9reacties

De gerestaureerde weversspoel is terug


De weversspoel staat weer in volle glorie bij het Havenplein. Niet meer op de Havenbrug, maar een stukje verder richting de terrasjes van het Havenplein (en nu voorzien van een gedicht van stadsdichter Wim Daniëls). Jan Verspaget van de Jan Verspaget Foundation liet dit industriële monument restaureren. Hij neemt ook het onderhoud voor de komende 10 jaar voor zijn rekening.
Door houtrot verkeerde de weversspoel in slechte staat. Raadslid Berry Smits (Helmondse Belangen) kaartte dat in maart aan bij de gemeente. Hij vond het een slechte zaak dat de gemeente dit waardevolle stukje Industrieel Erfgoed van Helmond zo slecht onderhield. In augustus liet de gemeente weten geen geld voor restauratie te hebben. Uit een offerte bleek dat de herstelkosten (6.120 euro) voor de gemeente te hoog waren. Het zou zelfs duizend euro goedkoper zijn over te gaan tot het maken van een replica.
Maar Jan Verspaget was dus bereid de restauratie op zicht te nemen. “Wij zijn hem zeer erkentelijk voor dit mooie gebaar. Dankzij dit particulier initiatief is het behoud van de spoel voor de komende jaren gezekerd” aldus B&W. Berry Smits toonde zich vanochtend bijzonder blij. “Ik hoopt dat velen met mij dit ook zullen zijn omdat dit stukje Helmond weer bewaard is gebleven.”

Nieuw Helmonds nieuws
9 reacties
Reageer

As kind dacht ik altijd dat het een dobber was.......

@Ton op maandag 2 december 2013 om 13:51:
De spoel verwijst naar het weversverleden in de stad. Het was in 1978 een schenking van de toenmalige stichting Kunstmarkt.

De gemeente mailde vanmiddag onderstaande 2 foto's van de weversspoel toen die in de werkplaats verbleef.

Weer iets herkenbaars terug in het centrum van een oude textielstad. Zou erg jammer geweest zijn als de spoel verloren was gegaan. Ziet er weer puik uit.
Nu maar hopen dat ie zo blijft en ze er weer niet mee beginnen te knoeien
als ze te diep in het glaasje gekeken hebben.

Jan bedankt voor jouw inzet!

Wie had er vroeger nou niet zo'n schietspoel aan de muur hangen, alleen zat er dan altijd nog een thermometertje in.

Goede actie van Jan en Berry. :yes:

Mooie ode ook van Wim.

Hier word ik nou vrolijk van.
Is toch iets anders dan dat boompje in de Rijpel, hier zit geschiedenis achter.

Hierbij een foto van lang vervolgen tijd.
Thema fotowedstrijd ‘’Kiek op Nu”
Ik heb destijds de enorme schietspoel gefotografeerd.

@Cor Vitalis op donderdag 5 december 2013 om 14:36:

Mooi dat je dat destijds postte!
Mijn lieve overleden moeder was er destijds bij en zag toen dat jij die foto van dat krantenartikel maakte. Dat bleek toen ze die een tijd later in de krant zag staan en haar belevenis aan iedereen in geuren en kleuren vertelde. :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: