Buiten is het 9 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 109.550 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

23reacties

In april 2019 doorzocht de politie de kantoorruimte van een bedrijfspand op het industrieterrein van een 32-jarige man uit Rijsbergen en zijn zakenpartner. In een kluis en in een verborgen ruimte in een poef lagen onder andere een revolver, een twintigtal pistolen, honderden patronen en onderdelen van vuurwapens. Vandaag is de man uit Rijsbergen veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf. Dat bepaalde de rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch omdat hij in wapens handelde en meerdere wapens en onderdelen daarvan in bezit had.
Behalve dat wapenarsenaal trof de getipte politie donderdag 4 april 2019 in dat bedrijfspand op de Achterdijk nog meer aan. Op 1 van de bureaus vonden zij een MacBook, een kladblok en een mobiele telefoon die vaak wordt gebruikt als cryptofoon. Op de laptop stond een brief met instructies met een overduidelijk crimineel karakter, onder andere over het gebruik van zo’n mobiele telefoon. Verder bleek er met behulp van die laptop gezocht te zijn naar verschillende wapens. De verdachte verklaarde op zitting dat hij deze laptop gebruikte. In de kladblok stonden de namen van vuurwapens en bijbehorende prijzen.
Uit de kladbloknotities en de aangetroffen instructies op de laptop leidt de rechtbank af dat de verdachte zich bezighoudt met wapenhandel en zich in het criminele circuit bevindt. Het ongecontroleerde bezit van een vuurwapen verhoogt het risico op een levensbedreigend geweldsdelict. Daarom moet streng worden opgetreden tegen het illegale bezit van vuurwapens.
De huurder uit Rijsbergen (een dorp in de gemeente Zundert in Noord-Brabant) handelde kennelijk uit puur winstbejag en trok zich niets aan van de veiligheidsrisico’s die aan grootschalig wapenbezit zijn verbonden. De rechters vervolgen dat hij bovendien het verwijtbare van zijn handelen niet inziet en geen verantwoordelijkheid neemt. De rechtbank volgt daarom de eis van de officier van justitie en veroordeelt de verdachte tot schuldige en 3,5 jaar gevangenisstraf.
Zijn zakenpartner (een Helmonder die toen 25 jaar oud was) kreeg eind 2019 al precies dezelfde straf.

De volledige uitspraak van de rechtbank.

23 reacties:

Nou,… De Helmondse jongeman, die ik ken vanuit mijn toenmalige omgeving vind ik gewoon een hele leuke, nette en behulpzame persoon. Zijn vrouw met wie hij net een kind had gekregen, idem dito! Hele mooie meid, gewoon een baan, netjes, niks op aan te merken. In hun geval, vind ik 3,5 jaar zitten toch wel wat aan de hoge kant. Minder lang zitten, half jaar of zo, en dan de rest voorwaardelijk en misschien taakstraf, had ik gezien hun situatie en leeftijd toch meer op zijn plaats gevonden. Stel je bent een doorgewinterde crimineel, en je krijgt dan zo’n strafeis, dan kan ik het wel begrijpen. Maar in dit geval lijkt mij dat echt niet het geval.

Beantwoorden

@Tommy op donderdag 13 oktober 2022 om 20:10:

Dan moet de rechtbank zich hebben vergist. Het gaat ook niet om een strafeis; het gaat om een uitspraak. Misschien gaat de leuke, nette en behulpzame Helmondse jongeman in hoger beroep.

Beantwoorden

@Tommy op donderdag 13 oktober 2022 om 20:10:

Mijn complimenten, want dat vind ik nou een prachtige reactie! Meestal vinden reageerders hier de straf veel en veel te laag. Zowat iedereen dient levenslang krijgen (vinden zij).
Jij geeft keurig en onderbouwd aan dat een straf terecht is maaraan de hoge kant. Een zeldzaamheid, de eerste keer in ieder geval dat ik het hier zie (ik kom hier vaak en veel sinds begin 2020). Jammer voor jouw kennis (vriend wellicht?) dat je dat destijds niet tijdens de zitting kon melden. Naar mijn bescheiden ervaring hebben rechters daar een zwak voor.
Hoe lang is je kennis nog op vakantie?

Beantwoorden

@Marko op donderdag 13 oktober 2022 om 21:41:

Jij bent blijkbaar zo’n rechtskundige of meester in de rechten of misschien toch ‘gewoon’ een zinloze zogenaamd alles wetende (“excusez moi le mot”) ouwehoer of (“Pardon my French”) zeikwijf. Daarom aan jou de de volgende vragen:
Wie kan zo´n verplichting om geen wapens meer te verkopen afdwingen? Een politieagent? Een ambtenaar? Een rechter? Iemand anders?
Zelfs een rechter kan je niet daartoe verplichten. Toch? Hij kan je een straf opleggen als je geen medewerking verleent. En de verdachte kan daar zelfs tegen in beroep gaan. Toch?
Ik verwacht dat je degelijke en met wetsartikelen onderbouwde antwoorden geeft. Dus doe een beetje je best Marko.

Beantwoorden

@Ron op vrijdag 14 oktober 2022 om 04:52:

Dat is niet zo moeilijk Ron. Je mag doen waar je zin in hebt. Voor eventuele consequenties ben je zelf verantwoordelijk.

Beantwoorden

@ron: ik denk dat hij nu nog een half jaartje moet zitten. Dan is de 3,5 jaar voorbij. Ik ben dan echt blij voor hem, zijn vriendin en zijn dochtertje. Dank je voor je positieve reactie by the way. Had ik niet verwacht. Meer inderdaad van,… Jaaaaa das niet lang genoeg enz enz enz. Die andere reacties van die Marko lees ik dan ook maar niet. Je kunt ook niet overal maar op gaan reageren toch?

Beantwoorden

Wat een wazige straf, als je iemand moedwillig doodrijd krijg je veel minder, ik weet wel wat ik erger vind.

Eens met Tommy.

Beantwoorden

@Tommy op donderdag 13 oktober 2022 om 20:10:

Ik doe niks af aan jouw betoog, doch een rechter heeft waarschijnlijk al vaak het verhaal gehoord dat iemand een goede jongen is.

Beantwoorden

@sjef
Ja sjef, daar heb je gelijk in. En uiteindelijk wordt beoordeeld op feiten. Feit is, dat de besprokene fout zat. Maar dan blijft mijn mening toch, dat ik de strafmaat te hoog vond. Je moet ook weten dat de besprokene, erg jong was/is. Kijk, soms wordt iets kleins onbedoeld groter dan je vooraf had voorzien. Daar komt bij dat illegale zaken gewoon gemakkelijk voor handen zijn door de open grenzen. Te noemen, drugs, wapens vuurwerk en drugs. Terwijl tegelijkertijd ontzettend bezuinigd is op politie, justitie, Doane en defensie. Ik vind dat de overheid dus net zo goed zelf ook schuldig is aan de overvloed aan illegale producten in Nederland. Die wapens zijn hier echt niet terechtgekomen in een mandje op de rug van een ezel via berg en bospaadjes.

Beantwoorden

@Tommy op vrijdag 14 oktober 2022 om 10:08:

Mooi hoe je het opneemt voor je maat die een verkeerde afslag nam. 🌹

Van die Marko moet je je niks aantrekken. Dat geval is bijna altijd een klootZAK, ik zeg het maar netjes dit keer. Een heel, héél triest menneke die denkt veel te weten, maar dat is helemaal niet zo. 😂😂
Een klassieke toetsenbordheld die zelfs irl door vrouwen uitgelachen wordt en daarom maar achter zijn schermpje gaat zitten. How low can you go? 😂😂😂

Beantwoorden

@ Jose joosten
Thank’s Jose!
Nou, ik vind sowieso dat de arrogantie vd overheid elke berg overstijgt. Als je bijvoorbeeld uit een arbeidersgezin of een minder goed bedeeld gezin komt, is het bijna onmogelijk om bijvoorbeeld een rechtenstudie af te ronden. Het overgrote deel dat dus als rechter zit in de rechtbank, komt dus merendeel uit een bevoorrecht deel vd samenleving. Welke dus totaal geen ervaringsdeskundige zijn in deelname aan het normale leven. Het normale leven vol met struikelblokken uitdagingen en hindernissen.
Maar oh wee, als je dan een keer struikelt, dan zal die arrogante elite club zwaar over je oordelen, en flink met het vingertje wijzen, om de rest van je leven nog moeilijker te maken. Die Marko, die ken ik natuurlijk niet, net als anderen, die dagelijks ellenlange commentaren neerknallen op deze site. Af en toe schrijf ik wel een reactie, net als nu,…. als onderwerpen ongelijkheid misstanden of bestuurlijke arrogantie beschrijven.

Beantwoorden

@Twanneman op vrijdag 14 oktober 2022 om 10:40:

begrijp jij wel dat met wapenhandel het gevaar voor politie groter wordt,het wapen kan zomaar tegen je gebruikt worden,dus daarom flinke straffen.

Beantwoorden

@goed straffen
Ooows,… Vuurwapens maken het werk vd agent gevaarlijker? Oh,… Een kruisboog, een luchtbuks, volledig legaal doen dat niet? Jouw reactie vind ik erg kortzichtig. Daarbij kan ik je vast het volgende vertellen. Na de oorlog in voormalig Joegoslavië zijn er heel erg veel wapens Nederland binnen gekomen. Als dadelijk de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voorbij is, zal dat precies weer zo gaan.

Beantwoorden

@Tommie op zaterdag 15 oktober 2022 om 11:27:

een luchtbuks kruisboog enz. neem jij niet ongezien mee de straat op of kroeg in. over kortzichtigheid gesproken

Beantwoorden

@Tommie op zaterdag 15 oktober 2022 om 08:00:

Ik begrijp je frustratie over ‘de macht van de elite’ t.a.v. minder hoog opgeleiden.
Je verhaal over ‘de arrogantie van de elite bij het veroordelen van (zelf veroorzaakte?) misstanden niet.

Om te oordelen over feitelijke misstanden zul je moeten weten waarover je praat. Om te voorkomen dat we hier Amerikaanse (jury-) toestanden krijgen, ben ik blij dat goed opgeleide mensen zich niet door borrelpraat en emoties laten leiden, maar de wet volgen, hoe klote en onrechtvaardig dat ook soms voelt, daar kan ik ook over meepraten.

Hier op de weblog wordt er vooral door ‘het volk’ (wat dat dan ook moge zijn buiten de genoemde ‘elite’) erg snel geroepen dat er levenslang moet worden gegeven. Tót het een overtreding van henzelf betreft, dan gelden er opeens andere regels…

Hoog of laag opgeleid: je hebt in meer of mindere mate altijd de keuze om je aan regels en wetten te houden. Godzijdank gelden die voor iedereen.

Wel herken ik me in het verhaal dat bij witte-boorden-criminaliteit de uiteindelijke boete of straf opvallend laat of laag uitvalt t.o.v. dagelijkse lullige overtredingen.
Het is niet voor niets dat binnen de VVD al jaren de meeste integriteitsschandalen op te tekenen zijn. Je wordt er steeds handiger in, denk ik…

Ik weet verder trouwens totaal niet wat de feitelijke achtergrond van de personen in deze topic is en heb er daarom dus ook geen mening over.

Beantwoorden

@ goed straffen
GA maar even kijken op internet dan, wat voor luchtdruk pistolen er te koop zijn op Internet. En spiegel mij dan aub nog een keertje kortzichtig te zijn. Kijk dan ook svp naar kaliber en mondingssnelheid. Komt bij dat door het uiteenspatten van zo’n stukje lood soms ergere schade veroorzaakt dan een kogel. Tjah, die kruisboog neem je niet zomaar mee de kroeg in. Was dat nou weer voor gekkigheid? Worden mensen alleen maar in de kroeg neer geschoten? Dan heb ik een goed advies voor iedereen die niet neergeschoten wil worden!!! Ga niet naar de kroeg, want dan wordt je niet neergeschoten!!! Zoals altijd, komt er een keer een eind of gebrek aan motivatie een discussie voort te zetten. Zo is het met mij nu ook. Eerder al heb ik mijn punten duidelijk gemaakt. Dus ik ga eens lekker de tuin in om die winterklaar te maken. En als ik dan heel diep graaf, kom ik misschien zelfs nog een kruisboog of zo tegen.

Beantwoorden

@job
Over veel punten zijn we het wel eens. Das al heel mooi toch!? Ik blijf bij mijn standpunten, eerder beschreven. Maar belangrijkste punt, 3,5 jaar onvoorwaardelijk vind ik voor de eerder veroordeelde jongen te lang. Verder,…. Er komt altijd een moment zoals dit, dat alles wel gezegd/geschreven lijkt te zijn. Het is een prachtige dag, dus ga ik eens lekker in de tuin aan de slag!

Beantwoorden

Helemaal eens Tommie,

Jij praat over mondings snelheid etc, ik praat over joules, dat men geweren kan kopen van 1100 joule, vrij door alleen je ID te tonen ÷18 jaar, die gaan door kogelwerende vesten, 13mm, politie pistool 9mm….

Wat weet Job, niets.

Er zijn meer zwarte pistolen in Nl als mensen, dat weten ze bij justitie ook, dus om dan 3,5 jaar toe te kennen…..

Beantwoorden

@Twanneman op zaterdag 15 oktober 2022 om 19:55:

‘Wat weet Job, niets.’… zucht…
Wederom wordt exact bevestigd waarom sommige mensen al precies weten wat iemand zou weten, omdat die iets niet snapt, leest of aanneemt dat ie het ergens niet mee eens is. Tjongejonge.
Zo’n uitspraak voegt echt wat inhoudelijks toe aan het gesprek vanuit wederzijds respect.

De lezer begrijpt hopelijk waarom bepaald volk sowieso beter niet voor rechter kan spelen, sorry hoor, pff.

Beantwoorden

@Tommie op zaterdag 15 oktober 2022 om 15:19:

Helemaal mee eens!

Beantwoorden

Goh, wat een ellende toch allemaal in de wereld he?
Konden we dat hier allemaal op de weblog van Helmond maar oplossen. Ik zal wel te soft zijn. in Helmond vond ik het allemaal wat te roerig. Soms om gek van te worden. Daarom ben ik niet erg lang geleden verhuisd, naar een dorp in de buurt. Lekker rustig, alle ruimte, geen gedeal of geschreeuw op straat.

Beantwoorden

@Tommy “Daar komt bij dat illegale zaken gewoon gemakkelijk voor handen zijn door de open grenzen.”

Idd het is niet mijn fout dat ik met wapenhandel bezig wil zijn maar door de open grenzen wordt het me zo makkelijk gemaakt.
Of je houdt je niet bezig met wapenhandel. Het is maar een suggestie.

Beantwoorden

Tjah,… Stop dan maar meteen met Ali express, wish en de rest vd zooi he!!!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *