3reacties

TextielBaron: Europees Rondje Helmond

De TextielBaron“Ga je nog mee of blijf je weer achter die computer zitten?” Het ondertoontje – nou ja, zeg maar gerust toon – die in de vraag van mijn vrouw besloten ligt, was wel terecht. Ik moest maar weer eens mee gaan fietsen. En fietsen, dat kan in Helmond buitengewoon goed. Afgezien van alle slimme verkeerslichten in de stad zelf en van sommige door boomwortels vernachelde stukken fietspad biedt onze stad een schitterend parcours. En dat parcours moest weer eens aangedaan worden dus. De geplande route: Rondje Helmond. De Helmondse ruime marathonroute voert langs een aantal aardige plekken dat het Helmonds spectrum biedt. Zó aardig, dat ik mij fietsend afvroeg of Helmond niet als een soort van fietsvakantieoord gepropageerd kan worden. De meest schitterende, Europees aandoende plekken zijn te vinden aan de randen van onze stad. We hoeven niet langer op vakantie!
In het oosten vinden we Berkendonk, liggend tegen de Bakelse Bossen. Het fietsen voelt daar eigenlijk aan als een ritje langs een bergmeer in het Sauerland. Door enig hoogteverschil in de route aldaar waan je je toch in heuvelachtig gebied, waar de flora en fauna bloeien. Een stukje verder, als we via het Koeienpad (of hoe heet dat ding) de Kanaaldijk bereiken, krijg je het gevoel in Schotse Highlands te rijden. Nou goed, zonder heuvels dan. Hoe schitterend kabbelt de Aa door het landschap en hoe heerlijk klinkt het geschal van vogels in de wuivende bomen langs het kanaal. Wat een sensatie! Maar er volgt nog meer. Ook de Helmondse Warande wordt aangedaan. De route leidt ons door het donkere en druk beboomde bos in dit historische stukje Helmond. Mijn modern glimmende fiets vloekt tegen de achtergrond van het natuurlijk aandoende en onverharde bospad. Kan dit deel niet beter “Zwarte Woud” heten in plaats van Warande? Na een omzwerving van luttele kilometers brengt Rondje Helmond ons daarna nog in het Goor (’t Gauwer), waar de zon door de bomen in het kanaal schijnt. Ik zie een specht, die opschrikt van mijn piepende remmen. Ik moet acuut de neiging onderdrukken Frans te praten tegen mijn vrouw, denkend aan de Vogezen.
Volledig uitgerust en vol nieuwe energie komen we weer thuis na een lange fietsvakantie van tweeënhalf uur. Wat een pracht biedt het Rondje Helmond ons! Mocht u door crisis of andere malaise geen geld hebben een veel te dure vakantie te boeken, geen nood. U bestijgt een stalen ros en u kunt zeer goedkoop Europa’s mooiste plekken bezoeken!

De TextielBaron