7reacties

Erg veel blauwalg in Eindhovens Kanaal

Waterschap Aa en Maas heeft hoge concentraties blauwalg gemeten in het Eindhovens Kanaal (officieel “Eindhovensch Kanaal”) in Helmond. Zie de foto rechts die we vrijdag richting Helmond maakten vanaf de Oudvensebrug in Mierlo-Hout. Daar werd een jaar geleden ook blauwalg aangetroffen. “Aangezien de Goorloop en Schootense Loop in verbinding staan met dit kanaal, geldt dat waarschijnlijk ook voor deze lopen. In de Traverse, delen van de Zuid-Willemsvaart, het Wilhelminakanaal en de Donkervoortseloop is al langer blauwalg aanwezig maar niet in dezelfde hoeveelheden” meldt het waterschap schriftelijk. Zie ook deze plattegrond.

Contact met water met deze bacterie kan zorgen voor gezondheidsklachten, niet alleen bij mensen maar ook bij (huis)dieren zoals honden. Ook bij waterrecreatie zoals kanoën, roeien en vissen is het verstandig rekening te houden met blauwalg. Het advies is om niet met het water in aanraking te komen. Daarom raden zij activiteiten af in sloten en kanalen, waar vermoedelijk blauwalg aanwezig is. Wil je gaan zwemmen in natuurwater, dan adviseert het waterschap om dit alleen in officieel zwemwater te doen. Deze zijn te vinden op www.zwemwater.nl. De zwemwaterkwaliteit van de wateren op die site wordt regelmatig gecontroleerd.
Heb jij het idee dat er blauwalg in de sloot zit, dan vraagt het waterschap Aa en Maas dit hen te melden via 088-17 88 000 of de website www.aaenmaas.nl. Als het waterschap heeft vastgesteld dat er inderdaad sprake van is, plaatst de gemeente indien mogelijk borden om mensen te waarschuwen het water te mijden. Op de website van waterschap Aa en Maas staan alle plekken waar blauwalg is geconstateerd.