4reacties

14 Maanden geëist voor seks met 17-jarige

Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant heeft vanmiddag voor de rechtbank in Den Bosch gevangenisstraffen en een werkstraf geëist tegen 5 mannen die er van worden verdacht seks te hebben gehad met een minderjarig meisje.
Tegen een 42-jarige man uit Helmond is 14 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk geëist. Een 40-jarige man uit Berghem zou wat het OM betreft 12 maanden de cel in mogen, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Een 31 jarige man uit Kaatsheuvel hoorde 6 maanden gevangenisstraf tegen zich eisen waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Een 29-jarige man uit Nuenen zou ook 6 maanden gevangenisstraf moeten krijgen, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, en tegen een 37-jarige man uit Breda is een taakstraf geëist van 200 uur en 1 dag gevangenisstraf.
Naar aanleiding van een Meld Misdaad Anoniem melding van 28 januari 2015 is de politie een woning in Rotterdam naar binnen gegaan. De melding ging over een 17-jarig meisje dat gedwongen werd zich te prostitueren. Kort na de inval blijkt dat de personen via de achterzijde zijn gevlucht. Wel ziet de politie dat in de woning een slaapkamer is ingericht als afwerkkamer.
2 Dagen later is het meisje terecht. Zij doet aangifte en een opsporingsonderzoek wordt gestart. Er blijkt onvoldoende bewijs of dit meisje een pooier heeft gehad, maar uit het onderzoek komen wel diverse klanten van het meisje naar voren. Dit zijn de 5 verdachten die vandaag voor de rechter moesten verschijnen.
De officier van justitie op zitting: “Of ze zelf heeft beweerd dat ze ouder was, of in haar advertentie stond dat ze 19 jaar oud was, dat maakt niet uit. Het is het risico van de klant die in de niet-legale sector op zoek gaat naar een prostituee en zich onvoldoende vergewist van de leeftijd van de dame in kwestie, dat hij zich schuldig maakt aan een strafbaar feit.” Van iedere klant kan en mag worden verlangd dat deze alvorens enige seksuele handeling met de prostituee te verrichten hij zich ervan heeft vergewist of het een legale seksafspraak betreft en dat hij alert is op aanwijzingen voor onvrijwilligheid, zo heeft ook het Gerechtshof in de Valkenburgse zedenzaak overwogen. “In deze zaak is het in dat kader echt onvoldoende om, in het geval van een seksafspraak in de illegale sector, simpelweg te vertrouwen op de mededeling in de advertentie of van de prostituee dat zij 19 jaar is,” aldus de officier van justitie.
“Het spreekt voor zich dat het werken als prostituee voor een 17-jarig meisje, hoe dan ook enorme consequenties heeft voor haar verdere ontwikkeling. En dat niet alleen; wat te denken van het wereldbeeld dat bij haar is ontstaan? Een wereldbeeld waarin het doodnormaal is dat je als meisje je lichaam verkoopt aan willekeurige mannen in willekeurige auto’s en willekeurige panden. Een wereldbeeld waarin mannen je alleen maar lief vinden als je doet wat ze van je vragen en waar ze je voor betalen. Dit meisje is enorm beschadigd, mede door toedoen van deze verdachten,” zo besloot de officier van justitie haar betoog.
Juist vanwege deze impact heeft het OM onvoorwaardelijke gevangenisstraffen tot uitgangspunt staan. Strafverhogend hierin werkt in ieder geval het meermalen bezoeken van minderjarige slachtoffers en verdergaande handelingen zoals het seks hebben zonder condoom. Maar ook de kwetsbaarheid van het slachtoffer zoals bij een minderjarige, dient meegewogen te worden bij de strafmaat.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

In een reactie hieronder staat een update.