Buiten is het -1 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 80.587 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
8reacties

Volgend jaar wil het HomeComputerMuseum haar deuren openen. Niet in Silicon Valley, Londen of Amsterdam, nee gewoon in het centrum van Helmond.
In een leegstaand pand met een vloeroppervlakte van 621 m² in de Kluisstraat komt dat interactief computermuseum met retrocomputers. In themakamers met meubels en accessoires uit die jaren kan een ieder interactief de geschiedenis van de thuiscomputer (her)beleven. Dus geen vitrinekasten vol beeldschermen met begeleidende info-kaartjes, maar zelf van alles uitproberen op computers van toen. Een spelletje spelen op bijvoorbeeld een Commodore 64 of Atari, zelf (weer) ervaren hoe het was om een document op te slaan op een floppy en/of programmeren op een Tandy TRS-80.
Initiatiefnemer is de 35-jarige Helmonder Bart van den Akker. Dankzij bevriende verzamelaars bevat de HomeComputerMuseum-collectie inmiddels ruim 600 apparaten. Sinds het begin van dit jaar wordt er hard gewerkt aan dit particulier initiatief. Alles staat in feite gereed om het museum in te gaan richten. Via Facebook kun je de actuele ontwikkelingen bijhouden.
Er is nog 20 duizend euro nodig om het pand te voorzien van elektra, beveiliging en andere voorzieningen. Daarvoor is 7 dagen geleden een crowdfunding gestart via Kickstarter en (voor wie geen creditcard heeft) GoFundMe. In het filmpje hieronder legt Bart in het Engels uit wat hij wil en hoe jij er mede voor kan zorgen dat dit computermuseum in onze stad komt.

.
In de reacties hieronder staan updates.

8 reacties:

Dit concept zal zeker een aanwinst zijn voor Helmond dus hup Gemeente Helmond stel die 20 duizend euro gewoon beschikbaar waar praten we over?

Mooi filmpje Bart!

Beantwoorden

kom zeker ff flashbackken

Beantwoorden

Update 1:
Tweaker WHiZZi zoekt hulp om Home Computer Museum te kunnen openen
Dat bericht werd vandaag geplaatst door Tweakers. Dat is (naar eigen zeggen) met gemiddeld 4 miljoen bezoekers en 100 miljoen pageviews per maand de grootste elektronica- en technologiewebsite van Nederland en België.

Beantwoorden

Supervet!

Beantwoorden

Tof! Hoop dat het streefbedrag gehaald wordt! Als GoFundMe geen optie is kan je ook nog zo op Kickstarter doneren: https://www.alleszondercreditcard.nl/kickstarter-ideal/

Beantwoorden

Update 2:
Deze week verscheen deze Engelstalige documentaire over initiatiefnemer Bart van den Akker en zijn op 17 maart te openen HomeComputerMuseum:

Beantwoorden

Update 3:
Interactief computermuseum opent op 17 maart de deuren in het centrum
Zaterdag 17 maart is om 12.00 uur de opening van het nieuwe interactieve computermuseum op de Kluisstraat 3-5 in het centrum. Zoals we hierboven in november al schreven: “Niet in Silicon Valley, Londen of Amsterdam, nee gewoon in het centrum van Helmond.”
Het HomeComputerMuseum laat de geschiedenis van de computer ervaren in een tijdsgetrouwe omgeving. Het museum is opgedeeld in diverse kamers waar computers (uit de periode vanaf 1975 tot en met heden) staan opgesteld om mee te spelen en te proberen. Ook is er een filmzaal, reparatiecentrum voor oude computers, winkel met onderdelen en boeken en een arcadecafé waar op ouderwetse arcadekasten kan worden gespeeld. Zie het filmpje van de 3d-indeling van het museum.
In 1977 introduceerde Commodore in Las Vegas zijn PET 2001, de eerste complete computer voor thuisgebruik. Sinds deze introductie is er een ware revolutie geweest van het gebruik van een computer. Van een simpele rekenmachine naar een apparaat waar nu zelfs sociale contacten mee worden onderhouden.
Oprichter Bart van den Akker nodigt je in zijn museum uit zelf plaats te nemen achter je eerste computer. “Herbeleef de herinnering, ontdek hoe weinig en tegelijk hoeveel de computers veranderd zijn in een tijdscorrecte omgeving, speel de spelletjes, hoor de ouderwetse modem-geluiden of probeer een document op te stellen met één van de eerste tekstverwerkers.” Het museum aan de Kluisstraat is geopend van woensdag tot en met zondag vanaf 11.00 uur. Entree bedraagt 8 euro per persoon, kinderen tot 4 jaar hebben gratis toegang.

Beantwoorden

Supervet, ga met mijn vader er naartoe.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *