Buiten is het 10 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.227 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
9reacties

De weversspoel staat weer in volle glorie bij het Havenplein. Niet meer op de Havenbrug, maar een stukje verder richting de terrasjes van het Havenplein (en nu voorzien van een gedicht van stadsdichter Wim Daniëls). Jan Verspaget van de Jan Verspaget Foundation liet dit industriële monument restaureren. Hij neemt ook het onderhoud voor de komende 10 jaar voor zijn rekening.
Door houtrot verkeerde de weversspoel in slechte staat. Raadslid Berry Smits (Helmondse Belangen) kaartte dat in maart aan bij de gemeente. Hij vond het een slechte zaak dat de gemeente dit waardevolle stukje Industrieel Erfgoed van Helmond zo slecht onderhield. In augustus liet de gemeente weten geen geld voor restauratie te hebben. Uit een offerte bleek dat de herstelkosten (6.120 euro) voor de gemeente te hoog waren. Het zou zelfs duizend euro goedkoper zijn over te gaan tot het maken van een replica.
Maar Jan Verspaget was dus bereid de restauratie op zicht te nemen. “Wij zijn hem zeer erkentelijk voor dit mooie gebaar. Dankzij dit particulier initiatief is het behoud van de spoel voor de komende jaren gezekerd” aldus B&W. Berry Smits toonde zich vanochtend bijzonder blij. “Ik hoopt dat velen met mij dit ook zullen zijn omdat dit stukje Helmond weer bewaard is gebleven.”

9 reacties:

As kind dacht ik altijd dat het een dobber was…….

Beantwoorden

@Ton op maandag 2 december 2013 om 13:51:
De spoel verwijst naar het weversverleden in de stad. Het was in 1978 een schenking van de toenmalige stichting Kunstmarkt.

De gemeente mailde vanmiddag onderstaande 2 foto’s van de weversspoel toen die in de werkplaats verbleef.

Beantwoorden

Weer iets herkenbaars terug in het centrum van een oude textielstad. Zou erg jammer geweest zijn als de spoel verloren was gegaan. Ziet er weer puik uit.
Nu maar hopen dat ie zo blijft en ze er weer niet mee beginnen te knoeien
als ze te diep in het glaasje gekeken hebben.

Jan bedankt voor jouw inzet!

Beantwoorden

Wie had er vroeger nou niet zo’n schietspoel aan de muur hangen, alleen zat er dan altijd nog een thermometertje in.

Beantwoorden

Goede actie van Jan en Berry. :yes:

Beantwoorden

Mooie ode ook van Wim.

Beantwoorden

Hier word ik nou vrolijk van.
Is toch iets anders dan dat boompje in de Rijpel, hier zit geschiedenis achter.

Beantwoorden

Hierbij een foto van lang vervolgen tijd.
Thema fotowedstrijd ‘’Kiek op Nu”
Ik heb destijds de enorme schietspoel gefotografeerd.

Beantwoorden

@Cor Vitalis op donderdag 5 december 2013 om 14:36:

Mooi dat je dat destijds postte!
Mijn lieve overleden moeder was er destijds bij en zag toen dat jij die foto van dat krantenartikel maakte. Dat bleek toen ze die een tijd later in de krant zag staan en haar belevenis aan iedereen in geuren en kleuren vertelde. 🙂

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *