33reacties

Dit jaar zelfrijdende minibussen in Helmond


Reizen met een zelfrijdende bus in Helmond? Met het ondertekenen van contracten met 3 consortia vanuit het Europese project FABULOS, zijn dergelijke minibussen zonder chauffeur in Helmond een stap dichterbij. Als aan alle veiligheidsvoorschriften en -regels wordt voldaan (zo benadrukt de gemeente een aantal keer in haar persbericht vanmiddag), rijden die vanaf dit najaar 3 maanden lang op proef tussen station Brandevoort en de Automotive Campus. Met reizigers en tussen het reguliere verkeer.
In 5 Europese steden worden tijdens een proefperiode 3 verschillende autonome shuttle-service-oplossingen getest. De eerste testen met zelfrijdende minibussen vinden in het voorjaar plaats in Gjesdal (Noorwegen), Helsinki (Finland) en Tallinn (Estland). En dit najaar zijn onze stad en Lamia (Griekenland) aan de beurt. Iedere stad heeft zijn eigen speciale uitdagingen. In Helmond besteden de partners extra aandacht aan het grote aantal fietsers. In de andere steden kijken ze vooral naar hellingrijden, gedrag onder hoge temperaturen en interactie met bestaand busverkeer. 
Het doel van FABULOS is het versnellen van zogeheten ‘last-mile-oplossingen’ op de Europese markt. Dat past bij Helmond want maar liefst 2/3 van de stad ligt volgens het persbericht binnen 1 mijl (= 1,6 km) afstand van 1 van de 4 treinstations. Wethouder Antoinette Maas: “Zeker in een last-mile-stad zoals Helmond biedt duurzame en innovatieve mobiliteitskansen. Ik ben blij met de stappen die we hierin kunnen zetten met de zelfrijdende minibus Fabulos.”
De mobiliteitswereld verandert snel. Straks rijden we in elektrische deelauto’s, -fietsen en -scooters. Het liefst via 1 app en in combinatie met het openbaar vervoer. Naast de zelfrijdende minibus zet de gemeente dit jaar in samenwerking met Europa en SmartwayZ.NL in op onder meer deelfietsen en elektrische steps.

In de reacties hieronder staan updates.

Nieuw Helmonds nieuws
33 reacties
Reageer

Mag ik de documentaire: "Maximum Overdrive" aanraden.

ik houd mijn hart vast..........

Christ Beekmans

Is zoiets niet al in één programma geweest genaamd geld over de balk waar zulke busjes ook reden in één andere stad en ook onbemand en wat een hele grote flop was geworden en vele miljoenen heeft gekost gaat Helmond weer geld over de balk gooien.????

Frank Vondey

Zijn de bussen ook toegankelijk ?

Helmond Toegankelijker

@Helmond Toegankelijker : Nee

Autonome bus rijdt voetganger aan in Wenen, experiment ook in Parijs gestopt
https://www.ad.nl/auto/autonome-bus-rijdt-voetganger-aan-in-wenen-experiment-ook-in-parijs-gestopt~ae39766f/

Piet Spierings

Vorig jaar juni filmde Dirk van Dam tijdens het Mobifestival op de Automotive Campus alvast de toekomst:

@Helmond Toegankelijker op dinsdag 4 februari 2020 om 17:21:
"Het is een testfase. Toegankelijkheid is zeker een belangrijk punt. We zullen dit meenemen." Dat liet wethouder Antoinette Maas zojuist op een soortgelijke vraag weten.

Ik heb er wel vertrouwen in. Zelfrijdende bussen zullen heus weleens ongelukken veroorzaken, maar lang niet zo vaak als zelf rijdende mensen.

Hoezo "... en interactie met bestaand busverkeer"?

Bovendien zijn deze zelfrijdende minibussen BEDRIJFSVERVOER in plaats van openbaar vervoer .(even terzijde: net als "lightrail").
Hoeveel Helmondse inwoners wonen er op de Automotive Campus???
Een "laatste kilometer oplossing" tussen het Elkerliek - ziekenhuis en NS station Helmond Centraal lijkt me relevanter.

Peter van Lieshout

Helmond waar zijn jullie mee bezig? Tis toch niet te geloven, in andere steden zijn ze verboden geworden, omdat ze te gevaarlijk zijn. En Helmond gaat er mee van start ( nou ja, op de proef dan ???? )

Eindhoven had in het begin van de 21ste eeuw ook zo'n project; de Phileas.
Lijn 401/402 van CS E'hvn naar E'hvn Airport v.v..
Zelfrijdende bus, miljoenenproject.

Ik moest destijds dagelijks met het ding mee voor mijn werk.
Zelfs met chauffeur had men de grootste moeite om het te laten rijden.
Het kwam regelmatig voor dat ik later dan gepland op m'n werk kwam (gelukkig flexibele werktijden) doordat de bus uitviel of onderweg om één of andere reden niet kon verder rijden.
En elke dag hetzelfde tafereel; veel toeristen in de bus met tassen en koffers.
Omdat de bus alleen kon remmen met grote remvertraging vielen de toeristen met bagage, - in navolging van de tweede wet van Newton (actie = - reactie) -, als dominostenen om in de bus.

@Erik Noten op dinsdag 4 februari 2020 om 14:45:

Was die pas op tv of komt die nog?

De voortvarendheid van Helmondse politici op het terrein van "mobiliteit" doet mij de denken aan de "Jetsons" - een komische tekenfilmserie uit de jaren '60 van de vorige eeuw - die zich afspeelt in de verre toekomst van het ruimtetijdperk.

Het huidige niveau van de "mobiliteit" in Helmond doet mij denken aan de "Filintstones" - een komische tekenfilm - serie uit de jaren '60 van de vorige eeuw - die zich afspeelt in het verre verleden van het Stenen Tijdperk.

De kloof tussen de Flintstones en de Jetsons is gigantisch en de kloof tussen de Helmondse politici en de Helmondse publieke opinie is nóg groter!

Peter van Lieshout

Grappig, men geeft zelfde soort reacties als toen in de 19e eeuw de eerste gemotoriseerde voertuigen op de weg kwamen.

Zorg eerst maar eens dat de stoplichten fatsoenlijk en slim werken, maar dat kunnen we al niet eens, laat staan zo'n project. Hoe was het ook al weer met Phileas gegaan?

@Fazzella op donderdag 6 februari 2020 om 09:12:

Je bedoeld de 18e eeuw?

@Twanneman op donderdag 6 februari 2020 om 09:35:

De 18e eeuw liep van 1701 tot 1800; de eerste auto was ca 1885, dat is de 19e eeuw.......

@Fazzella op donderdag 6 februari 2020 om 11:15:

Je hebt natuurlijk helemaal gelijk, eerst lezen dan tikken, Twanneman! :)

Update 1:
Het reizen in de zelfrijdende minibussen tussen station Brandevoort en de Automotive Campus is gratis tijdens de proefperiode dit najaar. Dat liet een woordvoerster van de gemeente Helmond zojuist weten.
Bart van Overbeeke maakte vorig jaar juni onderstaande foto met daarop een zelfrijdende minibus tijdens het Mobifestival op de Automotive Campus:

Deze dingen rijden in Berlijn ook. Nouja, rijden... ze staan meestal stil met allerlei storingen.

@De weblog van Helmond op donderdag 6 februari 2020 om 13:31:

Ik zou er persoonlijk geen gebruik van maken...

Nou nee dank u, ik ben nog niet levensmoe.

Marja Konings

@De weblog van Helmond op donderdag 6 februari 2020 om 13:31:

TOF, ????????????????

Jeroen Stockx

Houdoe en bedankt bus chauffeur

En een tesla dan, stappen jullie daar wel in....

Jammer dat het geen waterstof mini busjes zijn...

Zouden ze op automotive campus makkelijk gebruik van kunnen maken...

Gemiste kans

Verder een mooi initiatief

Latifa Khayati

Levens gevaarlijk!! Dus nee dank u ????????????

Pff teveel van die toekomstfilms gezien dat dat allemaal te hacken valt nee dankje hha stemme was ook ooit niet hackbaar nu ook hackbaar dusja i dont trust it.. roken was ook ooit gezond..

Marcél Davinci

In Monaco ???????? rijden ze ook, is fantastisch ????

Maddy van Lieshout

@Road King op vrijdag 7 februari 2020 om 07:44:

Dan wel, tenminste als de eigenaar een mooie vent is en zijn handen vrij heeft. ;-)
???? hoge hakken???? echte liefde ????

Update 2:
Helmond stelt proef met zelfrijdende minibussen uit
De zelfrijdende minibussen tussen treinstation Brandevoort en de Automotive Campus gaan waarschijnlijk pas begin volgend jaar rijden. Deze shuttles zouden dit najaar de openbare weg op gaan, maar door corona is deze proef uitgesteld meldde een woordvoerster van de gemeente aan Computable.
Helmond is 1 van de 5 Europese steden waar een pilot met autonome shuttles plaatsvindt. De eerste testritten vonden in april plaats in Gjesdal (Noorwegen), Helsinki (Finland) en Tallinn (Estland). De testritten in Helmond waarvan je tijdens de proefperiode gratis gebruik kunt maken, stonden dit najaar op de planning. Maar ze worden uitgesteld tot ‘naar verwachting eind dit jaar of begin volgend jaar’, aldus de woordvoerster. De voorbereidingen kosten volgens haar meer tijd en doorlooptijd onder andere door de aangescherpte corona-richtlijnen.
Meer informatie over dit Europees pilotproject staat helemaal bovenaan en in de eerdere update.

dat ze maar normaal openbaar vervoer laten rijden. In de hele stad en niet voor een paar van de "uitverkozenen"?

Dit is nou echt weer iets bedachts. EU subsidie stroom naar elitaire ondernemertjes en alle overheden doen mee ter profilering van zichzelf als modern vooruitstrevend en duurzaam. Niemand heeft hierom gevraagd, ook de markt zelf geeft in niets aan dat dit gewenst is. Dit puur voor de gek houden. Machines bepalen dadelijk en wij zitten en staan er maar bij. Geen chauffeur, wie bedenkt het alleen al. Dat kan wil nog niet zeggen dat we het willen.
Gruwelijk plan.
Onmenselijk.
stom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: