23reacties

3,5 Jaar celstraf voor handelen in wapens

In april 2019 doorzocht de politie de kantoorruimte van een bedrijfspand op het industrieterrein van een 32-jarige man uit Rijsbergen en zijn zakenpartner. In een kluis en in een verborgen ruimte in een poef lagen onder andere een revolver, een twintigtal pistolen, honderden patronen en onderdelen van vuurwapens. Vandaag is de man uit Rijsbergen veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf. Dat bepaalde de rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch omdat hij in wapens handelde en meerdere wapens en onderdelen daarvan in bezit had.

Behalve dat wapenarsenaal trof de getipte politie donderdag 4 april 2019 in dat bedrijfspand op de Achterdijk nog meer aan. Op 1 van de bureaus vonden zij een MacBook, een kladblok en een mobiele telefoon die vaak wordt gebruikt als cryptofoon. Op de laptop stond een brief met instructies met een overduidelijk crimineel karakter, onder andere over het gebruik van zo’n mobiele telefoon. Verder bleek er met behulp van die laptop gezocht te zijn naar verschillende wapens. De verdachte verklaarde op zitting dat hij deze laptop gebruikte. In de kladblok stonden de namen van vuurwapens en bijbehorende prijzen.
Uit de kladbloknotities en de aangetroffen instructies op de laptop leidt de rechtbank af dat de verdachte zich bezighoudt met wapenhandel en zich in het criminele circuit bevindt. Het ongecontroleerde bezit van een vuurwapen verhoogt het risico op een levensbedreigend geweldsdelict. Daarom moet streng worden opgetreden tegen het illegale bezit van vuurwapens.
De huurder uit Rijsbergen (een dorp in de gemeente Zundert in Noord-Brabant) handelde kennelijk uit puur winstbejag en trok zich niets aan van de veiligheidsrisico’s die aan grootschalig wapenbezit zijn verbonden. De rechters vervolgen dat hij bovendien het verwijtbare van zijn handelen niet inziet en geen verantwoordelijkheid neemt. De rechtbank volgt daarom de eis van de officier van justitie en veroordeelt de verdachte tot schuldige en 3,5 jaar gevangenisstraf.
Zijn zakenpartner (een Helmonder die toen 25 jaar oud was) kreeg eind 2019 al precies dezelfde straf.

De volledige uitspraak van de rechtbank.