Buiten is het 11 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 108.535 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
12reacties

Column Perry Vermeulen HelmondHoeveel euro is er in 2001 gepompt in de totstandkoming van onze schitterende raadzaal, in Boscotondo? Het antwoord hierop heb ik ooit geweten, maar het is me ontglipt. Een hoop geld, dat staat me nog wel bij. Een hoop geld voor een ruimte die er architectonisch wellicht geweldig uitziet, maar waarvan elk klein kind kan voorspellen dat het niet optimaal is ingericht voor (raads)vergaderingen.

Raadzaal van HelmondIk kan er met mijn pet niet bij dat men goedkeuring heeft gegeven voor deze opstelling. Ideaal voor bijvoorbeeld een college op school, in ieder geval voor situaties waarbij één persoon het woord heeft en de rest slechts toehoorder is. Het is geen opstelling voor een debat. Raadsleden kijken, zittend in 2 ‘halve manen’, tegen elkaars ruggen aan tijdens de vergadering. Verre van praktisch. De Italiaanse architect Adolfo Natali kent de basisprincipes van het debat niet. Dat dit niet begrepen is aan het begin van deze eeuw, vind ik echt een flater van formaat – een blunder waar wij burgers nu voor op gaan draaien. Want, zo lazen we vorige week in het ED: acht jaar na de oplevering is het kwartje eindelijk gevallen en mag de hele handel weer op de schop, opnieuw een flinke kostenpost. Men denkt aan twee halve schelpen of een opstelling in carré. Een hele gangbare opstelling, gebruikt in elke gemeente. In Helmond wilden we het wiel opnieuw uitvinden en daar gaan we nu de tol voor betalen. Eerder dit jaar werd deze verbouwing geschat op een kwart miljoen euro.

Daarnaast moeten er enkele plasma-schermen aan de wanden van de raadzaal komen, waarop het debat in de raad in beeld wordt gebracht. Het is de bedoeling om de gemeenteraadsvergaderingen voortaan in samenwerking met Stadsradio Helmond via internet live uit te zenden. Deze in potentie waardevolle impuls gaat jaarlijks 40.000 euro kosten. Ik weet, gezien mijn werk als webcoördinator van de gemeente Deurne, hoeveel het in Den Haag gewaardeerd wordt als raadsvergaderingen integraal te volgen zijn via de website. Voor de landelijke ranglijst, waar Helmond onlangs gestegen is naar de achtste plaats (gefeliciteerd, vakbroeders 🙂 ), heeft zo’n internetuitzending dus positieve gevolgen. Stukje transparantie, gebruik maken van de revolutionaire mogelijkheden die er zijn anno 2008. En dat is allemaal leuk en aardig, maar goed moet wel worden onderzocht hoeveel mensen nu daadwerkelijk gaan kijken. We leven in Helmond, niet in Amsterdam. Als er maar een handjevol toeschouwers zijn moet nagedacht worden of dat die jaarlijkse kostenpost rechtvaardigt. Eerst dus maar even goed onderzoeken of er wel animo is voor het thuis bekijken van deze in de regel zeer saaie raadsvergaderingen. Ik denk dat er veel mensen moeten afstemmen op dit internetkanaal, willen de baten hoger uitvallen dan de kosten. En ik ben hier eigenlijk best sceptisch over.

Fijne feestdagen.

Perry Vermeulen

12 reacties:

Het lijkt me wel interesant om het eens te bekijken. Ik kreeg overigens laats ook te horen dat de vergaderingen ook voor publiek open zijn om te bezoeken???

Maar zoals je zelf al zegt is het denk ik beter om het te onderzoeken, 40.000 euro is toch veel geld voor de meeste Helmonders. Alhoewel politiek me intereseert zal ik ook eerst moeten bekijken of het iets is.
Ik denk ook dat de meeste mensen dan aan het werk zijn?(tijdens de vergaderingen)

Maarja een raadszaal verbouwen staat ook gelijk aan 6 jaar uitzending.. ;0)

Beantwoorden

Raadsvergaderingen zijn inderdaad altijd openbaar, en altijd ‘s avonds ingepland.

Vergaderschema:
http://www.helmond.nl/Smartsite.shtml?id=100260

Beantwoorden

Goed dat jij dit aansnijdt, de politici zullen dat niet zo snel doen, denk ik. Die zijn al lang blij dat ze een nieuwe zaal krijgen op onze kosten. Over kosten gesproken, zouden die raadsvergaderingen niet beter en goedkoper hier op de weblog passen dan op een toevallige site van Stadsradio Helmond. Kunnen we er ook nog op reageren. Ik dacht dat Stadsradio zich meer toelegden op radiomaken.

Beantwoorden

@Marijn,

Ik denk dat jouw conclusie, dat de raadsleden blij zullen zijn, niet helemaal de juiste zal zijn. Hoewel er in het verleden inderdaad een behoorlijke fout is gemaakt met het goedkeuren van deze opstelling en natuurlijk de bouw ervan. Maar naar mijn mening (heb je alvast een voorschotje) kunnen we dat geld beter ergens anders voor gebruiken. Zeker als je bekijkt (wat dus maar heel weinig mensen doen) wat voor echte debatten er zo al gehouden worden in de raadszaal.
Plasmaschermen in de raadszaal lijkt me ook niet echt makkelijk, omdat er volgens mij een vertraging optreed bij het uitzenden ervan. Al is het maar een halve seconde, het is toch erg vervelend. Maar dat is een technisch iets, waar ik niet zo heel veel van weet.
Het uitzenden op internet is een mogelijkheid om het bereik op te krikken, maar het zou toch leuker zijn als de mensen live in de raadszaal aanwezig zouden zijn.

Beantwoorden

Bedankt voor de link Perry.

Beantwoorden

Ja, die uitzendingen…
Misschien zijn al die jonge raadsleden het vergeten maar de raadsvergaderingen ZIJN in Helmond als eens uitgezonden, zowel op radio als op tv. Inderdaad, door diezelfde Stadsradio.
Het grote probleem daarbij was, dat de raadsvergaderingen gemiddeld drie keer zo lang duurden! Elk raadslid meende zo nodig aan het woord te moeten komen, of hij (zij) nu iets te zeggen had of niet. Er waren zelfs voorbeelden – nee, ik noem geen namen – van raadsleden die hele shows opvoerden om toch maar vooral zo lang mogelijk in beeld te komen en te blijven.
Raadsvergaderingen op tv??? Neuh, maar niet zou ik zo zeggen.
Dat geld kan de Stadsradio overigens wel heel goed gebruiken…. Misschien dat de raad zich daar eens over buigt?

Beantwoorden

Toch raar dat wij wij als producent van Kanaal Helmond (de tv dochter van S.L.O.T) hierin niet worden betrokken. Wij moeten in de krant lezen dat stadsradio Helmond de raadsvergaderingen gaat uitzenden en via het tv kanaal 40.000 euro gaat kosten. Ook afd. communicatie is niet op de hoogte, met tenslotte eigen professioneel a/v personeel. Waarschijnlijk verstaan wij ons vak niet goed genoeg!!

Beantwoorden

@K van L:
Ik ben het wel met je eens dat zoiets ook op Kanaal Helmond zou kunnen. Iedere dag 2 of 3 uur de raadsvergadering in de herhaling (of een dag in de week in de carrousel zoals de gemeente Helmond) kan best op die zender. Voor de meeste Helmonders niet echt waar ze op zullen afstemmen, maar meer iets voor de liefhebbers.
Maar ik begreep dat het ook op internet moet. En daar scoort jullie site http://www.kanaalhelmond.nl qua actualiteit natuurlijk minpunten. Want al een jaar staat daar te lezen “Binnenkort vindt u hier de website van de nieuwe lokale tv zender van Helmond, Kanaal Helmond.”

Beantwoorden

Terwijl er wel degelijk een website is, die echter afschermd lijkt te zijn:

http://www.kanaalhelmond.nl/web/?page_id=15

Beantwoorden

Mijns inziens horen uitzendingen van raadsvergaderingen gewoon op de gemeentelijke website, in ons geval dus op helmond.nl. Er zou dan best duidelijk vermeldt kunnen worden “in samenwerking met …” maar die vergaderingen horen, vind ik, dus op de site van de gemeente. (Stukje reclame van de omroep voorafgaand aan de beelden zou ook tot de mogelijkheden kunnen behoren)

Beantwoorden

Ik ben het met jullie eens dat we nog geen website hebben, we wilden eerst Kanaal Helmond technisch en organisatorisch op orde hebben, en dat is al een hele klus. De website komt er echt aan waarop ook een rubriek ‘uitzending gemist’ komt. Maar een website moet ook bijgehouden worden dus wij bekijken nog welke onderdelen/rubrieken we zullen implementeren. Misschien een samenwerking met de weblog????
groeten en een goed 2009
Kees van Langen

Beantwoorden

@ KvanL ofwel Kees van Langen:
Zinvol samenwerken met andere organisaties en initiatieven in het Helmondse is een belangrijk streven van de weblog. Naar onze mening heeft Helmond al te veel eilandjes.
We zullen daarom in het begin van het nieuwe jaar graag rechtstreeks contact met je opnemen om te bekijken wat er mogelijk is.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *