20reacties

Politie richt wapen op jongens met nepvuurwapen

Veel nepvuurwapens zijn niet van echt te onderscheiden. Wordt je ermee gezien dan loop je het risico dat politiemensen handelen als ware het een echt vuurwapen. En voor je het weet heb je een politiepistool op je gericht. Het overkwam 2 jongens donderdagmiddag rond 3 uur in Helmond.
Agenten kregen een melding dat een getuige bij een groepje jongens een vuurwapen had gezien. Onze collega’s zagen op de Chrysantstraat in Helmond Oost 2 jongens lopen die aan het opgegeven signalement voldeden. Het tweetal, naar later bleek pas 13 en 15 jaar oud, werd door de politiemensen aangehouden en bij de jongste werd een zeer echt gelijkend nepvuurwapen (zie foto rechtsboven) aangetroffen. Bij de arrestatie richtte 1 van de politiemensen, gezien de inhoud van de melding, zijn dienstwapen op de jongens. Gelukkig luisterden de jongens goed naar de instructies van de agenten en maakten ze geen verdachte bewegingen, waardoor ze rustig aangehouden konden worden.
De 15-jarige jongen werd na aankomst op het politiebureau alweer snel vrij gelaten omdat het wapen bij zijn maatje werd aangetroffen. Hij werd nog wel als getuige gehoord. De 13-jarige jongen ging na officieel verhoor en een hartig woordje met een HALT straf van 15 uur aan zijn vader overgedragen. Ook die liet duidelijk merken niet blij met de actie van zijn zoon te zijn.
Meer over de wetgeving en de risico’s als je met een nepvuurwapen rondloopt, lees je op de themapagina’s van de politie op https://www.vraaghetdepolitie.nl/wapens/nepwapens en https://www.politie.nl/themas/nepvuurwapens.html. Levensgevaarlijk aldus de politie.