Buiten is het 6 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 93.286 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
7reacties

Column Perry Vermeulen Helmond

Deze week voor het eerst in lange tijd weer eens op De Braak geweest, waar Feyenoord het amateurelftal van Deurne ontmoette in de achtste finales van het nationale bekertoernooi. Doet me altijd denken aan vroeger. Op jonge leeftijd, ver voor de verbouwing van het stadion, was het voor ons altijd een uitdaging om tijdens schoolvoetbaltoernooien binnen te dringen om ook eens op die heilige grasmat te spelen. Toen kon dat nog. Ik herinner me het sprinten als er plotseling iemand het veld op kwam, het klimmen over de hekken om vervolgens op de Bakelsedijk terecht te komen met een kapot gescheurde spijkerbroek. Niet netjes natuurlijk, maar leuke herinneringen.

Vorige week waren er weer de nodige arrestaties bij De Braak nadat ADO Den Haag door Helmond werd afgedroogd met 2-0. Doet mij dan weer denken aan de gestaakte wedstrijd, zo'n tien jaar geleden. Ook toen een hoop trammelant met de gasten uit Den Haag, veel rellen op het sportpark. De incidenten van vorige week hadden bij de bekerwedstrijd geleid tot extra veel blauw op straat. Er was inderdaad behoorlijk veel politie. Bij het verlaten van het stadion hebben we velen agenten op paard gepasseerd. Jammer dat dat nodig is, in het stadion was het een groot feest ondanks het grote verlies van de lokale amateurvereniging. Overigens werd tijdens de wedstrijd de kantine van die club uit Deurne leeggeroofd. Jammer dat de politie die avond andere prioriteiten had.

De afgelopen jaren heb ik met interesse de nieuwsberichten over de toekomst van De Braak tot me genomen. Er is blijkbaar behoefte aan een nieuwe locatie, iets wat ik bijzonder jammer vind. Ik zou het een teleurstelling vinden als we straks het stadion ergens aan de rand van de stad kunnen terugvinden. Locaties als Berkendonk en de Stiphoutse Bossen hebben door de jaren heen de revue gepasseerd. Laten we proberen het stadion niet zo ver weg te stoppen. Zonde.

En dan recent de berichten over een mogelijk nieuw zwembad. Deze berichten juich ik wel toe: het huidige is enorm verouderd en een grote stad als Helmond onwaardig. Als kind kwam ik er vaak, in het grote zwembad met de ligweide die in mijn herinnering vele voetbalvelden groot was. Hopelijk kan er ergens een pot met centen gevonden worden waarmee geïnvesteerd kan worden in een mooi, 21e-eeuws zwemparadijs. Het valt me wel op dat de locatie tot nu toe nog geen punt van discussie was. Blijkbaar is de behoefte om de hele Keizerin Marialaan vol te stoppen met lucratieve appartementen minder groot. Dat valt me nog heel erg mee. Stel je voor dat dat zwembad ook nog eens verstopt werd bij Berkendonk…

Reageert in grote getalen! Wat moet er gebeuren met het stadion, en wat met het zwembad? Wat verdient deze mooie stad, en op welke locatie? Ik ben benieuwd.

Perry Vermeulen

7 reacties:

Mag ik bij wijze van post scriptum nog 2 mooie dingen opmerken? 🙂

– Helmond mooi in het nieuws, met onze Debbie van der Putten die in de Playboy staat – ook al mist ze een arm. Dat zien we niet elke maand: volgens Debbie is ze de eerste in het blad met een ‘incompleet lichaam’.
(http://www.ad.nl/cultuurenshow/article1982752.ece)

– Helmond goed bezig met het nieuwe Kanaal Helmond, de moderne voortzetting van Stadstelevisie Helmond. Vond het al jaren een wat knullige omroep, en dat voor zo’n grote stad. Niks ten nadele van de makers, ik geloof best dat ze erg hun best gedaan hebben en geroeid hebben met de riemen die ze hebben. Maar ben erg benieuwd naar de professionalisering!
(http://www.kanaalhelmond.nl/)

Beantwoorden

Dat de braak een stadion met heel veel historie is klopt. Toch denk ik dat het een stadion is dat nu uit de tijd is.

Mocht HS ooit verder komen en de kaartverkoop enz zou stijgen, dan hebben we een probleem.
In de toekomst een redelijk groot probleem als er rellen (die dan vermoedelijk ook komen)komen in een gebied en woonwijk waar iedereen weg kan en de politie de boel totaal niet in de gaten kan houden.

En geen 1 burger zal het leuk vinde als zijn tuin is vernield, of zijn auto is beschadigd.
Mijn mening is dan ook dat het ééns zou moeten net als andere historische stadions.
Het is dan natuurlijk het beste te kiezen voor een positie waar de bezoekende supporters zo snel mogelijk weer op het station en de trein naar huis kunnen worden gezet.

Mischien wishfull thinking dat HS zo ver komt, maar de kans is er zeker.

De Wissen. Welke Helmonder heeft er geen schoolzwemmen gehad? En zal er in zomers geregeld geweest zijn liggend in de zon.
Volgens mij is het golfslagbad nog het laatse geweest wat er veranderd is??
Op het veld waar nu de flats staan hebben we nog honkbal gespeeld met de LTS, en was het heerlijk als er werd gezecht dat we mochten gaan zwemmen ipv gymen.!!

De wissen is op berkendonk na nog de enigste plaats waar we kunnen zwemmen.
Maar wie investeerd?

Beantwoorden

@Vital:
Dat de Wissen niet meer voldoet is duidelijk. Maar ik vind niet dat de gemeente er meer geld in moet steken dan een kleine subsidie per kind per zwemles.
Ook vind ik dat de supporters/bezoekers en sponsors dat nieuwe stadion voor Helmond Sport dan maar moeten betalen. Als zij zo graag betaald voetbal in Helmond willen dan de rekening daarvoor dus ook maar voor betalen. Betaal die verwende overbetaalde spelertjes wat minder en een aardig deel van het nieuwe stadion is betaald.

Beantwoorden

@ Johan – Ik heb natuurlijk geen inzicht in de salarisstroken, maar ik vermoed dat er weinig overbetaalde spelers rondlopen in Helmond 🙂 Volgens mij vallen de salarissen bij ‘ons’ wel mee. Onder de 3000 euro per maand, bruto, zoiets schat ik.

Beantwoorden

@ Johan.
Ik denk dat er toch wel een investeerder moet zijn die in combinatie met de gemeente tot een goed acertabel plan kunnen komen.
Iets waarin de gemeente een subsidie geeft, maar dat het schoolzwemmen gratis is voor de kleinere jeugd.
Binnenbaden en buitenbaden, daar moet toch wel wat te verdienen zijn?
Probeer de jeugd te lokken met evenementen om in plaats van bv ergens te gaan hangen te gaan zwemmen met muziek erbij die hun leuk vinden.
Ook hier zal(als er animo is) toch wel wat te vinden zijn in subsidie’s die zijn bedoeld om de jeugd in helmond te vermaken(ik praat hier niet over nieuw geld, maar over bestaande subsidie die al word gebruikt voor projecten die dan mischien weer niet zo goed werken)

En wat over het ouderenvermaak. Onze bejaarde burgers zwemmen ook graag. Reserveer hier avonden(of gewoon overdag) voor, en ik denk dat ook deze mensen uit zullen kijken naar hun wekelijks/tweewekelijks uitstapje.

Laat staat in de zomer.Als ik zie hoe druk het in berkendonk is en de mensen vaak over de koppen lopen, is een prijsverlaging voor het buitenzwembad, waar je wat meer glijbanen wildwaterbanen aantreft ook een investering.
Ik weet zeker dat als het niet te duur is de mensen zeer zeker komen. Gooi er en friettentje tegenaan, wat drinken, een snoeptentje, voor mijn part een gezondheidstentje.
Dit moet toch lopent te krijgen zijn.

Dan Helmond sport.
Persoonlijk ben ikgen echte voetballiefhebber maar kan genoeg mensen die dit wel zijn.
Ik vind dat hier de gemeente ook wel mag betalen. Waarom?? Nou als veel helmonders het dit waard vinden(lijkt me een mooie pol voor het weblog) vind ik dat de gemeente hier aan mee moet betalen.
Ook zou het stadion zoals zovele andere stadions ook ergens anders voor gebruikt kunnen worden. Als er dan afspraken gemaakt kunnen worden met bv de evenementenorganisatie’s heb je hier ook al een stuk betaald, enz enz.
Er zijn genoeg mensen die dit soort dingen beter kunenn bedenken dan mij, het hoeft dus niet alleen overheidsgeld te worden wat er in deze projecten gaat.
En net zoals Perry denk ik niet dat er spelers zijn die een super bedrag hebben.
Ik meen me nog iets te herrineren van zoveel per wedstrijd ipv een vast bedrag??
Maar dat is lang geleden.

Beantwoorden

@Vital Novitali
Voor een zwembad lijkt me dat een redelijk plan, zolang er maar niet gesmeten wordt met subsidies.
Voor Helmond Sport, daar komen maximaal 25 keer per jaar 1500 misschien 2000 grotendeels dezelfde bezoekers naar een wedstrijd kijken. Hoeveel geld mag dat per bezoekende Helmonder de gemeenschap Helmond dan kosten vind jij?
Ik vind eigenlijk 0 euro. Maar als ik dan in een zeer gulle carnavalsbui ben: 10 euro per Helmonder die minimaal 2 wedstrijden van Helmond Sport betaald bezoekt. De uitkomst daarvan ronden we heel ruim af naar boven en dan zou je op 100.000 euro uitkomen.
Wat het werkelijke bedrag is dat de gemeente alles bij elkaar opgeteld jaarlijks aan Helmond Sport kwijt is, ik weet het niet. Wie het wel weet, ik hoor het graag.

Beantwoorden

@Vital novitali:
We nemen je poll-idee mee als we een log over Helmond Sport plaatsen en het inpasbaar is. Dat kan nog een tijd duren omdat dat onderwerp nu in deze column besproken werd.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *