3reacties

Spectaculaire verplaatsing 13 platanen

Komende maandag en dinsdag worden er spectaculaire werkzaamheden uitgevoerd in Helmond. Aan de Brandevoortse Dreef worden 13 platanen uitgegraven en die vervolgens op een vrachtwagen naar de Cortenbachstraat in Helmond West worden gereden. Daar worden de bomen opnieuw geplant.
Aan de Cortenbachstraat worden die bomen geplaatst bij het vernieuwde gedeelte van de weg, ter hoogte van Wijkhuis Brede School Westwijzer, dat binnenkort open gaat.
De platanen (zie Wikipedia) zijn enkele jaren geleden in 3 rijen aangeplant naast de Brandevoortse Dreef. Oorspronkelijk was het idee dat de rij die het dichtste bij de weg stond, verwijderd zou worden op het moment dat de Brandevoortse Dreef verbreed werd. Door de komst van de Neervoortse Dreef aan de andere kant van de Brandevoort, is verbreding van de Brandevoortse Dreef niet meer nodig. De bomen zijn inmiddels een stuk groter geworden en beginnen in elkaar groeien. Als nu niet wordt ingegrepen, wordt de middelste rij bomen verdrukt.
Die middelste rij wordt daarom uitgegraven en verplaatst naar andere plekken in de stad. Daar hebben ze dan voldoende ruimte om uit te groeien tot een volwassen boom. Dit levert volgens de gemeente voordelen op. De bomen die aan de Brandevoortsedreef blijven staan, krijgen meer ruimte, er hoeven geen bomen te worden gekapt en er komen op de nieuwe plekken direct grote bomen te staan.
Naast de 13 platanen die nu verplaatst worden naar de Cortenbachstraat, gaan er nog meer bomen vanaf de Brandevoortse Dreef naar een nieuwe plek: 12 van de platanen gaan naar het nieuwe CPO-project in Stiphout, 8 naar de Broederwal en 53 komen rondom station Brandevoort te staan. Een deel van de bomen zal in de volgende winterperiode verplaatst worden.