2reacties

Kubuswoning nu gemeentelijk monument

De kubuswoningen aan het Speelhuisplein en de Wilhelminalaan zijn door de gemeente aangewezen als gemeentelijk monumenten.
Deze paalwoningen komen op de gemeentelijke monumentenlijst (pdf) samen met het oudste deel van de Goederenloods Van Gend en Loos (Binnen Parallelweg), de voormalige Sint Catharina (meisjes)school (Wethouder Ebbenlaan/Dijksestraat), de voormalige Sint Leonardus (jongens)school (Wethouder Ebbenlaan), het Theo Driessen Instituut (Willem Prinzenstraat), het voormalige Patronaatsgebouw (Hoogeindsestraat) en woningen aan ’t Bijsterveld en De Wiel.
De ‘cultuurhistorische verkenning Leonarduswijk en Stationskwartier/Annawijk en omgeving’ en enkele incidentele verzoeken hebben geleid tot dit besluit. De eigenaren zijn vooraf van het voornemen in kennis gesteld. Naar aanleiding daarvan bleek er geen aanleiding om anders te besluiten en werden deze panden/objecten definitief monument. Eigenaar van Helmondse gemeentelijke monumenten kunnen in aanmerking komen voor een subsidie (pdf) voor onderhoudswerkzaamheden.
Naast de gemeentelijke monumenten heeft Helmond ook rijksmonumenten (pdf).