Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 110.569 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

8reacties

Gisteravond is het HomeComputerMuseum uitgeroepen tot winnaar van de Brabantse Erfgoedprijs 2019. Met deze 2-jaarlijkse prijs lieten de nerds van dit Helmonds museum 55 andere aangemelde projecten achter zich. Tijdens een award ceremony in Vught ontving Bart van den Akker de prijs én de bijbehorende cheque van 10.000 euro uit handen van Marianne van der Sloot. Niet zo maar een jonge dame: zij is de provinciebestuurder in Brabant voor cultuur, erfgoed, samenleving en sport. Erfgoed Brabant is namelijk hét kennis- en expertisecentrum van de provincie voor erfgoed. De sinds 2013 bestaande erfgoedprijs stimuleert projecten die op een creatieve en onderscheidende manier omgaan met Brabants erfgoed. De vierde erfgoedprijs gaat naar het HomeComputerMuseum nadat zij eerder dit jaar door de vakjury waren gekozen tot 1 van 3 kanshebbers. “De jury waardeert de aandacht die het museum schenkt aan digitaal erfgoed en vindt het ook geweldig dat er oog is voor sociaal ondernemen.” Via internet mocht het publiek vervolgens uit die top 3 kiezen: van de 3574 uitgebrachte stemmen ging 48% naar de Helmondse finalist. 
Het nu nog in de Kluisstraat gevestigde interactief computermuseum is een particulier initiatief van Helmonder Bart van den Akker. “Echt geweldig en ik kan het nog steeds bijna niet geloven” was de eerste reactie van de grote baas gisteravond. ‘s Middags belden we al even met Patrick van Halen, 1 van andere kartrekkers van deze stichting. Ben je gespannen voor vanavond? Bijna verbaasd over die vraag. “Nee hoor, we hebben al lang gewonnen door de nominatie. Of we die prijs nu wel of niet pakken vanavond.” Er viel even een stilte in het gesprek. “Maar als je het niet erg vindt, ga ik nu verder met verhuizen. De regen is bijna opgehouden en we kunnen weer verder gaan met sjouwen.”  Een antwoord tekenend voor alle andere contacten die we met hen hadden: “Niet lullen maar poetsen!”
De vrijwilligers van het museum zijn namelijk druk met verhuizen. Nee hoor, ze vertrekken niet naar Silicon Valley, Londen of Amsterdam. Ze blijven in het centrum van Helmond want in februari heropent het museum aan de andere kant van de straat. Op de hoek van de Noord Koninginnewal en de Kluisstraat krijgen ze dan dubbel zoveel vierkante meters voor hun honderden werkende pc’s, zie het onderstaande filmpje van SBS6. Ook hun reparatieafdeling en sociale werkplaats krijgen daardoor heel veel ruimte.
Het is de vraag of het museum vanaf nu meer ondersteuning van de gemeente krijgt. Helder Helmond vroeg er al meerdere malen om. Dinsdagavond tijdens de raadsvergadering maar ook bijvoorbeeld in maart via deze raadsvragenn aan B&W (pdf). In de antwoorden van B&W staan vele aanknopingspunten die door deze prijs benut kunnen worden (zie ook het Beleidsplan 2019-2021 van het HomeComputerMuseum). Cultuurwethouder Antoinette Maas is op de hoogte, gisteravond feliciteerde zij hen met de “fantastische waardering” door de provincie Noord-Brabant. 

.

In de reacties hieronder staat een update.

8 reacties:

@Bart, Patrick en alle andere hardwerkende museumvrijwilligers:
een hele, hele dikke proficiat! ????
Jawel, dus toch: ???? ???? ???? ???? ????


Wij zijn trots op zulke Helmonders die gewoon zonder blabla hun passie volgen.

Beantwoorden

Yiiihaaaa. Mooi man !

Beantwoorden
Danny van den Heuvel

Proficiat!!!

Beantwoorden

Nou de subsidie nog gemeente!

Beantwoorden

gefeliciteerd

Beantwoorden

Gefeliciteerd met deze prijs, TOP

Beantwoorden

Update:
Vandaag opende het HomeComputerMuseum haar deuren van de nieuwe locatie op de Noord Koninginnewal 28. Het was een drukbezochte dag. Aan het begin van de middag hielden directeur Bart van den Akker en wethouder Antoinette Maas deze toespraken:

Beantwoorden

Corona-actie door HomeComputermuseum:

Huur voor een dag of 2 een complete retro #spelcomputer uit de museumvoorraad van HomeComputerMuseum in #Helmond ???? en…

Geplaatst door De weblog van Helmond op Maandag 6 april 2020

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *