15reacties

Interactief computermuseum in Helmond


– PRIMEUR –
Volgend jaar wil het HomeComputerMuseum haar deuren openen. Niet in Silicon Valley, Londen of Amsterdam, nee gewoon in het centrum van Helmond. In een leegstaand pand met een vloeroppervlakte van 621 m² in de Kluisstraat komt dat interactief computermuseum met retrocomputers, zo lieten zij de weblog weten. In themakamers met meubels en accessoires uit die jaren kan een ieder interactief de geschiedenis van de thuiscomputer (her)beleven. Dus geen vitrinekasten vol beeldschermen met begeleidende info-kaartjes, maar zelf van alles uitproberen op computers van toen. Een spelletje spelen op bijvoorbeeld een Commodore 64 of Atari, zelf (weer) ervaren hoe het was om een document op te slaan op een floppy en/of programmeren op een Tandy TRS-80.
Initiatiefnemer is de 35-jarige Helmonder Bart van den Akker. Dankzij bevriende verzamelaars bevat de HomeComputerMuseum-collectie inmiddels ruim 600 apparaten. Sinds het begin van dit jaar wordt er hard gewerkt aan dit particulier initiatief. Alles staat in feite gereed om het museum in te gaan richten. Via Facebook kun je de actuele ontwikkelingen bijhouden.
Er is nog 20 duizend euro nodig om het pand te voorzien van elektra, beveiliging en andere voorzieningen. Daarvoor is 7 dagen geleden een crowdfunding gestart via Kickstarter en (voor wie geen creditcard heeft) GoFundMe. In het filmpje hieronder legt Bart in het Engels uit wat hij wil en hoe jij er mede voor kan zorgen dat dit computermuseum in onze stad komt.

.
In de reacties hieronder staan updates.

Nieuw Helmonds nieuws
15 reacties
Reageer

Dit concept zal zeker een aanwinst zijn voor Helmond dus hup Gemeente Helmond stel die 20 duizend euro gewoon beschikbaar waar praten we over?

Mooi filmpje Bart!

kom zeker ff flashbackken

Update 1:
Tweaker WHiZZi zoekt hulp om Home Computer Museum te kunnen openen
Dat bericht werd vandaag geplaatst door Tweakers. Dat is (naar eigen zeggen) met gemiddeld 4 miljoen bezoekers en 100 miljoen pageviews per maand de grootste elektronica- en technologiewebsite van Nederland en België.

Supervet!

Tof! Hoop dat het streefbedrag gehaald wordt! Als GoFundMe geen optie is kan je ook nog zo op Kickstarter doneren: https://www.alleszondercreditcard.nl/kickstarter-ideal/

Update 2:
Deze week verscheen deze Engelstalige documentaire over initiatiefnemer Bart van den Akker en zijn op 17 maart te openen HomeComputerMuseum:

Update 3:
Interactief computermuseum opent op 17 maart de deuren in het centrum
Zaterdag 17 maart is om 12.00 uur de opening van het nieuwe interactieve computermuseum op de Kluisstraat 3-5 in het centrum. Zoals we in november al schreven: "Niet in Silicon Valley, Londen of Amsterdam, nee gewoon in het centrum van Helmond."
Het HomeComputerMuseum laat de geschiedenis van de computer ervaren in een tijdsgetrouwe omgeving. Het museum is opgedeeld in diverse kamers waar computers (uit de periode vanaf 1975 tot en met heden) staan opgesteld om mee te spelen en te proberen. Ook is er een filmzaal, reparatiecentrum voor oude computers, winkel met onderdelen en boeken en een arcadecafé waar op ouderwetse arcadekasten kan worden gespeeld. Zie het filmpje van de 3d-indeling van het museum.
In 1977 introduceerde Commodore in Las Vegas zijn PET 2001, de eerste complete computer voor thuisgebruik. Sinds deze introductie is er een ware revolutie geweest van het gebruik van een computer. Van een simpele rekenmachine naar een apparaat waar nu zelfs sociale contacten mee worden onderhouden.
Oprichter Bart van den Akker nodigt je in zijn museum uit zelf plaats te nemen achter je eerste computer. "Herbeleef de herinnering, ontdek hoe weinig en tegelijk hoeveel de computers veranderd zijn in een tijdscorrecte omgeving, speel de spelletjes, hoor de ouderwetse modem-geluiden of probeer een document op te stellen met één van de eerste tekstverwerkers." Het museum aan de Kluisstraat is geopend van woensdag tot en met zondag vanaf 11.00 uur. Entree bedraagt 8 euro per persoon, kinderen tot 4 jaar hebben gratis toegang.

Supervet, ga met mijn vader er naartoe.

Update 4:
Zoals we hierboven al aankondigden, werd zojuist het HomeComputerMuseum aan de Kluisstraat officieel geopend. Dat gebeurde door wethouder Frans Stienen. Vandaag is het tot 17.00 uur open dag en is de toegang gratis.

Ben heel even geweest, ( net opgeknapt van griep) en ik vind het een hele prestatie dat een handjevol mensen in een paar dagen deze bouwput in een echt museum hebben getransformeerd!
Heel leuk om de jaren 70, 80 en 90 in home computers te zien.

Helemaal te gek initialtief. Ik ben er een beetje bij betrokken geraakt. Het is echt heel bijzonder de oude computers weer in levende lijve te zien ... Ik kan niet zeggen dat het me niet raakt om 10 print "hello world!" 20 goto 10 en "run" in te typen op de allereeste IBM home computer (niet PC). Er waren vandaag welgeteld 92 legendarische computers en game consoles / Arcade kasten opgesteld, waarvan meer ruim dan de helft operationeel, programmeerbaar en speelbaar waren. Top initiatief van Bart van den Akker!

Het mooie is, dat het geen statisch museum wordt. De computer on display gaan rouleren. Minder dan de helft is opgesteld, zoveel computers zitten er in de totale collectie. Hier mag Helmond echt wel trots op zijn!

Update 5:
Terugkijktip: HomeComputerMuseum op TV bij SBS6
Gistermiddag was het HomeComputerMuseum op TV bij het nieuwe SBS-programma Holland van Boven. Niet iedere Helmonder zag dat (in totaal keken er namelijk 53 duizend mensen) en daarom hieronder dat item.
Gratis een paar uur diverse oldschool computerspellen spelen op bijvoorbeeld een Nintendo, Sega, Playstation en/of Amiga? Komende zaterdag tussen 11 en 16 uur kan dat in dit museum aan de Kluisstraat.

@De weblog van Helmond op maandag 10 september 2018 om 14:14:

Moet ik ook nog bezoeken.

Moet ik ook nog bezoeken. Jullie hebben mooi museum ????

Sander van de Wiel

Ik heb niets of weinig met computers, maar ik denk dat de liefhebbers hun hart kunnen ophalen. Interessant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: