12reacties

Q&A over een derde geitenhouderij in Bakel

De PvdA stelde schriftelijke vragen aan B&W over een derde geitenhouderij in Gemert-Bakel. Op dit moment loopt er al een discussie over de mogelijke komst van een andere geitenhouderij met 2700 geiten in die gemeente.
Mohammed Chahim en Mirjam van der Pijl stelden die vragen namens hun fractie. Hieronder hun 4 raadsvragen (Questions) voorafgegaan door hun inleiding en eindigend met hun oproep. Zodra de antwoorden (Answers) van B&W bekend zijn, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Met veel verbazing lazen wij het bericht in het ED van 20 oktober j.l. dat er een derde vergunning is verleend voor een geitenhouderij in de gemeente Gemert-Bakel. Deze (toekomstige) geitenhouderij bevindt zich binnen 3,5 km van de Helmondse wijk Dierdonk, binnen 5 km van Rijpelberg, Helmond-Noord en Helmond-Oost. Wij maken ons ernstig zorgen over de gezondheid van de bewoners in de omgeving van de (toekomstige) geitenhouderij.
Hierover hebben wij de volgende vragen:

  1. Op dinsdag 6 september 2016 nam de gemeenteraad van Helmond unaniem een motie aan, die het college opdracht geeft inspanningen te verrichten tegen de komst van een geitenhouderij in de gemeente Gemert-Bakel. Wat heeft het college n.a.v. de motie ondernomen?
  2. Was het college op de hoogte van de nieuwe aanvraag voor een vergunning voor een geitenhouderij in de directe omgeving van Dierdonk?
  3. Zo ja, heeft u bezwaar aangetekend bij het college van B&W van de gemeente Gemert-Bakel? Of op andere manier uw ongenoegen hierover uitgesproken?
  4. Zo nee, bent u het met ons is dat het niet melden van een dergelijke aanvraag, zeker gezien de lopende discussie rondom 2 andere aanvragen voor (uitbreiding van) geitenhouderijen geen teken is van collegialiteit van het college van B&W van de gemeente Gemert-Bakel?

Wij roepen u op om over deze kwestie een stevig gesprek te voeren met het college van B&W van Gemert-Bakel. Wij gaan er vanuit dat u zich blijft inzetten om de definitieve komst van de geitenhouderijen in Gemert-Bakel tegen te gaan.
Wij begrijpen niet hoe deze situatie heeft kunnen ontstaan, te meer omdat, zo lezen wij op het ED.nl, “de provincie Noord-Brabant gemeenten adviseert zich ’tot het uiterste inspannen’ om ontwikkelingen bij pluimvee- en varkenshouderijen die leiden tot extra gezondheidsrisico’s te voorkomen”. Zeker gezien de geschiedenis met Q-koortsuitbraak en de afschuwelijke gevolgen ervan voor veel van onze Helmondse inwoners, zou dezelfde aanbeveling gehanteerd moeten worden aangaande geitenhouderijen.

In de reacties hieronder staan updates.