14reacties

Stoplichten tegen telefoongebruik op fiets

Tommy-Boy KulkensVeel jongeren kijken op hun smartphone als ze aan het fietsen zijn: nog even snel een berichtje appen of een liedje opzoeken. Zulk smartphonegebruik zorgt ook voor veel ongelukken in het verkeer. Om fietsers in Helmond te wijzen op de gevaren van telefoongebruik op de fiets, staan er vanaf donderdagochtend 22 november speciale verkeersinstallaties op de kruispunten Rembrandtlaan-Wethouder Ebbenlaan (kant van De Braak) en Keizerin Marialaan-Oostende (kant van het ROC).
Je drukt daar dan op de knop van een verkeerslicht en ineens hoor je muziek uit de Spotify-playlist van Tommy-Boy Kulkens. In 2015 verongelukte hij op 13-jarige leeftijd. Tijdens het fietsen door het bos bij Bussum was hij met zijn telefoon bezig. Butterflies van DJ Tiësto is het nummer dat hij in zijn oor hoort als hij rond het middaguur met de ogen op zijn smartphone een weg kruist. De auto heeft hij nooit zien aankomen.
Na de dood van zijn zoon richtte Michael Kulkens de stichting TButterfly op. Deze stichting zet zich in om kinderen en ouders te wijzen op de gevaren van het gebruik van smartphones in het verkeer. Dit gebeurt onder andere met voorlichting op scholen en met die speciale tijdelijke verkeersinstallatie. Die is bedacht door Michael Kulkens en studenten en reist door heel Nederland. Eerder stond de installatie onder andere in Rotterdam (zie de video onderaan) en Hilversum. Het is de bedoeling dat de verkeersinstallaties ook naar andere plekken in Helmond worden verplaatst.
OMO Scholengroep, LEVgroep en de gemeente hebben dit initiatief omarmd en hopen met de actie en de voorlichting dat kinderen en ook volwassenen na het horen van het verhaal van Tommy-Boy zich bewuster zijn van hun kwetsbaarheid in het verkeer. Op 22 november geeft Michael Kulkens, de vader van Tommy-Boy, ook voorlichting over de gevaren van telefoongebruik op de fiets aan leerlingen van het Vakcollege Helmond en de Praktijkschool Helmond van de OMO Scholengroep Helmond.
Inmiddels ligt er een wetsvoorstel om het gebruik van smartphone op de fiets te verbieden. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft het voorstel eind september naar de Tweede Kamer gestuurd. Het verbod moet per juli 2019 ingaan.

In de reacties hieronder staan updates.