3reacties

Energieopwekkende designgevel bij Kuijpers

Vandaag is de kantoorgevel van technisch dienstverlener Kuijpers aan de Panovenweg (langs de snelweg naar Eindhoven) voorzien van een interactieve, energieopwekkende designgevel. De gebruikte zonnetegels maken het mogelijk energie op te wekken en tegelijkertijd te verlichten. Met dit idee won Studio Solarix in 2016 de solar challenge van de Dutch Design Week.
Aukje Kuypers, algemeen directeur van Kuijpers en Zakenvrouw van het Jaar 2018, is trots op de nieuwe buitenkant. “Het design ziet er niet alleen schitterend uit, maar het draagt ook bij aan de verduurzaming van het kantoor. Met het implementeren van de energieopwekkende gevel laten we zien dat zonnecellen niet alleen op daken hoeven worden toegepast. Ook gevels zijn daarvoor heel geschikt. Dit maakt dat het oppervlak waarop je energie kunt opwekken veel groter is. De geschatte opbrengst van de gevel is ongeveer 8 duizend kWh/jaar. Dat komt overeen met de energievraag van bijna drie huishoudens per jaar. Daarmee is de gevel niet alleen duurzaam maar op termijn ook lonend.”
De gevel is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Studio Solarix (ontwerp), Kameleon Solar (zonnecellen), Sorba (productie en montage) en Kuijpers. Het project is mede tot stand gekomen dankzij SPARK Campus en de steun van de gemeente Helmond.