Buiten is het 20 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 96.234 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
15reacties

Column Perry Vermeulen Helmond

Onlangs de nieuwe film van Michael Moore gezien, 'Sicko', over de Amerikaanse gezondheidszorg. Wat dat betreft mogen we ons in Nederland gelukkig prijzen met onze verzorgingsstaat: we hebben het hier net een beetje beter begrepen. Toch hebben ook wij nog veel te leren.

Een bekende, laten we hem Kees noemen, ging recentelijk midden in de nacht met veel pijn aan zijn bovenarm naar de eerste hulp van ons ziekenhuis, het Elkerliek. Na dagen van doorsukkelen besloot hij om er toch maar eens naar te laten kijken. Eenmaal aangekomen werd hem protocollair gevraagd of de pijn ontstaan was na een ongeluk: het ziekenhuisbezoek vond in de zaterdagnacht plaats, men zal ervaring hebben met personen die met een glaasje teveel op tegen de vlakte gaan. Het ging hier echter om een onduidelijke oorzaak, vertelde mijn kennis eerlijk. En hem werd vervolgens verteld dat hij niet kon worden geholpen: hij moest zich melden bij de huisartsenpost.

Er werd wel een telefoon aangereikt, dat dan weer wel. Waarna een lang telefoongesprek volgde waarin de hulpbehoevende met diverse argumenten moest komen voordat zijn verzoek werd gehonoreerd. "Ze waren me liever kwijt dan rijk", aldus Kees.

Maar nu komt het.

Na het verlossende woord mocht Kees naar de huisartsenpost, een reis van maar liefst: 5 meter. Een deur verwijderd van de eerste hulppost zat een vriendelijke dame al te wachten op zijn komst. En Kees herkende haar stem direct: hij had zojuist met háár aan de telefoon gesproken! Waarschijnlijk heeft de simpele ziel Kees gewoon kunnen horen, zonder de hoorn aan haar oren te hoeven houden. Een schandalige manier van zaken.

Het frappante is nog: een dronkelap die met pijn aan de bel komt trekken, wordt wél direct geholpen! Een vriendin die vorig jaar behoorlijk hard van haar fiets viel na een avondje op de Steenweg, werd meteen verpleegd. Wellicht moeten we bij pijn voortaan eerst wat whiskey naar binnen gooien en maar gewoon liegen dat we gevallen zijn…

Ik ben twee weken geleden op de fiets aangereden op het kruispunt bij La Venezia en Brasserie Ambers, op diezelfde Steenweg. Ik was nuchter, hij kwam van links. Gelukkig was de schade gering. De dader, een redelijk bekend en vermogend persoon in het Helmondse, kwam gelukkig direct over de brug met voldoende financiële genoegdoening. Of hij teveel gedronken had is helaas slechts speculatief, maar hij staat kennelijk bekend als iemand die hem wel mag lusten. Ik waarschuw jullie, lezers, kijk uit in het verkeer. In het ergste geval moet je langs bij het Elkerliek.

Perry Vermeulen

15 reacties:

In aanvulling op Perry deze NOVA-videoreportage van 19 februari. Het onderwerp is de verspilling in de zorg, met name bij de huisartsenposten en spoedeisende hulp in het ziekenhuis. Vanaf 4 minuut en 21 seconden wordt de situatie in Helmond als voorbeeld getoond.

Beantwoorden

Hoewel ik de laatste zal zijn die zal zeggen dat de huidige situatie de meest ideale is moet toch van mijn hart dat de bewuste Kees een heel stuk eerder naar de huisarts had gekunt. Hiermee had hij veel ergenis kunnen voorkomen. Valt trouwens nog mee dat hij de telefoon van het ziekenhuis aangereikt heeft gekregen, dus die service is er schijnbaar nog wel.

Beantwoorden

Ad; ik vind wel dat je gelijk hebt. Perry schrijft dat ene Kees na een paar dagen sukkelen toch maar eens besluit om naar het ziekenhuis te gaan. Inderdaad wel op een raar tijdstip. Ik maak uit het stukje niet op dat hij het niet meer uithield van de pijn en daarom acuut naar het ziekenhuis moest. Dit zou de zaak natuurlijk aanzienlijk veranderen.

Beantwoorden

Dank voor reacties.
Tsja, als die kennis van mij al dagen een beetje een ‘zeurend pijntje’ heeft maar het in de nacht ineens ondraaglijk wordt en flink verergerd, begrijp ik heel goed dat hij op dat moment naar het ziekenhuis gaat…
Goed of hij eerder had moeten gaan of niet, dat is niet het punt. Het punt is dat je niet adequaat geholpen wordt in time of need.
Groeten, Perry

Beantwoorden

Het liefst mijd ik het ziekenhuis, maar het gaat me te ver om aan je oproep om het Elkerliek ziekenhuis te mijden gehoor te geven. Soms is een ziekenhuis wel eens handig.
Maar inderdaad, die situatie van huisartsenpost en eerste hulp, hoe verzinnen ze het? Zou een pracht decor zijn geweest voor Jiskefet.

Beantwoorden

@ Johan – Overdrijving als stijlmiddel 🙂
Natuurlijk vraag ik de Helmonder niet om werkelijk het Elkerliek te mijden. Hoewel ik er persoonlijk nooit zou willen worden opgenomen, maar dat is weer een ander verhaal.

Is ook alleen maar een titel, bedoeld om de lezer te triggeren verder te lezen. Neem ‘m vooral niet te serieus 🙂

Beantwoorden

De keren dat ik in het ziekenhuis heb doorgebracht ben ik goed geholpen. En die ene keer dat ze het toch niet vertrouwden hebben ze naar het AZM gestuurd waar ik vervolgens een fikse ontsteking opliep.
Dus het beste is inderdaad om elk ziekenhuis (en dokter) als het even kan te mijden.
Overigens zijn de voorziening in het Elkerliek (eigen tv/telefoon) ook niet eens zo gek.

Maar daar gaat het eigenlijk hier ook niet over.

Beantwoorden

Een leuke column Perry!!
Tis idd een beetje vreemd dat mensen die door een zat hoofd van de fiets of iets dergelijk af kletteren wel worden geholpen en iemand die echt pijn heeft niet wordt geholpen. Ik snap jouw achterliggende kwinkslag wel..ik lees altijd jouw columns met héél véél plezier. Gaan wij een keertje naar de bioscoop?

Beantwoorden

Belachelijke toestand. Goed dat er hier over geschreven wordt!!!

Beantwoorden

Ik heb inderdaar rare verhalen gehoord hierover.

Nu kan ik me heel goed voorstellen dat de mensen daar streng moeten zijn. Er zijn namelijk echt gevallen geweest van mensen die een beginnend griepje kregen en naar de dokterspost in het weekend gingen.
Ook worden zijn er zeker gevallen bekend van mensen die makkelijk zonder probleem konden wahten tot na het weekend.

Tja dan moet je natuurlijk selectief zijn, ik begrijp het.
Maar waar is hier die menselijke invloed weer. Ik ben van mening dat iemand die achter de telefoon zit wel kan bepalen wat wel en niet voor de weekenddienst is, zonder zich te baseren op geschreven regeltjes die haar/hem een beslissing laten nemen.
Neem bv het verschil tussen een hoofdpijn en een voorhoofdholte onsteking.

Maar dat kost natuurlijk mensen, en dat kost geld. Ik ben bang dat we daar weer zoiets hebben als bezuinigingen………

Beantwoorden

Nova zegt trouwens ook dat veel mensen bij spoedeisende hulp eindigen terwijl ze voor dezelfde behandeling ook bij de huisartsenpost kunnen komen, en dan een stuk goedkoper.
Leuk onderwerp dit.

Beantwoorden

@Perry: (betreffende de kruising waar je werd aangereden)
Tijdens een informatiebijeenkomst maandagavond over onder meer de verkeerssituatie op de Steenweg en omgeving gaf de gemeente aan dat de kruising van de Steenweg en de Kromme Steenweg & Christinalaan gezien wordt als een black spot. Dat betekent dat er daar meer dan 6 ongevallen met letsel in 5 achtereenvolgende jaren hebben plaatsgevonden (en bij de politie bekend zijn) en dat er actie wordt ondernomen om het daar veiliger te maken.
Het plan is om midden op die kruising een ronde verkeersdrempel (een punaise in valktermen) te plaatsen. Om sluipverkeer tegen te gaan heeft de gemeente ook plannen om van de Christinalaan en Irenelaan een 1-richtingsweg te maken. Het kruispunt zal daardoor overzichtelijker en minder druk worden.

Beantwoorden

@Weblog Helmond – Dankjewel voor die inside information, tsja, had er nooit eerder problemen gehad, maar die avond lag ik inderdaad even op de harde stenen 🙂
Even voor ieders gemoedrust: de wond heelt voorspoedig. U kunt rustig slapen.

Beantwoorden

Mooi dat die kruising deze week aangepakt wordt 🙂

Beantwoorden

Gelukkig starten de huisartsenpost en eerste hulp in Helmond per 21 april samen de spoedpost. Misschien hebben ze dan toch iets geleerd 😀 Kom je direct bij die aardige dame terecht, maar het blijft belachelijk dat je eerst dagen moet rondlopen met pijn en dan verwacht dat je direct geholpen wordt! Dat is mijn mening.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *