9reacties

Corona brengt tegenslag én saamhorigheid

Vanmiddag hield B&W een persconferentie die bijzonder genoemd mag worden. Dit was namelijk de eerste digitale. Gedurende een uur werd de digitaal aanwezige pers (waaronder de weblog) geïnformeerd over tal van Helmondse corona-onderwerpen.
Na 7 inleidingen door burgemeester Elly Blanksma en haar wethouders, werden er een ½ uur vragen gesteld en (“maar dat is logisch”) beantwoord.
Hieronder ons verslag.

Burgemeester Blanksma meldde tijdens haar openingswoord (zie de foto rechtsboven) dat er tot op dat moment 21 Helmonders overleden aan corona. Toen de eerste Helmondse vrouw uit Stiphout corona bleek te hebben, onderschatte onze burgemeester de situatie en dat bleek: B&W is er nu dag en nacht mee bezig. “Het is allemaal buitengewoon verdrietig. En ook uit eigen ervaring weet ik wat het allemaal met ons doet”.
Ze bevestigde het nieuws van de raadsvergadering volgende week. Gelijkend op deze perssessie, zullen B&W en de raadsleden daarbij virtueel aanwezig zijn . En elke Helmonder kan die vergadering inderdaad via internet volgen. Nadat de deze week aangenomen noodwet in het Staatsblad staat, kan er digitaal rechtsgeldig gestemd worden. Helmond behoort dan tot de eerste gemeenten die daar gebruik van maakt.
De burgermoeder roemde de Helmonders omdat 95% zich volgens haar houdt aan de coronamaatregelen. Net als half Nederland zag zij het Foederer-filmpje dat HV zaterdag in de weblogreacties plaatste. Daar waar nodig is er een strenge handhaving door BOA’s, politie en een speciaal ingezet extra team. De gemelde 6 coranaboetes à 390 euro waren tot gistermiddag de enige Helmonders die het haasje waren. 

Wethouder Cathelijne Dortmans van Onderwijs berichtte dat er zo’n 85 jeugdigen zijn die in een moeilijke thuissituatie zitten. Over deze kwetsbare kinderen heeft zij nauw contact met de betrokken instanties en scholen. Waar mogelijk wordt voor opvang gezorgd tijdens de komende meivakantie. Daarnaast vertelde ze dat er 10 kinderen zijn die volledig van de radar zijn verdwenen. Hun leerkrachten kunnen geen contact met hen leggen. Hier zijn leerplichtambtenaren op gezet. In het kader van ‘never waste a good crisis’ ziet onze onderwijswethouder door deze crisis kansen voor digitaal onderwijs en school op afstand.
Wethouder Antoinette Maas vermeldde dat de cultuur nu nagenoeg stil ligt. De vraag is hoe lang. Middels een enquête wil ze graag weten waar de circa 300 Helmondse instellingen nu al tegenaan lopen. Gelukkig zijn er mooie initiatieven, zij gaf de digitale Lucas-tentoonstelling als voorbeeld. Voor hetgeen wethouder Erik de Vries woensdagmiddag benoemde, verwijzen we gemakshalve naar het interview dat we 14 dagen geleden met hem hadden.
Harrie van Dijk kon de aanwezige pers melden dat zorg- en vervoeraanbieders worden doorbetaald. Verder blijken er inmiddels 19 daklozen van onderdak voorzien in Sporthal De Braak. Sportverenigingen staan financieel niet op omvallen volgens de sportwethouder; een aantal heeft echter problemen nu de kantine-opbrengsten wegvallen. Er is een noodloket en regeling voor clubs die hun vaste lasten niet kunnen betalen.
Wethouder Gaby van den Waardenburg hoopt dat de bouwbedrijven door kunnen blijven werken en de bouwplannen zoveel mogelijk doorgaan. “Het zou goed zijn als de duurzaamheidsambities versneld worden uitgevoerd.” Desgevraagd meldde Serge van de Brug, wethouder Economische Zaken, dat hij nu nog niet kan inschatten hoeveel miljoen de schade voor onze stad is/wordt. De reden is dat er nog geen zicht is op het einde van deze crisistijd. Vanuit zijn huis attendeert hij erop dat nu ook grotere bedrijven het moeilijk krijgen. De ondernemers kunnen in een enquête aangeven waar zij tegenaan lopen en waarmee de gemeente hen zou kunnen helpen. Er hebben reeds 593 MKB’ers de weg naar het ondernemersloket gevonden.

Helmond zit door corona nog in grote onzekerheid, er wordt hard gewerkt (veelal van uit thuis) maar de stad moet ook haar kansen pakken. Want zoals wethouder Dortmans zei “never waste a good crisis”.

Onze collega’s schreven dit ED-artikel en dit Omroep Brabant-artikel over hetgeen zij hoorden tijdens de digitale persconferentie. Terwijl wij virtueel bezig waren, maakte Harrie Fotografie elders in de stad de 2 foto’s links in het midden.