Buiten is het 17 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.131 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
14reacties

Tommy-Boy KulkensVeel jongeren kijken op hun smartphone als ze aan het fietsen zijn: nog even snel een berichtje appen of een liedje opzoeken. Zulk smartphonegebruik zorgt ook voor veel ongelukken in het verkeer. Om fietsers in Helmond te wijzen op de gevaren van telefoongebruik op de fiets, staan er vanaf donderdagochtend 22 november speciale verkeersinstallaties op de kruispunten Rembrandtlaan-Wethouder Ebbenlaan (kant van De Braak) en Keizerin Marialaan-Oostende (kant van het ROC).
Je drukt daar dan op de knop van een verkeerslicht en ineens hoor je muziek uit de Spotify-playlist van Tommy-Boy Kulkens. In 2015 verongelukte hij op 13-jarige leeftijd. Tijdens het fietsen door het bos bij Bussum was hij met zijn telefoon bezig. Butterflies van DJ Tiësto is het nummer dat hij in zijn oor hoort als hij rond het middaguur met de ogen op zijn smartphone een weg kruist. De auto heeft hij nooit zien aankomen.
Na de dood van zijn zoon richtte Michael Kulkens de stichting TButterfly op. Deze stichting zet zich in om kinderen en ouders te wijzen op de gevaren van het gebruik van smartphones in het verkeer. Dit gebeurt onder andere met voorlichting op scholen en met die speciale tijdelijke verkeersinstallatie. Die is bedacht door Michael Kulkens en studenten en reist door heel Nederland. Eerder stond de installatie onder andere in Rotterdam (zie de video onderaan) en Hilversum. Het is de bedoeling dat de verkeersinstallaties ook naar andere plekken in Helmond worden verplaatst.
OMO Scholengroep, LEVgroep en de gemeente hebben dit initiatief omarmd en hopen met de actie en de voorlichting dat kinderen en ook volwassenen na het horen van het verhaal van Tommy-Boy zich bewuster zijn van hun kwetsbaarheid in het verkeer. Op 22 november geeft Michael Kulkens, de vader van Tommy-Boy, ook voorlichting over de gevaren van telefoongebruik op de fiets aan leerlingen van het Vakcollege Helmond en de Praktijkschool Helmond van de OMO Scholengroep Helmond.
Inmiddels ligt er een wetsvoorstel om het gebruik van smartphone op de fiets te verbieden. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft het voorstel eind september naar de Tweede Kamer gestuurd. Het verbod moet per juli 2019 ingaan.

In de reacties hieronder staan updates.

14 reacties:

Het mag weer wat kosten….

Beantwoorden
Alex van der Velden

Best wel een debiele actie. Alsof we allemaal achterlijken zijn.

Beantwoorden

Update 1:
Stoplichten geïnstalleerd die muziek spelen van overleden Tommy-Boy (13)
Donderdagochtend om 10.30 uur wordt de eerste van deze 2 bijzondere verkeerslichten officieel in gebruik genomen. Druk je op de knop om over te steken dan licht het scherm op en begint de muziek van de playlist van de overleden Tommy-Boy (13) te spelen.
Op de kruispunten Rembrandtlaan-Wethouder Ebbenlaan en Keizerin Marialaan-Oostende zijn ze nu al aanwezig en daarvan maakte Harrie Fotografie vanmiddag de onderstaande foto’s.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op dinsdag 20 november 2018 om 20:25:

Ja ik zag het gister voor het eerst bij de stoplichten bij de braak dat ik vergat door te rijden maar goed geeft niks was er onder de indruk van

Beantwoorden

Ja, misschien maakt dit de mensen bewust van het gevaar dat men loopt als men met een kop/oortelefoon aan de gang is..

Beantwoorden

Ja hoor het een aantal maal per dag en zet hem ook op een ander nummer misschien worden mensen nu een beetje wakker dat het echt gevaarlijk is met oortjes of koptelefoon op je kop te fietsen

Beantwoorden

Wa slaat dit nou op die stoplicht met muziek pfff

Beantwoorden
Bianca van der Hoeff

Allemaal leuk en aardig. Maar oud en nieuw komt er aan weet nu al wat daar mee gaat gebeuren. Die jong zullen er vast vuurwerk achter stoppen ef het schermpje word gesloopt.

Beantwoorden

@Mark Berens op dinsdag 13 november 2018 om 18:39:

Kijk eens om te heen Mark dan zie je al die “debielen” op de fiets, die geen enkel oog hebben voor het verkeer, maar star naar het schermpje staren.

Ze moeten elk stoplicht voorzien van een stem, zoals dat ook in de bus gebeurt:
“reist U met een OV-chipkaart., vergeet dan niet uit te checken”. Natuurlijk bij die stoplichten met een aangepaste tekst!

Beantwoorden

@van Gerwen op woensdag 21 november 2018 om 10:45:

je brengt ze nu op een idee natuurlijk.

Beantwoorden

Update 2:
Harrie Fotografie maakte ook het onderstaande filmpje:

Beantwoorden

Vraag me af als het werkt wantbals ze koptelefoon ophebben horen ze de muziek waarschijnlijk niet meer uit de stoplicht komen

Beantwoorden

Een goed gebaar.????????

Beantwoorden

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *