4reacties

Blauwalgen in het kanaal bij sluis 8


Waterschap Aa en Maas heeft blauwalgen aangetroffen in de Zuid-Willemsvaart ter hoogte van sluis 8. Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseert het waterschap om contact met het water te vermijden. De gemeente is op de hoogte gebracht.
Als blauwalgen zich explosief vermenigvuldigen, spreken we van ‘blauwalgenbloei’. De aangetroffen blauwalgen kunnen dan giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden. Blauwalgen in het water zijn een hardnekkig probleem. Wanneer de zonintensiteit afneemt en het water weer afkoelt, bijvoorbeeld door regen of wisseling van seizoen, vermindert de hoeveelheid blauwalg.
Omwonenden en gebruikers kunnen meehelpen om de waterkwaliteit duurzaam te verbeteren. De belangrijkste oorzaak van blauwalgen is een teveel aan voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) in het water. Deze voedingsstoffen zitten in afgevallen bladeren, maar kunnen ook ze in het water komen via lokvoer van sportvissers, brood, eenden- en hondenpoep. Door eenden niet of veel minder te voeren en honden niet nabij het water te laten poepen, kunnen omwonenden en gebruikers bijdragen aan een gezondere en mooiere Zuid-Willemsvaart.
Eerder deze maand werd blauwalg geconstateerd in het Eindhovens Kanaal, op zo’n 500 meter afstand van sluis 8.

Nieuw Helmonds nieuws
4 reacties
Reageer

Overal in het kanaal ligt blauwalg????

Kevin van Berne

En de warande? ziet er ook smerig uit maar er staan geen borden!! Zeer slecht

dat kan niet dat is stromend water

Harold Kivits

Hoorde gisteren dat er op die plek is getest door het waterschap omdat de kanovereniging dat had gevraagd. Wist niet dat dat kon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: