het schijnt heeft pa zijn excuses nog niet aangeboden en ontloopt ma mokkend haar levenspartner. Komt het zien, in de Warande.

Ik denk dat het aangerande meisje deze plek even liever mijdt. Op ed.nl stelde een man dat het meisje wellicht te uitdagend gekleed was, dat ze de aanranding misschien wel zelf had opgezocht. Ik stel voor dat we mensen met dergelijke uitlatingen eens wat nachten bij dat Afrikaanse rund laten overnachten. Laat ze maar eens lekker creperen in een sexy jurkje, met 2 plastic hoorns op het hoofd geplaatst.

Perry Vermeulen

2reacties

Column Perry Vermeulen Helmond

Ik zit toch aardig bovenop de actualiteiten, maar dit Helmondse nieuwtje, alweer van september 2007, is me toch ontgaan. En dat terwijl ik persoonlijk erg betrokken ben bij de locatie waarom het gaat: mijn halve jeugd was ik hier te vinden, voet aan de bal. Een ode aan het wijkpark tussen de Baritonstraat en de Tamboerijnstraat, in de Muziekwijk in de Eeuwsels. Het park dat een klein jaar geleden officieel de naam Muziekplantsoen heeft gekregen. De gebouwen aan de Tamboerijnstraat zijn allemaal tegen de vlakte gegaan. Al jaren geleden heeft het basketbalplein plaats moeten maken voor een hondenuitlaatveld en is aan de andere kant mijn oude basisschool De Schakel gesloopt voor koopwoningen. Het park is echter onaangeroerd blijven liggen op de voor mij historische grond. Zal er nu nog steeds zoveel gevoetbald worden als vijftien jaar geleden? Ik betwijfel het.


Luchtfoto vlak voor afbraak gebouwen aan Tamboerijnstraat (rechts)

Perry in 1995; het grootste talent

Perry Vermeulen

2reacties

Column Perry Vermeulen Helmond

Ik werk nu bijna zes maanden als webcoördinator bij de gemeente Deurne. Die carrièremove ging in mijn omgeving destijds niet onopgemerkt voorbij: nog steeds vliegen op feestjes de ambtenarengrappen om de oren, nog steeds lacht men smalend als ik in weekenden opmerk dat het toch wel een drukke week was. Een ambtenaar werkt niet hard, is de algemene opinie. Er is een imagoprobleem vergelijkbaar met dat van de NS en de politie – en doorgaans duurt het wel enkele generaties voor een organisatie verlost is van zo'n vervelend stigma.

Goed, in Deurne heeft men op een gegeven moment toch gemeend iets te moeten organiseren, om te laten zien aan de inwoners dat er wel degelijk hard wordt gewerkt. Dit resulteerde in een open dag, die we op zondag 8 juni hielden in en voor het gemeentehuis. Het werd een hele succesvolle, stralende dag. Naast geijkte publiekstrekkers als de demonstraties van de brandweer, vonden er enkele bijzondere activiteiten plaats. Ik noem bijvoorbeeld het trouwen voor spek en bonen, waarbij 10 huwelijken van kinderen plaatsvonden – geweldig natuurlijk. Maar er was nog veel meer te doen: ruim 2000 inwoners van het dorp waren daarvan getuige. Een aantal waarop men nooit had durven hopen en na afloop was er dan ook louter tevredenheid. De reacties van de inwoners waren zeer positief. We proefden duidelijk dat men niet wist hoeveel er wel niet gebeurd binnen het ambtelijk apparaat, op hoeveel terreinen we bezig zijn, dat we echt niet alleen maar koffie drinken en gezamenlijk vijf dagen lang vooruitblikken naar het komende weekend. Gewoon in alle opzetten een geslaagde dag.

De dag erna stonden ook de lokale media vol met complimenten aan ons adres. Daarnaast hebben verscheidene gemeenten uit het hele land al aan de bel getrokken om eens met de organisatie van gedachten te wisselen: ons draaiboek is in principe toepasbaar op bijna elke (middelgrote) gemeenten. Met een laag budget en een betrokken groep ambtenaren creëer je op één dag een enorm draagvlak, begrip bij de mensen, betrokkenheid.

Goed, waar ik natuurlijk naartoe wil: is het iets voor Helmond? Moeten de stadswinkel en het plein voor de bioscoop ook niet een keer vol staan met kraampjes vol informatie over centrumplannen, openbare ruimte, economische gegevens, bedrijvenloketten, (digitale) dienstverlening et cetera? Over het algemeen kunnen we toch behoorlijk zeiken, om het maar plat te zeggen, over onze bestuurders en haar uitvoerders. Een open dag zoals in Deurne zal de onderlinge relaties in Helmond een enorme impuls geven, more understanding. Ambtenaren, aan het werk!

Perry Vermeulen

7reacties

Column Perry Vermeulen Helmond

Legaliseren van softdrugs bespaart de overheid en het opsporingsapparaat tijd, geld en problemen. Wiet en andere softdrugs zijn niet ongezonder dan bijvoorbeeld alcohol en sigaretten, en aangetoond is dat drugsgerelateerde criminaliteit door middel van legalisering doeltreffend kan worden bestreden. Het vereist wel goede regels en communicatie, maar ik ben dus voor de algehele legaliseren van soft-drugs. In Helmond is het regelmatig punt van discussie, deze materie, en dat moet maar eens afgelopen zijn.

Dat gezegd ben ik blij dat de raadscommissie Algemene en Bestuurlijke Aangelegenheden gisteren heeft besloten dat er meerdere coffeeshops in Helmond moeten komen. Blij dat het conservatieve CDA de mond is gesnoerd: men ziet in dat de huidige kwetsbare situatie het best op díe manier bestreden kan worden. Onze enige coffeeshop, in de Wolfstraat, is onlangs gesloten omdat de eigenaar zich andermaal niet aan de regels hield. Een half jaar mag Willy's Place, al tien jaar een begrip bij velen, haar deuren niet openen: je bent ook gewoon niet goed bezig als je een vinger krijgt maar vervolgens een hand neemt. De voorraad was in de Wolfstraat ruim eens zo groot als toegestaan, en dat werd eind 2007 niet voor het eerst geconstateerd. Sinds de tijdelijke sluiting verloopt de handel in Helmond in volledige illegaliteit, wat volgens onze politie de spuitgaten uit loopt.

Op termijn kan de liefhebber op twee, of misschien wel op drie locaties terecht. GroenLinks was nog even lekker provocatief, door te bepleiten voor gelijkschakeling van coffeeshops met cafés en restaurants. "Er is geen verschil tussen softdrugs en alcohol", aldus Rudi van der Made. Dat gaat mij dan ook weer net een brug te ver.

Zo'n 20% van het Helmondse electoraat stemde bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 op het CDA: zouden dat nu allemaal mensen zijn die nu direct op de barricades gaan staan? Die, om in de termen van hun voorman Balkenende te blijven, vinden dat dit tegen de gangbare normen en waarden gaat? In het mondige Nederland zijn we geneigd moord en brand te schreeuwen, terwijl we geen enkel idee hebben wat er nu achter die gordijnen gebeurd. Ik stel voor om, als we straks drie van die tenten in onze stad hebben, een keer de deuren open te gooien. Een heuse open dag op het grensgebied van het toelaatbare. Laat de sceptici maar zien hoe zo'n coffeeshop eruit ziet en wat erin plaatsvindt. Je realiseert daarmee veel begrip en draagvlak en minder gezeik, zoals coffeeshopeigenaren het waarschijnlijk zullen ervaren.

Met het niet naleven van de geldende regels klim je als eigenaar wel weer drie sporten naar beneden in de ladder der tolerantie. Het moet wel van twee kanten komen, wil ik maar zeggen.

Perry Vermeulen

3reacties

Column Perry Vermeulen Helmond

Honderd jaar na de Olympische Spelen van Amsterdam in 1928 zou Nederland weer het grootste sportevenement ter wereld moeten organiseren. Daarom trekt minister Van der Hoeven van Economische Zaken (CDA) 400.000 euro uit voor een onderzoek naar de haalbaarheid van het organiseren van die Spelen in Nederland in 2028. Een half jaar geleden domineerden ook berichten over plannen om het WK voetbal van 2018 naar Nederland te halen eventjes het nieuws: de KNVB heeft in november jongstleden gesprekken gevoerd met onze zuiderburen en de FIFA.

Lering die we hieruit trekken: dromen over grote evenementen mag, wees er alleen op tijd mee. Kennelijk duren de processen vele jaren. Daarom moet men op Boscotondo nu al de koppen bijeen steken: ik wil dat leden van het Koninklijk Huis onze stad bezoeken op koninginnedag 2015 – als het kwaliteitsimpulsproject van ons centrum is afgerond. Tegen die tijd zal Beatrix er zelf niet meer bij zijn, maar met WimLex en Maxima mogen we tevreden zijn, evenals met de drie dochters die dan 11, 9 en 8 jaar oud zijn. Wat dat laatste betreft komen ze eigenlijk tien jaar te vroeg, maar om nou op 2025 te wachten… Tegen die tijd zijn we alweer toe aan een nieuw centrumplan en ben ik de veertig al een tijdje gepasseerd.

Hoe schitterend zou die dag kunnen zijn, en hoe geweldig zouden we ons kunnen profileren: in één klap kunnen we ons verlossen van dat vervelende imago. Trainingspakken verstoppen we die dag even onderin de kledingkast. Beginnend in de buurt van de Julianabrug zou men zich kunnen bewegen richting de watertoren, waarna via de Torenstraat onze nieuwe bibliotheek kan worden bewonderd evenals de antieke kubuswoningen. De markt volgt, natuurlijk de Veestraat. De honderden kunstwerken die tegen die tijd ons centrum sieren kunnen één voor één bekeken worden door de kunstminnende dames met het blauwe bloed.

Via het kasteel en Boscotondo kan de zonnige dag afgesloten worden op het Havenplein en de Steenweg, met diverse afterparty's in dan totaal gerenoveerde tenten als West-Ende en Zeezicht. In de Velvet, tegen die tijd een zaak met vijf verdiepingen, kan genoten worden van de bandoneonmuziek van Carel Kraayenhof. Maxima's tranen zullen opnieuw vloeien van geluk, nu in ons eigen uitgaansgebied.

Gemeenteraad, B&W, kom in actie! Ik houd wel van een beetje ambitie. Haal dat Koninklijke instituut naar Helliemond, de glimlach in Brabant.

Perry Vermeulen

15reacties

Column Perry Vermeulen Helmond

Onlangs de nieuwe film van Michael Moore gezien, 'Sicko', over de Amerikaanse gezondheidszorg. Wat dat betreft mogen we ons in Nederland gelukkig prijzen met onze verzorgingsstaat: we hebben het hier net een beetje beter begrepen. Toch hebben ook wij nog veel te leren.

Een bekende, laten we hem Kees noemen, ging recentelijk midden in de nacht met veel pijn aan zijn bovenarm naar de eerste hulp van ons ziekenhuis, het Elkerliek. Na dagen van doorsukkelen besloot hij om er toch maar eens naar te laten kijken. Eenmaal aangekomen werd hem protocollair gevraagd of de pijn ontstaan was na een ongeluk: het ziekenhuisbezoek vond in de zaterdagnacht plaats, men zal ervaring hebben met personen die met een glaasje teveel op tegen de vlakte gaan. Het ging hier echter om een onduidelijke oorzaak, vertelde mijn kennis eerlijk. En hem werd vervolgens verteld dat hij niet kon worden geholpen: hij moest zich melden bij de huisartsenpost.

Er werd wel een telefoon aangereikt, dat dan weer wel. Waarna een lang telefoongesprek volgde waarin de hulpbehoevende met diverse argumenten moest komen voordat zijn verzoek werd gehonoreerd. "Ze waren me liever kwijt dan rijk", aldus Kees.

Maar nu komt het.

Na het verlossende woord mocht Kees naar de huisartsenpost, een reis van maar liefst: 5 meter. Een deur verwijderd van de eerste hulppost zat een vriendelijke dame al te wachten op zijn komst. En Kees herkende haar stem direct: hij had zojuist met háár aan de telefoon gesproken! Waarschijnlijk heeft de simpele ziel Kees gewoon kunnen horen, zonder de hoorn aan haar oren te hoeven houden. Een schandalige manier van zaken.

Het frappante is nog: een dronkelap die met pijn aan de bel komt trekken, wordt wél direct geholpen! Een vriendin die vorig jaar behoorlijk hard van haar fiets viel na een avondje op de Steenweg, werd meteen verpleegd. Wellicht moeten we bij pijn voortaan eerst wat whiskey naar binnen gooien en maar gewoon liegen dat we gevallen zijn…

Ik ben twee weken geleden op de fiets aangereden op het kruispunt bij La Venezia en Brasserie Ambers, op diezelfde Steenweg. Ik was nuchter, hij kwam van links. Gelukkig was de schade gering. De dader, een redelijk bekend en vermogend persoon in het Helmondse, kwam gelukkig direct over de brug met voldoende financiële genoegdoening. Of hij teveel gedronken had is helaas slechts speculatief, maar hij staat kennelijk bekend als iemand die hem wel mag lusten. Ik waarschuw jullie, lezers, kijk uit in het verkeer. In het ergste geval moet je langs bij het Elkerliek.

Perry Vermeulen

8reacties

Column Perry Vermeulen HelmondWereldberoemde Helmonders hebben we niet veel. Op nationaal niveau hebben we onder andere wat sporters en politici voortgebracht, maar echt bekend op diverse plekken in de hele wereld is eigenlijk niemand. Of toch één persoon; en dat is dan wel meteen de markantste in het rijtje ‘bekende Helmonders’. Onlangs zag ik online een documentaire uit 2006 over het boeiende leven van deze jongen die in april pas 28 jaar gaat worden, maar al meer heeft meegemaakt dan velen in een heel leven. Jimmy Rosenberg.

Jimmy Rosenberg is een Sinti-zigeuner, geboren met een gitaar. Al snel kwam zijn wonderbaarlijke talent bovendrijven. Als tiener kreeg hij van Sony al een miljoenencontract. Hij heeft in de jaren nadien op het podium gestaan met Stéphane Grappelli, James Brown, Les Paul, Biréli Lagrène, Willy Nelson, Eric Clapton en vele anderen. Bekendheid en ontzag geniet Jimmy bij musici wereldwijd.

Maar dan gaat het mis. De vader des huizes moet voor meerdere jaren naar de gevangenis nadat hij zijn schoonzoon om het leven bracht, omdat die zijn dochter mishandelde. De structuur die Jimmy nodig heeft, valt weg. In minder dan een jaar tijd gooit hij al zijn geld over de balk en zijn heroïneverslaving trekt een spoor van vernieling door zijn leven.

Lees verder »

8reacties

Column Perry Vermeulen Helmond

Leuke foto vorige week in het Eindhovens Dagblad: de eerste contouren van het nieuwe West-Ende worden zichtbaar, hoog boven de omgeving uitstekend. Er wordt nu uitgebreid tot 70 kamers, en straks komen daar nog eens 35 kamers bij als het voormalige pand van restaurant Sicilia tegen de vlakte is gegaan. Fijn, zo'n groot hotel: we zullen toch een hoop toeristen weg moeten kunnen zetten als over een paar jaar het Centrumplan gerealiseerd is. Komt dat zien, de voorzieningen in Helmond eindelijk op het niveau dat de stad verdient. Ik hoorde dat busbedrijven in Zuid-Korea al handig op deze kans inspelen. Een dagje Helmond, met een diner in het nieuwe Sicilia en een slaapplaats in een gloednieuwe suite.

Enkele weken geleden hadden we iets te vieren en ik dacht, kom, laat ik eens gek doen, laat ik mijn vriendin maar eens mee uit eten nemen in het nieuwe Sicilia. Ik heb graag alles een keer geprobeerd, kan ik klachten en loftuigingen staven op eigen ervaringen.

Op Mediterraans gebied bakken we er in Helmond maar weinig van, bleek eens te meer. Ik weet niet hoe jullie daarover denken, maar ik ben niet enthousiast over het aanbod. Die enkele keer dat ik bij La Perla at stond ik na dertig minuten weer buiten en de Griek is ook niet om naar huis te schrijven: niet voor niets gaan de Griekse Helmonders die ik ken liever naar Uden. Daar heeft men het blijkbaar wel begrepen. (De Koninginnewal gaat nu worden aangepakt in de tweede fase van de kwaliteitsslag van het Centrum. Zullen ze dan ook de restaurantjes daar gaan aanpakken?) De enige exotische eetgelegenheid waar ik wel warm van wordt, is Mariposa op het Havenplein. Tapas eten in een leuke sfeer, leuke medewerkers en vooral lekker eten voor een mooie prijs.

En nu is er dan het vernieuwde Sicilia. Ik stapte niet blij de deur uit na de dure maaltijd. Twee keer werd het verkeerde eten gebracht en de tiramisu was niet zoals hij hoort te zijn. De kale muren en het gebrek aan sfeer maakten het ook niet aantrekkelijk (dat is dan in La Perla beter geregeld) en als ik ergens meer dan 120 euro betaal vind ik het ook wel prettig als iemand mij een fijne avond wenst bij het weggaan. Opstartproblemen? Een incident? Het zal allemaal wel, mijn geld krijg ik er niet voor terug. Deze klant stapt de volgende keer wel weer ergens anders naar binnen met zijn portemonnee.

Perry Vermeulen

5reacties

Column Perry Vermeulen Helmond

En de carnaval is weer voorbij, we kunnen toe gaan leven naar de Paasdagen, over zes weken alweer. Ik heb de carnaval dit jaar overgeslagen, maar ik woon midden in de stad en vanaf mijn hoge troon zag ik dat het goed was: lekker druk op zowel Markt, Havenplein als Steenweg. Wat ik me vaak afvraag: hoeveel jonge meisjes zullen nu op bed liggen met een longontsteking? De pakjes lijken elk jaar minder stof te bevatten, een raadsel welk soort ouders hun kroost zo de straat over laat rollen. Helmond op zijn ordinairst. En dat terwijl ik steeds snel door de Steenweg fiets in mijn dikke kleren, vluchtend voor de kou. Zal de alcohol die lichaampjes warm genoeg houden?

Helmond en carnaval: ik moet dan ook nog wel eens denken aan de editie van 1995. Alweer 13 jaar geleden werden op de Mierloseweg Fia en Jo Manders op gruwelijke wijze vermoord, het misdrijf dat bekend kwam te staan als de carnavalsmoord. De dader kreeg destijds acht jaar cel en zal inmiddels elders wel een ander leven hebben opgebouwd. Iemand nog iets interessants hierover te vertellen? Graaf eens in uw geheugen 🙂

Het einde van carnaval betekende dit jaar het begin van een nieuwe lokale omroep. Kanaal Helmond is deze maand begonnen met het uitzenden van de carnavalsoptocht, en in diverse media laten de initiatiefnemers blijken dat ze vol ambities zitten. Ik ben benieuwd: no offence, maar het kan nooit minder knullig zijn dan hetgeen we voorheen voorgeschoteld kregen. Leve de professionalisering!

Ten slotte het Helmondse geld en waar we het aan moeten besteden. De herstructurering van het centrum zal een flink deel van het budget opslokken, maar andere projecten vechten ook om een aandeel. Enkele weken geleden had ik het in mijn column over de Braak en de Wissen, beide onderwerp van discussie op ons gemeentehuis. De afgelopen week kwamen daar andere zaken bij: men is met een ontwerpbureau bezig om een 'themapark' in ons centrum te realiseren, in het teken van industrie en nijverheid. Er moet ruimte in komen voor het Edah-museum, voor de historische collectie van de Vlisco, voor de design-industrie en voor horeca. Helmond heeft natuurlijk alles aan die industrie en nijverheid te danken, maar, vraag ik u, hebben we behoefte aan een dergelijke nieuwe publiekstrekker? Een stap verder in ontwikkeling is het plan om de Traverse op te knappen, ons 'balkon van Helmond'. Een miljoen euro is daarvoor opzij gelegd, de verkeersader moet een 'beleving' zijn. Wat vinden jullie van deze ontwikkeling? Wat geniet jullie prioriteit?

Perry Vermeulen

7reacties

Column Perry Vermeulen Helmond

Deze week voor het eerst in lange tijd weer eens op De Braak geweest, waar Feyenoord het amateurelftal van Deurne ontmoette in de achtste finales van het nationale bekertoernooi. Doet me altijd denken aan vroeger. Op jonge leeftijd, ver voor de verbouwing van het stadion, was het voor ons altijd een uitdaging om tijdens schoolvoetbaltoernooien binnen te dringen om ook eens op die heilige grasmat te spelen. Toen kon dat nog. Ik herinner me het sprinten als er plotseling iemand het veld op kwam, het klimmen over de hekken om vervolgens op de Bakelsedijk terecht te komen met een kapot gescheurde spijkerbroek. Niet netjes natuurlijk, maar leuke herinneringen.

Vorige week waren er weer de nodige arrestaties bij De Braak nadat ADO Den Haag door Helmond werd afgedroogd met 2-0. Doet mij dan weer denken aan de gestaakte wedstrijd, zo'n tien jaar geleden. Ook toen een hoop trammelant met de gasten uit Den Haag, veel rellen op het sportpark. De incidenten van vorige week hadden bij de bekerwedstrijd geleid tot extra veel blauw op straat. Er was inderdaad behoorlijk veel politie. Bij het verlaten van het stadion hebben we velen agenten op paard gepasseerd. Jammer dat dat nodig is, in het stadion was het een groot feest ondanks het grote verlies van de lokale amateurvereniging. Overigens werd tijdens de wedstrijd de kantine van die club uit Deurne leeggeroofd. Jammer dat de politie die avond andere prioriteiten had.

De afgelopen jaren heb ik met interesse de nieuwsberichten over de toekomst van De Braak tot me genomen. Er is blijkbaar behoefte aan een nieuwe locatie, iets wat ik bijzonder jammer vind. Ik zou het een teleurstelling vinden als we straks het stadion ergens aan de rand van de stad kunnen terugvinden. Locaties als Berkendonk en de Stiphoutse Bossen hebben door de jaren heen de revue gepasseerd. Laten we proberen het stadion niet zo ver weg te stoppen. Zonde.

En dan recent de berichten over een mogelijk nieuw zwembad. Deze berichten juich ik wel toe: het huidige is enorm verouderd en een grote stad als Helmond onwaardig. Als kind kwam ik er vaak, in het grote zwembad met de ligweide die in mijn herinnering vele voetbalvelden groot was. Hopelijk kan er ergens een pot met centen gevonden worden waarmee geïnvesteerd kan worden in een mooi, 21e-eeuws zwemparadijs. Het valt me wel op dat de locatie tot nu toe nog geen punt van discussie was. Blijkbaar is de behoefte om de hele Keizerin Marialaan vol te stoppen met lucratieve appartementen minder groot. Dat valt me nog heel erg mee. Stel je voor dat dat zwembad ook nog eens verstopt werd bij Berkendonk…

Reageert in grote getalen! Wat moet er gebeuren met het stadion, en wat met het zwembad? Wat verdient deze mooie stad, en op welke locatie? Ik ben benieuwd.

Perry Vermeulen

6reacties

Column Perry Vermeulen Helmond

Vanavond om middernacht kleurt de Helmondse lucht weer alle kleuren van de regenboog: de laatste dag van het jaar is weer aangebroken. Weer een jaar omgevlogen en ook 2008 gaat weer vliegend van start: over vijf weken is het alweer carnaval!

Louter leuke berichten gelezen de afgelopen dagen. Het centrum liep over van de Dickens-personages, Brouwhuis had zijn kerstlichtjesroute en in de regio was een kerststallentocht georganiseerd. Tijdens mijn fietstochtje door het Haagje verbaasde ik me meerdere keren over de creativiteit van de bewoners aldaar: ik denk dat men vanaf de maan hun kerstverlichting kan aanschouwen. Er was een kerstdiner in de Velvet voor hen 'die menselijke en sentimentele warmte moeten missen' en er was een maaltijdbijeenkomst van Christenen en Moslims op het Kasteel: wat zijn we allemaal weer lief voor elkaar in deze donkere dagen. That makes you wish it was Christmas every day, zong Bryan Adams al.

Op de drempel van een nieuw jaar is het altijd zaak om terug, maar vooral ook vooruit te kijken. Ieder mens kan voor zichzelf die balans op maken, maar het is natuurlijk ook zinvol om eens met elkaar te bekijken hoe Helmond terug kan kijken op 2007. Waaruit kan men lering trekken voor de weg die gaat slingeren naar 2009?

Persoonlijk denk ik dat Helmond trots mag zijn. In verschillende gebieden wordt druk gewerkt aan nieuwbouw en veel plekken krijgen intensieve opknapbeurten. De komende jaren zal het gebied tussen pakweg Kasteel en Albert Heijn XL nog aan flinke veranderingen onderhevig zijn, fantastische impulsen voor onze stad. Suytkade krijgt steeds meer vorm, inclusief de opleidingen die daar gesitueerd zullen worden. Onze evenementen zijn het afgelopen jaar weer druk bezocht en velen zijn nog steeds volop in ontwikkeling. Er vind op politiek vlak veel communicatie plaats tussen autochtonen en allochtonen, het lijkt of er steeds meer aandacht wordt gegeven aan de in het verleden vaak problematische binnenstad. Mooi voorbeeld is het Cruijff Court aan de Hermelijnstraat, waar jongeren kunnen voetballen zodat ze wat te doen hebben. Komt uiteindelijk misschien zelfs Helmond Sport ten goede. Ach, de opsomming is eindeloos en ik vergeet nu natuurlijk talloze zaken waar we ontzettend trots op kunnen zijn. Landelijke politici roemen Helmond niet voor niets om meerdere redenen, Prins Willem-Alexander kwam ons dit jaar zelfs tweemaal met een bezoek vereren.

Roept u maar! Ben ik te positief? Kan Helmond met een goed gevoel terugkijken? Waar is men tekort geschoten? Op welke punten moet men in 2008 echt beter voor de dag komen? Ik ben benieuwd naar de reacties.

Maak er een mooie avond van en een nog mooier 2008!

Perry Vermeulen

6reacties

Column Perry Vermeulen Helmond

Er is deze week een einde gekomen aan het debat over de sluitingstijden van de Helmondse horeca, een debat dat een heel jaar geduurd heeft en uiteindelijk geen enkele verandering met zich teweeg gaat brengen. Om drie uur gaan de deuren dicht, geen minuut later. Onze horecaondernemers konden het niet eens worden met elkaar en volgens onze burgemeester is men ook nog niet toe aan het vrijgeven van de sluitingstijd. Wie 's nachts om half drie nog zin heeft in een frikandel, kan binnenkort wel vrolijk La Venezia binnenlopen. Bij wijze van proef mogen droge horeca hun openingstijden wél gaan verruimen.
Jammer, dit besluit. Ik was wel nieuwsgierig naar de uitkomsten van een experiment waarin men een jaar lang zelf mocht beslissen hoe laat de deuren sluiten, iets wat de PvdA voorstelde. Andere partijen zagen echter problemen, deels ook rekening houdend met de problemen van een steeds meer drinkende jeugd. Deze jongeren mogen nu echter niet te hard klagen: op 12 maart was er een niet bepaald hoge opkomst toen men meningen had kunnen ventileren in het stadsdebat van de gemeente. Is een beetje als klagen over Politiek Den Haag, terwijl je zelf nog nooit een stem hebt uitgebracht bij verkiezingen.
Ik persoonlijk was wel geïnspireerd door een andere opmerking van onze burgervader. Wat wij (en met dat 'we' schaal ik mezelf, afgelopen weekend 25 jaar geworden, even onder de jeugd) schijnbaar willen, zo verklaarde Jacobs, is een aantrekkelijker uitgaansleven. Is dat zo? Wat missen we dan? Is er voor elke doelgroep niet een geschikt horeca-etablissement? Moeten we niet gewoon tevreden zijn met wat we hebben in Helmond? Reageer!

Onze scholen hebben het nieuws een beetje gedomineerd de afgelopen weken. Stakende tieners, een aan TBC overleden eindexamenscholiere op het dr. Knippenbergcollege, het waarschijnlijke faillissement van de Islamitische school (terugvordering van 8,5 ton!) en de officiële start aan het bouwen van de Groene Campus, op Suytkade. Over dat laatste nieuws moeten we allemaal bijzonder positief zijn, lijkt mij. Een mooie stimulans voor Helmond, al die opleidingen. Las dat we zelfs een snackfabriek krijgen, waar studenten alle onderdelen van het productieproces onder de knie kunnen gaan krijgen. Die cirkel is dus rond: langer geopende droge horeca creëert werkgelegenheid, en de vele opgeleide jongeren staan vast al te popelen.
Even zonder gekheid: positief, die ontwikkeling van steeds meer studiemogelijkheden in onze stad. Bouw ergens een mooie studentenflat en het gaat nog eens echt ergens op lijken in Helmond. Met al die studenten is er wellicht straks genoeg draagvlak om de sluitingstijden van de horeca nog eens te heroverwegen. Naar mijn mening zeker een experiment waard.

Perry Vermeulen

18reacties

Vanaf vandaag heeft Perry Vermeulen hier een eigen column. Om de 3 weken geeft hij op maandag zijn bespiegelingen over zijn Helmond. De weblog wenst hem alle succes.

Column Perry Vermeulen HelmondAls er frictie ontstaat tussen groepen mensen dan moet de onschuldige groep zich maar aanpassen. Dat vind althans onze burgemeester, Fons Jacobs. Onlangs werden marktkraamopbouwers tegen de grond geslagen door het uitgaanspubliek, vlak na het sluiten van de horeca. In de nacht van vrijdag op zaterdag beginnen marktkoopmannen al rond drie uur met het opbouwen van hun kramen, en volgens Jacobs is dat geen gelukkige combinatie met de langslopende stappers die net aangeschoten de cafés verlaten: “je weet dat er rond sluitingstijd altijd wat wrijving op straat kan ontstaan”. Welja. In Helmond-West bedreigde deze week een man zijn ex-vrouw met de dood. Had ze hem destijds maar niet moeten trouwen? Jezus Jacobs, wat zijn dat nou voor uitlatingen? Je hebt die vijf baldadige dronkemannen ingesloten, laat ze eens lekker een paar weken rotzooi opruimen in de omgeving van McDonalds en laat ze een fikse schadevergoeding betalen. Die marktkoopmannen restricties opleggen waardoor ze pas rond negen uur kunnen beginnen met de verkoop, is dus duidelijk géén oplossing. Terecht dat men de suggestie van onze burgervader een lachertje vind, daar op de Markt. Er volgt een gesprek met wethouder Yeyden. Extra politiebewaking is volgens de gemeente in ieder geval uitgesloten.

Misschien kunnen de bewakingspieten een tijdje een oogje in het zeil houden: sinds gisteren huizen zij weer met hun Sint in ons Kasteel. Ben benieuwd naar de opkomst dit jaar. Terecht dat Stadspromotie deze jonge Helmondse aanwinst uit gaat buiten met veel merchandise: exploiteren dit succesvolle evenement! Het zou mooi zijn als men over enkele jaren van heinde en verre komt om in Helmond de Sint te aanschouwen. Men moet nog wel even een systeem ontwikkelen waarop bezoekmomenten beter worden gereguleerd. Lijkt me geen ingewikkeld plan en is wel zo professioneel. Ik hoorde dat gezinnetjes vorig jaar urenlang in de kou moesten wachten voor men bij de goedheiligman op schoot mocht. Is voor die oude baas ook niet prettig, al die bevroren billetjes op zijn mantel.

Op 15 januari speelt hoofdklasser Deurne in ons eigen De Braak tegen Feyenoord, in de achtste finale van de KNVB-beker. Eindelijk weer eens goed voetbal dus, straks in Helmond. Onze eerste divisieclub vloog er in september al uit, tegen de Go Ahead Eagles. Is weer een tijd geleden, dat wij van ons lieten horen in de bekercompetitie. Dit jaar was het exact tien jaar geleden dat ik hoogstpersoonlijk getuige was van de halve finale in Heerenveen, die we met 5-0 verloren. Dat waren nog eens tijden. Laten we hopen op betere perspectieven: ook in de huidige competitie komen we niet in het linkerrijtje voor.

Waar ik nou benieuwd naar ben: de Helmondse Albert Heijn XXL, bestaat nu ongeveer één jaar. Hoe succesvol zou het zelfscannen-systeem nou zijn? Ikzelf was een jaar geleden sceptisch. Zou het Helmondse winkelend publiek nou geen misbruik maken van dit systeem waarbij de caissière overbodig wordt? Niet moeilijk, om dat dure wasmiddel nu onbetaald mee naar buiten te nemen… Hoeveel derving zou men al geleden hebben aan de Torenstraat? Wie een idee heeft mag het zeggen.

Perry Vermeulen