Al enkele weken na het uitbreken van de oorlog werd begonnen met het opzetten van deze weggeefactie. Via de eigen LinkedIn-pagina werden bedrijven en particulieren in maart opgeroepen hun afgeschreven laptops hiervoor te doneren. Dat zorgde voor veel respons. De grootste donatie kwam van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Die stelde honderden 4 tot 6 jaar oude Chromebooks ter beschikking. Daarop legden studenten examens af, maar voor dat gebruik zijn die laptops echter inmiddels alweer verouderd.
Daarna gingen de opgeknapte laptops (allemaal voorzien van nieuwe batterijen) naar de doelgroep. Er werd een basisuitleg gegeven voor het gebruik en de vluchtelingen werden gecontroleerd of ze daadwerkelijk uit Oekraïne kwamen. Vanuit het hele land waaronder uiteraard Helmond komen er soms wel 40 op 1 dag naar op de ophaaldagen van het HomeComputerMuseum. De eerste 250 stuks gingen gratis de deur uit. Daarna werd besloten om de 40 euro aan onkosten in rekening te brengen.
Het oplappen van oudere laptops doet het museum overigens niet alleen voor Oekraïense vluchtelingen. Kinderen uit arme gezinnen in de regio krijgen er via Stichting Leergeld. Net als werkzoekenden die via het UWV een cursus volgen voor nieuw werk.
Hoe lang het HomeComputerMuseum dit nog kan volhouden is onduidelijk. Bart: “Als grootste interactieve computermuseum ter wereld zijn onze lasten in de afgelopen periode enorm gestegen (en gaan nog harder stijgen). De stijgende bezoekersaantallen leveren helaas te weinig op om dit te compenseren. We draaien rode cijfers.”
Opgeven is voor hem geen optie. “Het HomeComputerMuseum en haar vrijwilligers blijven doorgaan tot het echt niet anders meer kan; voor Oekraïne, voor het aanwezige erfgoed en voor de mensen met de afstand tot de arbeidsmarkt.”
Door autisme hebben veel van hun vrijwilligers een afstand tot de arbeidsmarkt. Via het HomeComputerMuseum kunnen zij weer re-integreren in de maatschappij. Deze non-profit organisatie wil namelijk dat mensen persoonlijk en sociaal kunnen groeien en geeft ze nieuwe mogelijkheden om zelfstandiger door het leven te kunnen. Dat laatste was 1 van de redenen waarom ze de Brabantse Erfgoedprijs 2019 wonnen. Een dik jaar later werd de tweejaarlijkse Carat Cultuurprijs in de wacht gesleept.
Harrie Fotografie maakte 3 van de 4 bijgaande foto’s.