6reacties

Wethouder Van Dijk: Zorg met en voor elkaar


Inmiddels zijn we al weer een aantal weken onderweg in deze coronacrisis. Wie had kunnen denken dat een virus onze samenleving zo zou ontregelen in een hele korte tijd? Onze bruisende stad kwam tot stilstand en het motto werd ‘blijf thuis’. Ook ik heb deze onwerkelijke situatie zien ontstaan, maar ik zag ook dat onze stad veerkracht heeft en dat er heel veel creativiteit ontstond.

Hartverwarmend waren de acties om onze zorgverleners een hart onder de riem te steken. De zorghelden die iedere dag weer keihard werkten in het Elkerliek, maar ook al die zorgprofessionals die zich inzetten voor de bewoners in de verzorgingshuizen, de gehandicaptenzorg en al die zorgprofessionals die kwetsbare inwoners thuis ondersteunen. Ik vond het prachtig om te zien dat we in een hele korte tijd voor de dak- en thuislozen een opvang bij de Braak hadden geregeld om ook hen een veilig dak boven hun hoofd te bieden. Het doet me goed dat er ook vanuit de omliggende wijk oprechte aandacht is.

Natuurlijk zijn er dilemma’s waarbij we als gemeentebestuur voor lastige keuzes staan. Het raakt mij persoonlijk ook als ik hoor dat familie niet op bezoek kan bij hun dierbare in het verzorgingstehuis, dat het wekelijkse kopje koffie in het wijkhuis nu niet meer kan en dat eenzaamheid nóg meer op de loer ligt. Gelukkig zie ik, ook nu tijdens corona, dat er initiatieven ontstaan om in verbinding te blijven. Ik ben trots op al deze initiatieven zoals de (online) beweeguurtjes; de buitenconcerten bij de verzorgingstehuizen; de inzet van de KBO en de LEV-groep om ouderen en kwetsbare inwoners te bereiken. Geweldig om te zien hoe vele vrijwilligers zich hiervoor inzetten!

In verbinding blijven is nu juist zo ontzettend belangrijk, al gaat dat nu op een andere manier dan we gewend zijn. Het is zoeken hoe we in de nieuwe 1,5 meter samenleving hier invulling aan gaan geven. Hoe zorgen wij er met elkaar voor dat we die nabijheid vasthouden, nu een arm om iemand heen slaan of een knuffel niet mogelijk is? Dat is een dilemma wat mij bezig houdt omdat onze samenleving hier wel behoefte aan heeft.

Voorzichtig kunnen we vooruit kijken en nadenken over de tijd na corona. Met elkaar zullen we kleine stapjes moeten zetten om vorm te geven aan de nieuwe werkelijkheid. Ik geloof dat wij dat in Helmond samen kunnen. We zijn niet voor niets Helmond, stad in beweging!

Harrie van Dijk
Wethouder Zorg & Welzijn, Ouderen, Wijken, Sport

Corona in HelmondB&W
6 reacties
Reageer

Beste wethouder van Dijk,

Bij alle versoepelingen mis ik de buurt en wijkhuizen. Weet u wanneer deze weer open mogen en onder welke beroepsgroep vallen deze?
Hopelijk kunt u mij hier antwoord op geven.

Alvast bedankt voor uw moeite.

Lenie Weijnen Stienen

Beste Lenie,

Een goede vraag waar ik helaas nog geen duidelijk antwoord op heb. Vanaf 11 mei wordt langzaam weer het een en ander mogelijk gemaakt, zo hebben we gisteravond kunnen horen tijdens de persconferentie. De komende tijd worden de details verder uitgewerkt.
Uiteraard hoop ik ook dat de buurt- en wijkhuizen snel weer open kunnen, maar wanneer dit precies zal zijn kan ik u nu nog niet zeggen.

Wethouder Harrie van Dijk

Sorry, maar de meeste mensen hebben wel een beetje genoeg van van die lege retoriek. "Samen, saamhorigheid, zorgen voor elkaar, omkijken naar elkaar.....". Allemaal holle frasen, want het is zoals altijd "ieder voor zich". Zo was het, zo is het, en zo zal het altijd zijn, want dat is gewoon de aard van homo sapiens. You never walk alone? Hou toch op, als puntje bij paaltje komt, staat iedereen er alleen voor. Laten we voor eens en voor altijd een einde maken aan de mythe die "saamhorigheid" wordt genoemd.

Christ Beekmans

Beste wethouder van Dijk,

Inmiddels ben ik een beetje verder gekomen. Blijkbaar kan dat al vanaf 1 juni en vanaf 11 mei al voor dagbesteding e.d. Zou u voor mij kunnen uitzoeken hoe get beleid in Helmond is voor de buurt en wijkhuizen?

Alvast bedankt voor de moeite

Lenie Weijnen Stienen

Beste Lenie,

Dagbesteding is inderdaad beperkt mogelijk, we volgen hierbij de richtlijnen van het RIVM.
De mogelijkheden voor wijkhuizen zijn echter nog niet 100% duidelijk. De nieuwe regionale noodverordening die wordt opgesteld moet het kader daarvoor nog geven. Vanaf 1 juni kunnen cafés en culturele instellingen beperkt open zoals het Rijk aankondigde. Wijkhuizen zou je als zodanig kunnen opvatten en dat betekent dat er 30 personen, vooraf aangemeld, niet ziek en met 1,5 meter afstand in wijkhuizen mogen samenkomen.
Zoals gezegd is het afhankelijk van de noodverordening of dit ook zo zal zijn. We hopen hier het einde van deze week meer duidelijkheid over te hebben.

Wethouder Harrie van Dijk

Dankuwel voor de reactie en de moeite. Even afwachten dus nog.

Groeten

Lenie Weijnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: